Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • În PSD Alba
    Nu vor exista nici un fel de represalii împotriva presupușilor adversari ai președintelui Mugurel Sârbu
        Proaspătul președinte al PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu a orga­nizat ieri o conferință de presă pentru prima dată în această postură, în care a menționat că nu există nici o tabără în partid și că nu îi va "vâna" pe oamenii presupuși a fi adversarii săi și loiali foștilor preșe­dinți."Eu nu am venit aici să demolez, să distrug sau mă răzbun pe cineva anume. În PSD Alba există o singură tabără și anume PSD. Împreună cu dl. Filipescu vom forma o echipă performantă în care se va îmbina entuziasmul tinereții cu experiența. În aceste zile vom de­finitiva listele cu candidații de primar pentru ultimele comune din județ, iar până la data de 1 martie îi vom anunța și pe cei care ne vor reprezenta partidul în principalele municipii și orașe", a spus pre­ședintele PSD.
        De menționat faptul că președintele executiv Cornel Filipescu nu a participat la conferință, el negociind la acea oră cumpărarea unui spațiu pentru partid. Tot ieri, Mugurel Sârbu a anunțat oficial numirea pe post de consilier personal pe probleme de imagine a d-rei Geor­giana Jurcă.(R.J.)
    Cine greșește plătește
    •PD propune alocarea suplimentară a 4,8 miliarde de lei pentru rezolvarea conflictului de la Mihalț
          Una din problemele nerezolvate încă, în cei 14 ani de demo­crație post-decembristă, și care a apărut în repetate rânduri în pagi­nile ziarelor locale și chiar centrale, a fost problema confesională din comuna Mihalț. În urmă cu aproape o jumătate de an, "rana" dintre locuitorii de cult ortodox și cei de cult greco-catolic, necicatrizată, părea a avea o rezolvare. La solicitarea cetățenilor, fostul prefect de Alba, avocat Ioan Rus, și ministrul Culturii, dl. academician Răzvan Teodorescu, au găsit de comun acord o rezolvare care convenea tu­turor și liniștea oarecum "focul mocnit" al nemulțumiților.
        La propunerea celor doi sus-menționați înalt demnitari, trebuia ini­țiată o Hotărâre a Guvernului României de a acorda suma de cinci miliarde de lei pentru cumpărare de teren și construirea unei unități de cult greco-catolic la Mihalț, precum și refacerea Casei Parohiale Ortodoxe din comună.
        La data de 19 decembrie 2003, în Monitorul Oficial nr.913, apare Hotărârea Guvernului nr. 1492 privind suplimentarea bugetelor unor ordonatori principali de credite din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în Bugetul de Stat pe anul 2003 care, în Anexa la nr. crt. 3 "Ministerul Culturii și Cultelor" - capitolul 59.01 are înscrise și cele două modificări. Dar culmea! Cele cinci miliarde promise Mitropoliei Române Unite cu Roma sunt trecute ca sume acordate Arhiepiscopiei de Alba Iulia, iar suma de 200 de milioane de lei, convenite pentru Casa Parohială Ortodoxă, sunt acordate achiziției de teren și construirii Bisericii Greco-Catolice. Într-un cu­vânt, sumele s-au inversat! Din greșeală sau intenționat? Știu doar guvernanții și Dumnezeu!
        Și pentru a nu fi considerați părtinici, cunoscând greutățile finan­ciare cu care se confruntă în general majoritatea unităților de cult, indiferent că ele sunt ortodoxe, greco-catolice sau de alt cult, nu dorim a intra în culisele acestui fals sau greșeli. În orice caz, Secre­tariatul de Stat pentru Culte transmite Asociației Generale a Ro­mânilor Uniți din București o adresă prin care recunoaște eroarea de tehnoredactare din HG 1492 și propune, prin adresa nr.87/9 ianuarie 2004, Secretariatului General al Guvernului să rectifice anexa pentru a se intra pe cele convenite între părți. A trecut de atunci mai bine de o lună și nu sunt semne din partea Guvernului Năstase de a mai găsi 4,8 miliarde de lei pentru Greco-catolicii din Mihalț.
        Așa credem noi, Partidul Democrat, că ar trebui să rezolve Adri­an Năstase și Guvernul său această problemă! Banii acordați HG 1492/2003 pentru Arhiepiscopia de Alba Iulia să rămână - 5 miliarde de lei, iar pentru "greșeala de a semna fără o verificare amănunțită" - Guvernul Adrian Năstase este amendat de a mai acorda din rezerva aflată la dispoziția Executivului pe anul 2004 încă 4,8 miliarde de lei Greco-catolicilor din Mihalț.
    Alexandru PEREȘ, deputat PD de Alba

    Un exercițiu de umor al președintelui Eugen Popa
    •"Consilierii opoziției nu știu altceva decât să desta­bilizeze ședințele, să perturbe dezbaterile și să aibă intervenții pe lângă subiect", a comentat vicepreședintele PSD Alba
          În cadrul conferinței de presă a PSD Alba care s-a desfășurat ieri, de departe cea mai hazlie intervenție a avut-o președintele CJ Alba și totodată vicepreședinte a organizației județene a partidului de guvernământ, dl. Eugen Popa. Domnia - sa a continuat de fapt disputele pe care le poartă lună de lună cu consilierii județeni din opoziție și, profitând de faptul că acum nu mai era nici unul de față pentru a-l contrazice, i-a certat "părintește" pe fiecare dintre aceștia, într-o notă umoristică de efect." În ședințele CJ Alba unii consilieri nu fac altceva decât să-și arate talentul politic, să destabilizeze și să perturbe dezbaterile. Cu prilejul ultimei ședințe a excelat în acest sens penelistul Tudose Georgel, acesta legându-se de mine pentru că am aprobat lucrări de întreținere a drumurilor peste plafonul Consiliului județean. Mă așteptam să fiu interpelat de către un consilier care habar nu are de drumuri și nu de către dânsul care a condus în trecut societatea județeană de profil. Am considerat necesară intervenția noastră prin dorința de a asigura condiții cât de cât normale traficului rutier. Să-și amintească dl. Tudose că și pe vremea guvernării trecute se contractau lucrări ce se plăteau în următorul an. Eu chiar am crezut că e cel mai bun prieten cu mine, că vrea să facem drumuri, dar în schimb ne amenință că ne dă în judecată. Un alt membru al PNL care se comportă la fel în ședințe este Teodor Atanasiu, care mai nou se leagă de deplasările în străinătate. Făcând parte din ARE, au fost câteva ședințe de comisie la care am participat, dar oricum de mai puține ori ca pe vremea lor. Și Atanasiu a fost invitat să participe, dar a refuzat pe motiv că e vorba de o momeală politică". Eugen Popa și-a vărsat apoi năduful pe consilierul PD - Ion Dumitrel."Un al exponent al dezbaterilor fără sens este Ion Dumitrel. De două ședințe încoace însă, nu i-am mai auzit gura, pe semne că o fi răcit, are roșu în gât. Chiar m-am simțit prost că acesta nu m-a mai insultat, deja mă obișnusem cu el. Totuși se pare că de la Dumitrel s-a molipsit acum Danciu, care se exprimă mereu pe lângă subiect. Să trecem la con­silierul Buta. Când crezi că totul e gata, hop și el cu o intervenție, care nu are nici o legătură cu proiectul dezbătut. În fine, mai sunt doi consilieri, Hada și Costea despre care am auzit că ar face parte din partidul lui Gigi Becali. Hada, nu știu mai nou ce l-a apucat că a luat-o razna rău de tot, iar Costea, care mai mult stă după uși, apare și el când ți-e lumea mai dragă, cu un vot împotrivă. Sper ca toți ceilalți consilieri pe care nu i-am menționat aici să nu se mo­lipsească de la colegii lor și să-și facă, ca și până acum, datoria cu brio față de cetățenii județului și să manifeste o supremă respon­sa­bilitate pentru numeroasele probleme pe care le avem de rezolvat", a conchis președintele CJ Alba.
    Răzvan JURCĂ

    Umaniștii ar putea susține candidatura Liei Roberts pentru Cotroceni
        Umaniștii ar putea susține candidatura Liei Roberts la Președinția României. Liderii PUR nu au exclus această variantă, dar nici nu au confirmat-o deocamdată. Ei spun că au existat discuții între liderul republicanilor din Nevada și formațiunea condusă de Dan Voiculescu pentru susținerea doamnei Roberts. Liderii umaniști nu au exclus nici posibilitatea de a lucra în campania electorală cu strategul ame­rican Dick Morris, care a avut discuții cu Dan Voiculescu. Recent, un sondaj CURS o credita pe Lia Roberts, care și-a anunțat candi­datura, cu 10 la sută din preferințele electoratului în cursa pentru Co­tro­ceni.(N.I.T.)
    Polițiștii vor primi 1 la sută din amenzile aplicate
        Polițiștii care prin acțiunile lor contribuie semnificativ la creșterea veniturilor la bugetul de stat, prin sancționarea unor fapte ilegale, vor fi recompensați cu o sumă reprezentând 1% din cuantumul total al veniturilor colectate cu sprijinul lor, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Executiv.
        Fondul de stimulente pentru polițiștii din unitățile Ministerului Ad­ministrației și Internelor (MAI) va fi constituit din veniturile obținute în urma valorificării bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în pro­prietatea privată a statului cu sprijinul MAI.
        Colectarea și evidența fondului de stimulente se asigură la nivelul ordonatorului principal de credite, prin Direcția Financiară.
        Principalele criterii de acordare a premiilor individuale din fondul de stimulente sunt: * contribuția efectivă în activitatea de confiscare a bunurilor și valorilor; * contribuția personală în identificarea acti­vităților ilegale ce au condus la confiscarea bunurilor și valorilor. Mo­dul de repartizare a fondului de stimulente, competențele de apro­bare a premiilor individuale, nivelul maxim al acestora, precum și con­dițiile de acordare se stabilesc prin ordin al ministrului Admi­nistrației și Internelor. (N.I.T.)
    Duminică la Crăciuneul de Jos
    "La izvoarele tradiției și creației populare"
        Căminul cultural din comuna Crăciunel va găzdui duminică, 15 februarie, de la ora 14.00, manifestarea cultural-artistică "La izvoa­rele tradiției și creației populare". Acțiunea este inclusă în programul Centrului județean al creației populare Alba de valorificare a folclorului, obiceiurilor și artei populare din întreg județul Alba. Pentru o mai bună reprezentare în fiecare zonă se organizează un astfel de spectacol și o expoziție de artă populară. La manifestarea de la Crăciunelul de Jos vor fi prezenți meșteri populari, interpreți indi­viduali și formații artistice de pe Valea Târnavelor: Blaj, Sâncel, Pănade, Sânmiclăuș, Biia, Cetatea de Baltă, Căpâlna, Crăciunelul de Jos și Bucerdea Grânoasă. La reușita acestei acțiuni mai con­tribuie și Consiliul local Crăciunelul de Jos și Consiliul județean Alba. (A.D.)
    Ioan Pașca - din nou șef al Ocolului Silvic Baia de Arieș
        Fostul director al Direcției Silvice Alba, Ioan Pașca, a fost numit în funcția de șef al Ocolului Silvic Baia de Arieș, post pe care l-a ocupat și înainte de a deveni director al DS Alba. La finele anului 2003, în urma unui control al RN a Pădurilor "Romsilva" directorul Pașca a fost suspendat din funcție pe o perioadă de trei luni, iar 60 de angajați au fost sancționați în urma unor grave abateri descoperite la Direcția Silvică Alba. Ioan Pașca a fost înlocuit la conducerea DS Alba de Dan Boariu. (N.I.T.)
    Candidat la primărie
        Duminică, 15 februarie a.c., PNL îl va lansa în cursa pentru func­ția de primar al comunei Bistra pe Traian Gligor, inginer, în vârstă de 31 de ani. Acesta este în prezent inspector la Primăria Bistra, iar președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, crede că este cel mai in­dicat pentru acest post. "Bistra trebuie condusă de un tânăr spe­cialist cu studii superioare", a completat deputatul Dan Simedru.(N.I.T.)
    La ITM Alba
    Au fost înregistrate 9.319 firme noi
        De la începutul anului la ITM Alba au fost înregistrate 9.319 firme, iar la data de 6 februarie a.c. numărul contractelor individuale de muncă încheiate de angajatori era de 65.063. Potrivit datelor furni­zate de ITM Alba, la această instituție se află în prezent 33.227 car­nete de muncă, în timp ce 14.957 astfel de carnete se află la an­gajatori care își conduc singuri evidența. (A.D.T.)
    Finanțarea campaniei electorale sub lupa Curții de Conturi
        Curtea de Conturi va verifica modul de finanțare a partidelor poli­tice în timpul campaniei electorale, eventualele sancțiuni putând merge până la propunerea invalidării unei candidaturi, a declarat președintele instituției, Dan Șaguna. El a precizat că printre acțiunile care ar putea atrage invalidarea candidaturilor se numără nepre­zen­tarea raportului de finanțare a campaniei, existența unor surse de finanțare neconforme cu legea sau efectuarea unor cheltuieli a căror destinație este ilegală.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.