Prima pagină Ediția din: 16.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Copiii îngrijiți de prea multe direcții, comisii și ONG-uri rămân... fără protecție!
    •Deși se consideră departe de problemele grave din sistemul de protecție a copilului, consilierii județeni din Alba poartă o mare responsabilitate!
          Nu cunosc cum funcționează "mașinăria de vot" la ședințele Consiliului Județean Alba, dar este evident că uneori se iau decizii cu repercusiuni grave în mediul social. Așa a fost, de pildă, aprobarea prin vot a componenței actuale a Comisiei pentru protecția drepturilor copilului Alba. În mare, această componență este stabilită prin lege, așa că dânșii credeau că îndeplinesc doar o simplă formalitate atunci când au confruntat componența propusă cu prevederile legii. Atunci, probabil, dânșii au constatat că prevederile legale sunt respectate, Comisia cuprinzând exact reprezentanții ministerelor și instituțiilor care trebuiau. Nu au sesizat, însă, un "mic amănunt": acela că din respectiva Comisie pentru protecția drep­turilor COPILULUI, nu făcea parte nici un specialist în pediatrie, deci în problemele specifice de sănătate ale copiilor! Pentru a vă convinge și dvs. de importanța acestui "mic amănunt", redăm mai jos componența actuală a Comisiei: Mariana Hurbean (secretar al Consiliului Județean, președintele Comisiei, de profesiune jurist); Lenica Bucur (director executiv al DGPDC, de profesiune cadru didactic); Dorin Sandea (șeful ISJ, cadru didactic); Nicolae Mera (jurist); Irina Borza (de la Direcția de Dialog, Familie și Solidaritate Socială, de profesiune asistent social); Adina Singaleevici (medic, specialist în psihiatrie- adulți, din cadrul Spitalului de neuro­psihiatrie); Cristina Jidveian (medic de familie, generalist); Magnolia Vulcu (psiholog); Dumitru Panța (cadru didactic, inspector ISJ); Tiberiu Todoran (comisar, Inspectoratul Județean de Poliție); Teodor Crișan (preot). Acestea sunt persoanele care dezbat oportunitatea sau inoportunitatea luării unei decizii cu privire la metoda de protecție propusă a se institui asupra unui copil, decizie care-i va marca pentru totdeauna destinul, calitatea vieții. Bineînțeles, decizia se ia după îndelungi dezbateri, pe marginea unui dosar amănunțit, iar propunerea măsurii de protecție o face asistentul social care a instrumentat cazul respectiv.
        În acest context, și observând numeroasele eșecuri înregistrate în urma deciziilor Comisiei respective (copii "reintegrați în familii", care fug de-acasă sau ajung infractori, copii care reclamă maltratări în instituții, nemulțumiri crescânde ale asistenților maternali pro­fesioniști SILIȚI să îngrijească câte doi copii, dintre care unii au probleme de sănătate, pe de-o parte, iar pe de altă parte semnale cu privire la minori maltratați în familiile substitut, etc.) suntem îndreptățiți să ne întrebăm: nu cumva componența Comisiei pentru protecția copilului este... greșită? Nu punem la îndoială calitatea personală și profesională a membrilor acesteia, (care sunt "gratulați" cu o substanțială indemnizație pentru activitatea din Comisie), ci componența ei, în general. Căci aceasta ar fi trebuit să cuprindă, după părerea noastră, un reprezentant al Direcției de asistență socială (DJAS, fostul inspectorat pentru handicapați), ar fi trebuit să cuprindă un specialist în pediatrie, un cunoscător al problemelor din secțiile de maternitate și neonatologie, poate unul din partea celui mai activ ONG din județ (Asociația "Sprijiniți copii"), măcar în calitate de consultant, reprezentanți ai primăriilor de unde provin copiii ale căror dosare sunt luate în discuție etc. Mai mult decât atât, referitor la eșecuri (într-un fel normale la un sistem pe cale de "ajustare"), eșecuri culminate cu DECESUL unei fetițe de un an și jumătate (!), readucem în discuție rolul și poziția președintelui comi­siei, d-na Mariana Hurbean, care nu are nici un "oponent" pe mă­sura experienței și specializării domniei sale în această structură, de unde putem deduce fără nici un risc că deciziile se iau, acolo, cam... unilateral! Cam fără replică din partea mai tinerilor săi colegi (și subordonați) și tot cam fără replică din partea nespecialiștilor în domeniul strict al protecției copilului!
        Sigur, asta-i legea care prevede componența. Dar legea poate su­porta amendamente, domnilor parlamentari de Alba, la propunerea dvs.! De asemenea, componența Comisiei actuale poate fi modi­ficată, dacă veți dori acest lucru dvs., domnilor consilieri județeni! Căci, uitasem să vă spun, oprite, în așteptare sau, mâine poimâine, din nou liberalizate, și dosarele privind adopțiile vor trece prin aceeași comisie! Dacă nu au trecut deja...
    Ioan HĂNȚULESCU

    La SC Uzina Mecanică Cugir SA
    Revigorare prin privatizare
        Pentru a răspunde solicitărilor făcute de unii dintre angajații so­cietății comerciale UZINA MECANICĂ CUGIR S.A. precum și de către locuitorii orașului Cugir, aș dori să fac câteva precizări re­feritoare la situația actuală a întreprinderii și la perspectivele acesteia în perioada următoare.
        Datorită neplății unor obligații față de fondul național de sănătate, obligații care provin în cea mai mare parte din perioada 1997 și ulterior și a căror plată nu a fost posibilă independent de voința administrației întreprinderii atât timp cât gradul de încărcare cu comenzi nu a depășit pragul de 60%, cât și în condițiile în care nu ne-au fost acordate reeșalonări ale acestor obligații, acestea au fost preluate de către Agenția Națională pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) care, la rândul său, a dispus aplicarea măsurii de poprire a tuturor conturilor bancare ale întreprinderii. În aceste con­diții, întreprinderea nu mai poate efectua practic nici un fel de ope­rațiuni financiare.
        Legislația în vigoare permite totuși efectuarea plății drepturilor salariale, chiar în condițiile popririi conturilor bancare, motiv pentru care societatea noastră va face aceste plăți în mod eșalonat, pe măsură ce încasările sucursalelor componente vor permite acest lucru. Deși sucursalele cu profil militar au executat în ultimele două luni produse destinate unui contract de export de peste un milion de dolari, încasarea contravalorii acestora nu se va face mai repede decât finele lunii martie, conform clauzelor contractuale. În aceste condiții am fost nevoiți să angajăm un credit bancar, credit a cărui acordare este însă condiționată de deblocarea măsurii de poprire a conturilor. Atât administrația întreprinderii, reprezentanții celor două organizații sindicale cât și factorii de decizie la nivel județean, au întreprins toate demersurile legale pentru deblocarea acestei situații prin ridicarea măsurii de poprire a conturilor bancare. Astfel, au fost întocmite în regim de urgență două proiecte de acte normative menite să modifice conținutul OUG nr.95/2001 privind protecția salariaților din industria de apărare - în sensul acordării unui număr de 36 de salarii compensatorii în cazul disponibilizării și recu­noaș­terii acestei perioade ca vechime integrală, respectiv modificarea unor capitole din Legea nr.137/2001 în sensul suspendării oricăror măsuri echivalente popririi (gajului, executări silite etc.), pe perioada cât agentul economic se află în proces de privatizare. Aceste acte normative au fost deja întocmite și se vor afla pe masa Guvernului Român în următoarea ședință, ceea ce ne permite să credem că în cursul următoarei săptămâni această situație se va debloca, această diferență de timp fiind datorată procedurilor legale de promovare, aprobare și intrare în vigoare a unor acte normative. De altfel, în cursul videoconferinței de săptămâna trecută, d-nul prefect al județului Alba, Mugurel Sârbu, a adus la cunoștința Guvernului situația creată la Cugir și a solicitat promovarea în regim de urgență a celor două acte normative, sens în care a obținut promisiunea de rezolvare din partea factorilor de decizie.
        Măsura aplicată de AVAB a produs, de asemenea, perturbații în relațiile cu furnizorii principali - mai ales cu furnizorii de agenți energetici - ceea ce a condus la funcționarea întreprinderii în regim energetic de avarie și a condus la aplicarea unui program de lucru alternativ - pe sucursale, în așa fel încât să ne putem încadra în cotele energetice de avarie.
        În ceea ce privește perspectiva anului 2004, în sectorul militar care are la ora actuală un număr de 3.300 de angajați se asigură în continuare protecție socială pentru un număr mediu de 1.600 de salariați, pentru diferență fiind necesară încărcarea cu comenzi. Pentru trimestrul I al anului există un grad de încărcare cores­punzător al capacităților militare, în continuare acest lucru trebuie analizat cu foarte mult discernământ având în vedere că între­prinderea nu are competențe în negocierea și încheierea contractelor de tehnică militară. Pentru sectorul civil, conform prevederilor programului de restructurare precum și noilor prevederi ale actelor normative amintite anterior, considerăm că singura soluție viabilă și care va permite supraviețuirea platformei industriale din Cugir este procedura de privatizare. În acest sens, există posibilitatea privatizării avantajoase a unor activități sau chiar a unor sucursale, motiv pentru care au și fost deja depuse scrisorile de intenție din partea unor comitete de inițiativă formate din salariați ai acelor compartimente. Spunem că este vorba de o privatizare avantajoasă deoarece personalul actual, chiar dacă va fi disponibilizat în prima etapă va beneficia minimum 24 de luni de salarii compensatorii (sau 36 de luni în cazul în care se aprobă ca atare solicitarea făcută de sindicate) - salarii compensatorii care au depășit nivelul de 5,6 milioane de lei în ianuarie 2004 - urmând ca după crearea noilor societăți comerciale majoritatea celor disponibilizați să fie reîncadrați ca angajați ai acestor societăți comerciale. Dacă noile societăți create vor îndeplini condițiile impuse de legea pentru IMM-uri, atunci vor beneficia de toate facilitățile legale acordate unor asemenea societăți comerciale și își vor desfășura activitatea pe structura activelor actuale (care vor putea fi sau aport de capital sau închiriate în condiții avantajoase). Scrisorile de intenție depuse până la această oră presupun practic privatizarea întregului sector civil, respectiv a unui număr de peste 1.200 de salariați.
        Să nu uităm că, în condițiile în care se apropie cu pași repezi momentul aderării la structurile Uniunii Europene, va crește numărul investitorilor potențiali în această zonă iar existența unor societăți comerciale de mici dimensiuni și specializate pe activități este mult mai atractivă decât privatizarea unui mastodont. Administrația so­cietății este ferm hotărâtă să aplice în continuare măsurile prevăzute în Programul de restructurare a acesteia, considerând că această cale este singura în măsură să conducă la relansarea activităților pe platforma din Cugir.
    Ec. Cornel DÎRJAN Director general

    30 miliarde de lei pentru pietruiri de drumuri
        În acest an, o atenție deosebită va fi acordată și pietruirii unor drumuri comunale și județene, după cum ne-a declarat deputatul PSD de Alba Constantin Selagea. Domnia-sa a menționat faptul că sumele alocate acestui capitol se vor ridica la valoarea de 30 miliarde lei și urmează ca în cel mai scurt timp să fie identificate acele drumuri care au nevoie urgentă de reparații. Deputatul Selagea a spus că fiecare zonă a județului va fi tratată echidistant și nu vor mai exista priorități acordate unor localități în defavoarea altora.(R.J.)
    Se vor construi 316 locuințe pentru tineri
        Deputatul PSD de Alba Constantin Selagea a anunțat în cadrul unei conferințe de presă faptul că, în principalele municipii și orașe ale județului, în acest an, vor mai fi construite alte 316 locuințe pentru tineri. Este vorba despre Alba Iulia - 122, Abrud - 27, Blaj - 23, Cugir - 38, Ocna Mureș - 28, Sebeș - 52 și Aiud - 26. De asemenea C. Selagea a mai declarat că este posibil ca programul guvernamental de construire săli de sport, să fie suplimentat pentru județul Alba cu încă unul sau două obiective.(R.J.)
    O casă a sărit în aer
        Sâmbătă14 feruarie a.c., polițiștii din Blaj au fost anunțați de șeful sucursalei Distrigaz că la o casă cu două camere aparținându-i lui Ioan Răhăian s-a produs o explozie. Deplasați la fața locului, specialiștii au constatat că explozia s-a datorat unor scăpări de gaze de la aragaz. În urma exploziei au ars numeroase bunuri, în timp ce acoperișul și plafonul au fost distruse în proporție de 50 la sută.Proprietarul casei a suferit arsuri de gradul I și II pe spate și mâini.(F.R.)
    N-a mai avut zile
        Vineri după amiaza, Ioan Cozma din Berghin a fost sunat de un vecin al tatălui său, că nu l-a mai văzut pe Cozma senior de 4 zile. Deplasat la fața locului, fiul și polițiștii au constatat că Cozma senior, era căzut mort în casă. Moartea a fost fără suspiciuni. (F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.