Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Tragedie la Alba Iulia
    Șase persoane au fost intoxicate cu monoxid de carbon
    •Unul dintre pacienți a murit la spitalul județean
          Sâmbătă în jurul orei 11,00, ambulanța a fost solicitată pe strada Arieșului din cartierul Ampoi să intervină pentru a transporta la spital șase victime ale intoxicării cu monoxid de carbon. În apartament se găseau bunica, cele două fiice și trei nepoți. Din cauza scurgerilor de gaze de la centrală, până la o tragedie nu a mai fost mult. La spitalul județean cinci dintre membrii familiei au fost internați pe secția ATI, iar fata cea mai mare a fost dusă la pediatrie pentru îngrijiri medicale. Din păcate, mătușa copiilor, Estera O. de 36 de ani a decedat la scurt timp după internare, deși medicii au depus eforturi susținute pentru a o readuce la viață. Pacienta a fost cea mai afectată de scurgerea de gaze, ea fiind în camera în care a avut loc incidentul. În plus, tânăra suferea de sindromul Down. În cursul zilei de ieri, mama, bunica și doi copii au fost externați, starea lor de sănătate fiind foarte bună. În spital a rămas doar cea mai mare soră dintre frați, medicii considerând că ea trebuie menținută încă sub supravegherea medicală.
    Florin ROMAN

    Răspunsul prefectului către PUR (social - liberal)
    Construcția celor cinci sedii administrative era absolut necesară
        La conferința de presă a PSD Alba, președintele partidului și totodată prefectul județului, Mugurel Sârbu, a oferit un răspuns și celor de la PUR (social - liberal) care au solicitat implicarea Curții de Conturi și PNA - ului în vederea verificării necesității și oportunității a 5 construcții din Alba Iulia respectiv Palatul Agriculturii, Palatul CEC, Palatul Finanțelor, Palatul Electrica și Palatul Gazului. În acest sens, prefectul a spus că edificarea acestor construcții era absolut necesară a se realiza, avându-se în vedere perspectiva unei noi reorganizări administrativ - teritoriale a țării. "Nu pot înțelege de ce ar trebui sesizat PNA -ul deoarece, personal, nu am primit nici un semnal cât de mic în legătură cu o deturnare de fonduri sau obținerea de foloase necuvenite, infracțiuni care fac obiectul im­plicării organelor abilitate. Fiind vorba de bani publici, Curtea de Conturi a verificat temeinic stadiile fizice ale lucrărilor ce au fost executate și în atari condiții nimeni nu și-a permis nici cea mai neînsemnată neregulă", a comentat Mugurel Sârbu pe marginea acestui subiect, neomițând însă să adauge că interpelarea PUR nu a reprezentat altceva decât o palidă încercare a unui partid, care vrea să se bage singur în seamă.
    Răzvan JURCĂ

    PD Alba Iulia nu este de acord cu ciuntirea spațiilor de învățământ ale Palatului Copiilor
        Președintele oraganizației Partidului Democrat Alba Iulia - Călin Potor a informat că pediștii albaiulieni protestează împotriva ideii de a da Filialei Uniunii Artiștilor Plastici Alba unul dintre cele două localuri în care își desfășoară activitatea Palatul Copiilor. Se știe că artiștii plastici albaiulieni se confruntă cu o acută criză de spații odată cu retrocedarea clădirii din strada Ecaterina Varga către Ar­hiepiscopia romano catolică Alba Iulia. "Sigur că înțelegem situația lor, dar nu înțelegem de ce pentru a rezolva o cerere trebuie să se creeze probleme în altă parte. Ne gândim la copiii care vin la activități extrașcolare la Palatul copiilor. Ce vor face? Cu răbdare se poate rezolva și problema atelierelor artiștilor plastici chiar într-unul din spațiile din Cetatea Vauban, așa cum și intenționăm. Și oricum artiștii plastici câștigă bani, pe când copiii nu, credem că reducerea acestui spațiu de învățământ va avea efecte nedorite asupra dez­voltării copiilor noștri și sub alte aspecte decât cele ce țin strict de disciplinele din programa de învățământ."
    Anca DINICĂ

    Strategie guvernamentală pentru revitalizarea Zlatnei
        Ultima videoconferință de la sfârșitul săptămânii trecute a fost axată pe problemele de ordin social cu care se confruntă județele, prefectul Mugurel Sârbu aducând în atenția membrilor executivului cu precădere situația orașului Zlatna care, prin încetarea activității uzinei Ampelum, a atins o rată înfiorătoare a șomajului. Prefectul le-a solicitat miniștrilor, care au participat la discuții, să fie efectuată în cel mai scurt timp o analiză foarte serioasă și să se încerce ela­borarea unei strategii guvernamentale pentru refacerea zonei Zlatna și aducerea ei într-o fază optimistă. "Pentru aceasta este necesară o colaborare foarte strânsă între autoritățile locale, cele județene și executiv" a spus șeful administrației publice județene.
        De asemenea, prefectul Mugurel Sârbu a mai vorbit și despre necesitatea intrării rapide în vigoare a celor două ordonanțe care ar mai detensiona atmosfera și la Cugir și a cerut sprijin pentru în­cadrarea celor 70 de gardieni publici ce vor fi disponibilizați.(R.J.)
    Scade numărul pensionarilor
        La sfârșitul anului 2003, numărul pensionarilor din județ a fost de 101.323 persoane, mai mic cu 419 persoane față de luna noiembrie 2003 și cu 1.714 persoane față de aceeași lună a anului 2002. Pensia medie realizată în județ în luna decembrie 2003 a fost de 1.658.719 lei, cu 52.535 lei (3,3 la sută) mai mare față de luna anterioară și cu 206.234 lei (14,2 la sută) față de luna decembrie 2002. Raportul dintre pensia de asigurări sociale de stat pentru munca depusă și limită de vârstă, cu vechime completă în muncă și câștigul salarial mediu net, în luna decembrie 2003, a fost de 48,6 la sută. (A.D.T.)
    Nuntaș accidentat
        Mircea Ardean de 25 de ani din Zlatna a fost accidentat de un autoturism Dacia, în urma impactului acesta suferind fractură de mandibulă. Mașina era condusă de Ioan Truță din Zlatna, iar la un moment dat a trecut pe lângă un grup de nuntași care venea din sens opus. Ardean a traversat strada și a fost lovit. În cauză se fac cercetări. (F.R.)
    A fost capturat "devoratorul" de presă cu...murături
        În noaptea de 11/12 februarie, George Liviu Thiana, de 22 de ani, din Câmpia Turzii, domiciliat în Alba Iulia, a fost prins în flagrant delict de o patrulă din cadrul Poliției municipiului Alba Iulia în timp ce încerca să dispară cu diverse bunuri pe care le furase dintr-un chioșc de ziare pe care îl spărsese. Luat la întrebări de polițiști, Thiana "a destăinuit" încă... 8 furturi comise la sfârșitul anului 2003 și începutul anului 2004. "Plesnitor" de ocazie, tânărul mai are la activ încă 4... pivnițe prădate și încă 4 chioșcuri de ziare. Prejudiciul total creat de spărgător se cifrează la 55 de milioane de lei. George Thiana a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. (N.I.T.)
    Loviți grav în stația de autobuz
        Lucia Muntean și Ioaneș Dorel din Șibot au fost grav răniți la sfârșitul săptămânii trecute după ce au fost loviți de un autoturism Citroen. Acesta era condus de Octavian Damian, de 40 de ani, ad­ministrator la o societate comercială din Cluj. Șoferul nu a adaptat viteza condițiilor de trafic, iar autoturismul a intrat în derapaj, după care pe contrasens și apoi în cei doi, care așteptau în stația de autobuz. În urma impactului, ambele victime au suferit răni grave, fiind internate la spitalul județean. (F.R.)
    Comisie pentru supravegherea serviciilor de alimentare cu apă
        Delegarea activității serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă și canalizare de la SC Apă-Canal Alba Iulia la SC Apa CTTA, necesară pentru constituirea operatorului unic, cerut de condițiile programului SAMTID, a impus constituirea unei comisii care să monitorizeze activitatea de delegare. Consiliul local al municipiului Alba Iulia a decis vineri, în ședință extraordinară, ca din această comisie să facă parte patru consilieri locali: Doina Emilia Harda, Ștefan Bardan, Vasile Bora și Simion Crețu. Comisia va informa Consiliul local de modul de îndeplinire de către operatorul de servicii, respectiv SC Apa CTTA SA a responsabilităților asumate prin contractul de delegare. (A.D.)
    Scandal la o discotecă din Alba Iulia
    •Nicolae Iarnă, zis Sacâzu, l-a lovit în cap cu un suport metalic pe Ghiță Grosu
          În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 2,30, la un club-disco din Alba Iulia a izbucnit un scandal între cunoscuți clienți ai poliției de ordine publică. Ofițerul de serviciu al IPJ Alba a fost anunțat telefonic de Viorel Bumbu că a avut loc un incident. Ghiță Grosu a fost victima unui atac, el fiind lovit în cap cu un obiect me­talic de către Nicolae Iarnă, zis Sacâzu. Acesta a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut închis și zgârieturi pe față, dar nu a fost internat. Incidentul a avut loc în holul clubului. Cei doi sunt cunoscuți polițiștilor pentru că au fost implicați și în alte scandaluri, care au făcut multă vâlvă în Alba Iulia. Din păcate, deși s-au luat numeroase măsuri pentru calmarea spiritelor dintre găștile de cartier, se pare că ura dintre tabere este prea mare pentru a fi potolită.
        Punctul culminant a avut loc în toamna anului trecut, când în cartierul "Țigănime" din Alba Iulia, același Nicolae Iarnă a fost protagonistul unui incident, care era cât pe aici să degenereze în lupte de stradă. Din contextul violențelor din ultima perioadă nu trebuie uitat nici deja celebrul conflict între grupurile lui Raul Rus, zis Pricu, plecat acum în străinătate, și Viorel Bumbu. Din con­statările celor de la fața locului rezultă că în scandalul de sâmbătă noaptea, Radu Florin Valentin, care i-a ținut partea lui Grosu, a primit un pumn în față de la Viorel Bumbu. La fața locului erau forțe ale Jandarmeriei, care supravegheau astfel manifestările dedicate Zilei Îndrăgostiților. Poate și din acest motiv, violențele nu au degenerat mai mult, nefiind înregistrate distrugeri. De altfel, nici programul discotecii nu a fost perturbat. După retragerea lui Viorel Bumbu și a lui Nicolae Iarnă la discotecă s-a format un grup de circa 10 persoane, care avea, se pare, intenția de a contraataca, dar în cele din urmă, tinerii susținători ai lui Ghiță Grosu au fost lămuriți de oamenii legii să renunțe. Până la urmă, spiritele au fost calmate, dar zonele de conflict, sunt în continuare supravegheate.
    Florin ROMAN

    Concesionarea cabinetelor medicale
        Ministrul Sănătății, Ovidiu Brânzan, a anunțat că instituția pe care o conduce este interesată de creșterea rolului medicului de familie, a încrederii pacienților în eficiența medicamentelor de producție românească, de întărirea disciplinei financiare și a managementului sistemului sanitar. Ministrul a precizat că se fac demersuri pentru concesionarea cabinetelor pentru medicii de familie. În acest sens, ministrul Brânzan a subliniat necesitatea acordării unor credite cu dobândă mică și pe termen lung pentru dotarea cabinetelor me­dicale.(F.R.)
    Vor dispărea aproape 20 de universități
        Restructurarea învățământului universitar românesc ca urmare a adaptării la structurile din Uniunea Europeană va conduce la dis­pariția și reorganizarea unor universități.
        "Procesul de restructurare este în desfășurare, dar efectele nu se vor vedea decât în câțiva ani. În următorii patru ani, aproape 20 de universități vor dispărea. Acestea, care reprezintă peste jumătate din învățământul superior românesc ca număr de studenți, se vor alipi altora și vor forma consorții. Și nu este vorba doar de universități particulare, ci și de stat. Universitățile necompetitive, însă, vor fi chiar obligate să-și închidă porțile definitiv, pentru că nu vor putea supraviețui. Puzderia de universități mici și subfinanțate nu va duce la nimic bun; ele doar vor încerca să-i jumulească de bani pe studenți. Dar nici acest lucru nu va putea dura la nesfârșit", a de­clarat prof. univ. dr. Ioan Mihăilescu, președintele Consiliului Na­țional de Evaluare Academică și Acreditare. (A.D.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.