Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Un grup de cetățeni trage un semnal de alarmă:
    "La sala de festivități a comunei Șibot, plouă... în farfuria miresei!"
        Recent, printr-o scrisoare semnată de mai mulți cetățeni și consilieri locali din comuna Șibot, am fost informați despre o situație fără precedent: primarul localității, dl. Marius Bonța, refuză să dea socoteală despre modul în care s-au cheltuit banii publici în anul care a trecut. Discuția pe această temă, deschisă de doi consilieri (dr.Vasile Bințințan și Vasile Viorel), în data de 15 ianuarie, cu prilejul discutării bugetului pe anul 2004, a fost considerată (după cum ni s-a declarat) "de propagandă electorală", primarul refuzând categoric să răspundă! Dacă lucrurile stau cu adevărat așa cum au fost arătate, ne permitem să-i amintim d-lui primar de prevederile Legii nr.544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, potrivit cărora nu numai consilierii AU DREPTUL de a solicita informații cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii publici, ci orice contribuabil, orice cetățean! Dar, mă rog, dacă dl. primar nu a rspuns celor ce l-au ales și colegilor săi din aparatul administrativ, atunci poate că o va face dacă întrebările sunt adresate în mod public, prin intermediul ziarului "Unirea", așa cum au fost formulate de șiboteni: "*Câți bani au rezultat din taxele de târg și care a fost destinația lor? *De ce nu s-a cheltuit suma de 25 de milioane de lei, destinată reparațiilor la căminele culturale (în condițiile în care acestea sunt ruinate, iar în sala de festivități plouă... drept în farfuria miresei)? *De ce nu s-au cheltuit banii alocați pentru drumurile comunale, care sunt impracticabile ? *De ce nu s-a cumpărat de la ofertantul CFR vagonul-platformă, pentru a-l transforma în pod peste râul Balomir? (interesantă soluție tehnică- n.red.) *Câți bani s-au cheltuit pentru telefoane mobile, benzină, piese auto etc., știut fiind faptul că primarul a folosit autoturismul Primăriei în scopuri personale, făcând naveta la domiciliul său din Cugir- deși legea îl obligă pe primar să locuiască acolo unde a fost ales- și la școală la Cugir, unde este profesor, sau chiar în excursii în alte județe (în timp ce contabila Primăriei trebuia să ducă banii la Trezorerie cu mijloace de transport în comun, fapt interzis de lege și determinat de dl. primar)? *De ce nu se amenajează rampa de gunoi? *De ce nu se monteză piesele metalice componente ale unui parc pentru copii, deși sunt aduse în comună din anul 2000 (în loc să dispună montarea, primarul informează consilierii că o parte sunt furate, fără a acționa pentru întreruperea acestei stări de fapte? *Cum s-au consumat sumele alocate pentru cheltuieli de întreținere la Consiliul local Șibot și de ce au rămas bani necheltuiți în anul 2003? *De ce s-au pierdut bani cu iluminatul public, în condițiile în care jumătate din comună a petrecut sărbătorile în beznă?"
        Noi nu ne erijăm în apărători ai semnatarilor scrisorii respective, și nici nu garantăm că cele semnalate sunt atât de grave, dar știm că primarul are obligația de a răspunde la aceste întrebări. Ceea ce ne nedumerește în acest caz, este faptul că la discuția bugetului pe anul 2004 nu s-a făcut un raport cu privire la modul în care a fost folosit bugetul în anul precedent... (I.H.)
    Tânăr și neliniștit... politic
        Într-un comunicat remis redacției noastre de PUR (S-L) Alba se face precizarea că dl. Adrian Bogdan, înscris recent în PD, nu a fost niciodată membru PUR (social-liberal). Traseul politic exact al domniei sale a fost: ApR -PSD -PD. "Nu înțelegem declarațiile dânsului cât și ale altora, cum că ar fi membru PUR(S-L), decât din dorința de a-și înnobila CV-ul personal. Dorim să facem cunoscut tuturor celor interesați că PUR (S-L) Alba a închis astfel orice polemică pe această temă", precizează ing. Mircea Abrudean, purtătorul de cuvânt al PUR (S-L) Alba. (N.I.T.)
    Urmăriți, prinși în Alba
        Polițiștii din Livezile l-au depistat pe Florin Ulici, de 26 de ani, din Sighetu Marmației, care era dat în urmărire pentru furt și tâlhărie. La Aiud, în jurul orei 10,00 a aceleiași zi de vineri a fost prins un alt urmărit, Vălean Simionică, din Topolovățu, care era căutat pentru furt calificat. El a fost trimis sub escortă la Lugoj.(F.R.)
    Lovită pe trecerea de pietoni
        Sâmbătă, 14 februarie a.c., o femeie a fost lovită pe o trecere de pietoni de pe strada Lucian Blaga din Sebeș. Victima este Emilia Voinea, de 53 de ani, din Sebeș. Femeia a fost lovită de un autoturism Mercedes aparținând unui italian, condus de Dorin Luț. Acesta nu a acordat prioritate pietonului pe trecerea marcată. (F.R.)
    Învățământul centrat pe proiecte, la loc de cinste la Câmpeni
        În eforturile de modernizare a învățământului proiectele joacă un rol important în realizarea unei implicări mai mari a profesorilor dar și a elevilor, în creșterea responsabilității și atractivității unor acțiuni educative. Acest tip de acțiuni a devenit o obișnuință la Școala generală din orașul Câmpeni, unde în fiecare semestru sunt prezentate și realizate mai multe proiecte. Dintre cele care se desfășoară în acest an școlar amintim "Micii matematicieni", pentru elevii din învățământul primar - coordonator înv. Felicia Bobariu, "Organizarea și amenajarea Centrului de Documentare și Informare (CDI) - prof. Gheorghe Drăgoiu, "Proiect de publicitate școlară" - prof. Traian Cotișel, "Educația ecologică în învățământul primar" - înv. Maricica Morar sau "Sâmbăta la TV local - 2 ore de școală" și multe altele. O nouă sesiune de comunicări de proiecte va avea loc în luna aprilie și va include și un proiect pentru aniversarea a 25 de ani de când Școala generală Cîmpeni funcționează în actualul local. (A.D.)
    Producția agricolă animală, în creștere
        Efectivele de animale la finele anului trecut, la nivelul județului, au fost de 76.382 bovine, 115.717 porcine, 229.090 ovine și caprine. Comparativ cu situația existentă la sfârșitul anului 2002, efectivele au scăzut cu 10,2 la sută la porcine, cu 3,1 la sută la ovine și caprine și 3,2 la sută la bovine. Producția agricolă animală în anul 2003 a fost de 47.551 tone carne, 1.544,3 mii hl lapte și 142.266 mii bucăți de ouă. Față de anul 2002 producția de carne a crescut cu 4,6 la sută, cea de ouă cu 9,3 la sută, iar producția de lapte a fost mai mare cu 4,3 la sută. (A.D.T.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.