Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Când haina e prea strâmtă
        Oamenii interesați de grijile zilei par preocupați nu atât de trecerea restului iernii care a mai rămas, ci de cine vor fi aleșii la funcția de președinte, de premier, nu înainte de a-și vedea aleși administratorii comunității în care trăiesc și muncesc. Listele, după cum lesne se poate deduce, se află la dospit; în mare ele sunt conturate, dar nici nu sunt bătute în cuie. Aproape toți actualii parlamentari ar dori să mai prindă un mandat ca să-și poată face plinul. Îi sperie însă voința lui Năstase de a întineri legislativul, în sensul că cel puțin o treime vor fi oameni noi, tineri, dinamici. Se fac vizite în taină la Cotroceni, la Palatul Victoria, pentru a-i con­vinge pe cei doi ce fac cărțile politice pe Dâmbovița, Iliescu și Năs­tase, că sunt băieți buni. Alegerile locale sunt și ele un barometru al sufragiilor populației pentru un partid sau altul, dar bătălia cea mare va avea loc la parlamentare și prezidențiale și implicit la cine va fi noul premier.
        Deocamdată rechinii nu fac valuri, așteaptă fiecare mișcarea celorlalți. Cel mai indecis pare a fi chiar Năstase. Poate că jocurile sunt făcute, dar așteaptă să vadă cu ce personaje ies la înaintare potențialii adversari și-n funcție de aceasta să-și stabilească o strategie adecvată. Cert este, și am mai spus-o, că Năstase nu este încântat de actualul sistem politic românesc. Ar prefera fie un prim-ministru puternic, fie un președinte puternic. Cu alte cuvinte, ar miza pe o republică parlamentară, fie una prezidențială. Și poate că are dreptate, noi având un soi de struțo-cămilă, adică o republică semiprezidențială ce nu se mai poartă nicăieri în lume și pe dea­supra este și ineficientă. Actuala constituție se dovedește pentru trăsăturile și ambițiile lui Năstase o haină prea strâmtă. Iată de ce este atât de delicată luarea deciziei. La aroganța tipic năstăsioată, trufia, înclinația domniei sale de a-i lua pe toți în zeflemea inclusiv pe ambasadorul SUA la București, înaltele oficialități europene, de a face declarații ironice, parcă i s-ar potrivi mai bine haina pre­mierului. Mai rămâne de dezlegat o enigmă, aceea că, în cazul că devine președinte al României, Năstase riscă să piardă controlul asupra PSD și puterea pe care acum o deține. Mai există și va­rianta ca Năstase să piardă cursa pentru Cotroceni și atunci chiar își va periclita întreaga carieră politică.
        Problema care se pune este dacă adversarii înscriși pentru prezi­dențiale sunt mai buni decât Adrian Năstase. Cine vor fi aceștia? Cel puțin doi par a avea o bună percepție publică: Stolojan și Vadim. Înscrierea în cursă la sugestia americanilor a Liei Roberts pare o glumă, dacă nu cumva o armă secretă, în sensul că va lua din voturile lui Stolojan și Vadim. Se mai pune apoi problema dacă Stolojan are abilități pentru domeniul politic extern - principalul a­tribut al președintelui, când domnia sa este perceput ca un ma­nager economico-financiar capabil, iar aceste calități îl îndrituiesc să se orienteze spre funcția de premier. Se mai iscă și-o altă perspectivă: fie că Stolojan va ajunge prim-ministru sau președinte, liberalii vor rămâne fără autoritate în partid, pentru că nu vedem cine l-ar putea înlocui. Cum amândoi candidații la președinție, Năstase și Stolojan, au calități de a fi mai mult premieri, e greu de ghicit cine va fi viitorul președinte al României. Asta teoretic, pentru că practic cărțile par ca și făcute, Năstase - președinte, iar prim-ministru tot un pesedist. Dar vom trăi și vom vedea. Toamna se numără bobocii.
    Gheorghe JURCĂ