Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Jonathan Scheele a aflat de "banda lui Pricu" din Alba Iulia
    •Ec. Viorel Bumbu cataloghează drept "discri­mi­nare rasială" hărțuirea familiei sale, timp de 6 ani
          În cadrul unei conferințe de presă organizată ieri, ec. Viorel Bum­bu, președintele Organizației Uniunea Democratică a Romilor, filiala Alba, a dezvăluit opiniei publice o parte dintre problemele cu care se confruntă de circa 5-6 ani, de la înființarea unei "bande or­ganizate care terorizează orașul" - după cum se precizează și în memoriul adresat ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus.
        Referindu-se la "frecușurile" permanente (soldate uneori cu cio­mă­geli în toată regula) între membrii familiei sale (sau reprezentanți ai etniei sale) și "locotenenții lui Pricu" - majoritatea body-guarzi ai unor localuri din Alba Iulia, Viorel Bumbu a declarat că acestea sunt aspecte clare de "propagandă național-șovină și de instigare la ură rasială". "Am fost amenințați cu insulte de genul «Ardeți ciorilor», «Nu intrați în discotecă, ciorilor» iar mie, personal, mi-a fost teamă să mai frecventez vreun local, timp de două luni, după incidentul din octombrie anul trecut" a subliniat Bumbu. În același context, Viorel Bumbu a reclamat atitudinea părtinitoare a poliției și procuraturii al­ba­iuliene care, de fiecare dată, a încercat să-i scoată "țapi ispășitori" doar pe membrii etniei din care face parte sau chiar pe el însuși (exemplele fiind detaliate în memoriul trimis ministrului Rus, cu dovezile aferente). Acesta a mai apreciat că "poliția municipilui Alba Iulia și poliția județeană Alba este incapabilă să gestioneze aceste conflicte" considerând că șeful IPJ Alba, comisarul șef Marin Aron "are tendința de a-și dilua responsabilitatea deoarece la toate evenimentele produse în Alba Iulia nu a fost de găsit la conducerea unității". Viorel Bumbu a precizat că s-a adresat deputatului Partidei Romilor, Nicolae Păun, care este și președintele Comisiei pentru A­părarea Drepturilor Omului pentru a-i solicita sprijin în dezamorsarea acestei stări conflictuale. De asemenea, Bumbu a prezentat și o scrisoare de răspuns al președintelui delegației Comisiei UE în Ro­mânia, Jonathan Scheele, care s-a arătat foarte interesat de acest conflict cu tentă de discriminare rasială care se consumă în mu­nicipiul Alba Iulia.
        Viorel Bumbu a mai precizat că a fost invitat de actualul co­man­dant al Poliției municipiului Alba Iulia, comisarul șef Gheorghe Pave­lescu, în încercarea de a rezolva pe cale amiabilă acest conflict, să "se așeze la masa tratativelor cu banda lui Pricu și să cadă la pa­ce". "În calitate de ce să mă așez eu la masa tratativelor cu banda lui Pricu? În calitate de «o bandă a lui Bumbu» și să îmi împart cu el zonele de influență?" s-a întrebat retoric președintele Organizației U­niunea Democratică a Romilor Alba.
        Printre multele exemple oferite de Viorel Bumbu în sprijinul afir­mațiilor sale referitoare la atitudinea părtinitoare a organelor de an­chetă - poliție, procuratură - a fost depoziția Nataliei Perți, în dosarul N.P versus Raul Rus (zis Pricu ). După ce în declarația dată po­lițiștilor de fată reieșea clar faptul că aceasta a fost bătută (anul tre­cut) de Raul Rus și îngrijită la serviciul de urgențe a Spitalului Județean Alba, în cadrul urmăririi penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, aceeași fată își schimbă depoziția, susținând că "Viorel Bumbu a drogat-o, obligând-o să dea acea declarație". Pe baza acestei afirmații, Raul Rus scapă basma curată. În schimb, în 12.02.2004, Viorel Bumbu, aflând de această depoziție, se... auto­denunță Centrului Zonal Antidrog din cadrul IPJ Alba, punându-se la dispoziția anchetatorilor să verifice dacă într-adevăr a "furnizat Nata­liei Perți substanțe psihotrope".
        În aceeași cerere, Bumbu solicită totodată ca în situația dată, să fie anchetați și procurorul Dana Ghițoaica, comisarul Brumaru și in­spectorul Munteanu să fie cercetați pentru... tăinuire, deoarece nu le-a prezentat acest caz, imediat ce fata a făcut această "con­fesiune". Dosarul Perți vs. Pricu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, urmând să fie judecat în 23 februarie.
        Denunțând situația de la Alba Iulia "care este un oraș cu înalt grad de corupție în toate instituțiile statului" Viorel Bumbu a precizat că așteaptă măsuri din partea ministrului Rus, pentru a-l putea in­forma pe Jonathan Scheele despre lupta anti-corupție desfășurată pe plan local. (V.B.)
    În cazul transportului pe ruta Râmeț - Ponor
    Eugen Popa crede că Teodor Atanasiu nu este bine informat
        Președintele Consiliului județean, domnul Eugen Popa, consideră nefondate criticile domnului Teodor Atanasiu referitor la situația trans­portului pe ruta Râmeț - Ponor. Pentru corecta informare a opiniei publice, Eugen Popa face următoarele precizări: "De mai bine de trei ani de zile nu există pe această rută nici un abonat. Nu știu de unde a găsit domnul Teodor Atanasiu zeci de navetiști, muncitori și elevi, dar cred că nu este bine informat și dezin­for­mează opinia publică, făcând afirmații fără acoperire faptică. Am urmărit permanent acest traseu, unul dintre cele mai grele din județ, am ținut legătura cu primarii celor două comune și cu conducerea Autorității Rutiere Române. Din sondajul efectuat pe acest traseu a rezultat faptul că cetățenii celor două comune circulă doar oca­zional. O statistică, rezultat al monitorizării transportului de cetățeni pe acest traseu, arată astfel: în ziua de luni la dus circa 4 călători, la întoarcere circa 3 călători; marți 2, respectiv 4; miercuri 18, respectiv 5; joi 14, respectiv 2; vineri 30, respectiv 7; sâmbătă 3, respectiv 4 și duminică 2, respectiv 28. Având în vedere această situație, S.C. Aitrans, funcționând evident în pierdere, a solicitat ARR să circule numai în zilele de miercuri, joi, vineri și duminică, când numărul de călători este mai consistent (dar tot nerentabil). Programul acesta va funcționa până la 1 martie a.c., când începe sezonul de lucru și graficul circulației autobuzelor va fi rediscutat cu primarii celor două comune și cu conducerea ARR și în funcție de cerințe să se introducă curse suplimentare. Mai există o posibilitate, ca cele două consilii locale, Râmeț și Ponor să subvenționeze, fiecare câte o zi, transportul pe această rută.
        Vom acorda atenție pentru ca pe acest traseu să satisfacem nevoia reală de transport dacă cetățenii o doresc și dacă există trafic pentru ca să nu risipim banii publici și să nu falimentăm so­cietatea de transport.
        Recomand domnului Teodor Atanasiu - a precizat Eugen Popa - să se informeze mai bine înainte de a ieși în presă și să nu dez­informeze, în scop evident electoral, opinia publică". (Biroul de pre­să al Consiliului județean Alba)
    Primăriile Săsciori și Râmetea amendate de ICJ Alba
        La solicitarea prefectului Mugurel Sârbu, Inspectoratul Județean de Construcții Alba a demarat o acțiune de verificare a construcțiilor fără autorizație din mediul rural. Așa cum era de așteptat, ase­me­nea construcții se găsesc în multe dintre zonele județului, ICJ Alba aplicând deja două amenzi contravenționale primăriilor din Săsciori și Râmetea, autorități care ar fi trebuit să vegheze la respectarea legislației în domeniu. Operațiunea va continua și în perioada ur­mă­toare, Prefectura Alba urmând să fie informată periodic în legătură cu rezultatele acesteia.(R.J.)
    Odată cu uzina va muri un oraș întreg
    •Declarația politică rostită în plenul Camerei Depu­taților de Codrin Ștefănescu, secretar executiv al PSD, deputat de Alba
          Domnule președinte, stimați colegi,
        Situația deosebită cu care se confruntă SC Cugir SA face ca, în prezent, această uzină însumând aproximativ 5.000 de angajați, să reprezinte la nivelul județului Alba o prioritate a autorităților compe­tente. Eforturile depuse de către reprezentanții societății și auto­ri­tățile județene din Alba pentru dezamorsarea blocajului financiar sunt evidente. Cu toții suntem conștienți de valoarea pe care o repre­zintă această uzină, atât prin resurse și amploarea producției, cât și prin suportul financiar pe care îl oferă la nivel local și național. Sus­ținerea uneia dintre cele mai mari societăți din domeniul con­strucțiilor de mașini reprezintă drumul către relansarea ei economică și așezarea acesteia pe făgașul normal, de recunoaștere pe plan mondial, recunoaștere de care a beneficiat până nu demult.
        De aceea, stimați colegi, vă mulțumesc pentru sprijinul pe care l-ați acordat prin activitatea dumneavoastră, prin faptul că dovediți încredere în resursele de care dispune SC Cugir SA, că ajutați prin orice modalitate, indiferent că este vorba de lobby-ul pe care l-ați promovat în țară sau în străinătate, suportul moral sau alte inițiative benefice societății! De asemenea, îl susțin și îmi exprim încrederea în conducerea societății, în persoana domnului Cornel Dârjan, care face tot posibilul pentru reabilitarea uzinei.
        Ajutând uzina, ajutăm cugirenii, aproximativ 5.000 de familii care își pun speranța în reabilitarea a ceea ce a reprezentat nu demult un colos industrial. Este păcat să lăsăm o fostă și potențială forță a construcțiilor de mașini să decadă, ajungând o ruină a industriei ro­mânești. Cu toții realizăm că, dacă uzina din Cugir va muri, odată cu ea va muri un oraș întreg.
    Codrin ȘTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD,
    deputat de Alba

    Instituțiile publice sunt obligate să aibă rampe pentru accesul persoanelor cu handicap
        La solicitarea Autorității Naționale de Control, Inspectoratul Jude­țean de Construcții Alba a demarat începând cu data de 2 februarie a.c. o amplă operațiune de control cu scopul de a observa dacă instituțiile de interes public sunt amenajate astfel încât să permită accesul persoanelor cu handicap. Operațiunea vizează respectarea de către instituțiile publice de interes major pentru populație (pri­mării, Poliție, bănci, oficii poștale, instituții juridice) a prevederilor Ordonanței 102/99 privind protecția specială și încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap modificată prin Legea 519/2002. Conform textului acestei legi, clădirile instituțiilor publice, ale celor culturale, sau de petrecere a timpului liber, locuințele construite din fonduri publice, mijloacele în comun, telefoanele publice, precum și căile de comunicație trebuie să fie amenajate astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.
        O primă etapă a acestei acțiuni de control s-a finalizat, prin ve­rificarea a 78 de clădiri de interes public de pe raza județului Alba. Conform datelor furnizate de către șeful ICJ Alba, Gheorghe Ignea, 63 dintre acestea au condiții de acces amenajate, la 2 rampele erau în lucru, iar 13 instituții nu aveau nici o cale de acces pentru per­soanele cu handicap. ICJ Alba a întocmit procese verbale de con­statare - contravenție și a aplicat amenzi în valoarea de câte 30 milioane lei. De asemenea, celor care se ocupă de destinele a­cestor instituții li s-a fixat termenul de 31 aprilie 2004 pentru ame­najarea căilor speciale de acces. Acțiunea de control se va încheia pe data de 15 martie a.c.
    Răzvan JURCĂ

    În trei localități din județ
    Umaniștii merg pe mâna femeilor
        Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PUR (S-L) Al­ba, ec. Nicolae Popa a prezentat candidatul acestei formațiuni poli­tice la primăria municipiului Blaj: prof. Rodica Jeican, directorul ad­junct al Colegiului Național "I. M. Clain". Președintele Popa a arătat că, la nivel județean, umaniștii păstrează tendințele naționale ale PUR-ului, promovând femeile și tinerii. Prof. Rodica Jeican este de 7 ani directoare adjunctă a colegiului blăjan și din anul 2000 este în­scrisă la umaniști. De altfel, Blajul nu este singura localitate la pri­măria căreia intenționează să acceadă o femeie, pe listele PUR (S-L). Din partea umaniștilor va candida la Primăria Vidra o femeie de afaceri, d-na Lia Vârciu, iar la Primăria Valea Lungă va candida tot o intreprinzătoare privată, d-na Delia Stoia. (N.I.T.)
    Reabilitarea rețelelor de canalizare și apă în Sebeș
        Ieri, în prezența reprezentanților SC Instalatorul SA Alba Iulia, Dis­trigaz Nord Alba, SC Electrica Alba, SC Argos Sebeș, Rom­telecom Sebeș și Primăriei municipiului Sebeș a avut loc predarea amplasamentului lucrării "Reabilitare rețele canal și apă - cartier Mihail kogălniceanu - Sebeș". Primarul Alexandru Dăncilă ne-a co­municat faptul că în urma predării acestui amplasament de către Primăria Sebeș către SC Instalatorul SA, de săptămâna viitoare, vor începe lucrările în acest cartier. (R.J.)
    Pământ pentru romii din Sebeș
        Conform unui ordin al prefectului Mugurel Sârbu, la nivel de județ se derulează o importantă acțiune care vine în sprijinul comunităților de romi și anume, atribuirea în proprietatea acestora, a terenurilor aferente spațiilor unde aceștia locuiesc. Conform informațiilor fur­ni­zate de primarul Alexandru Dăncilă, la nivelul municipiului Sebeș, ope­rațiunea se află în curs de desfășurare, până în prezent fiind depuse la Primărie 38 de dosare de către romii din localitate.(R.J.)
    Perfecționarea specialiștilor din agricultură
        Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, împreună cu Oficiul Județean pentru Consultanță Agricolă organizează în data de 19 februarie, de la ora 10,00, în sala de ședințe a DADR Alba, cursul de perfecționare a specialiștilor din agricultură. Producătorii agricoli interesați sunt invitați să participe la lucrările simpozionului, prilej cu care vor fi abordate următoarele teme: noutăți tehnice și tehnologice în creșterea și reproducția animalelor; subvențiile din zootehnie în anul 2004; forme asociative; furnizori de inputuri; societăți de asi­gurare pentru agricultură. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.