Marginalizat în Alba Iulia, apreciat în America
Medicul albaiulian Dorin Vaipan lucrează cu succes în SUA
Acesta a părăsit țara, exasperat de amestecul politic în sistemul de sănătate

Vă mai amintiți recenta declarație a ambasadorului SUA la București, dl. Michael Guest, cu privire la sistemul medical românesc? În mare, aceasta suna cam așa: "... puneți-vă sistemul la punct, altfel nu mai pupați bani de la noi". Onor guvernul nostru, "tras de urechi" astfel, ridică nedumerit din umeri, prefăcându-se că nu știe ce i s-o fi năzărit americanului. De parcă reprezentantul "Unchiului Sam" nu are ochi să vadă haosul din sănătate: criza de medicamente, spitalele cu bugete de subzistență, bolnavi aruncați din ambulanțe și lăsați să moară în stradă, medici care nu mișcă un deget până nu-și primesc "darul", amestecul politicului și promovarea pe criterii de "competență" de partid etc. Iar în această veritabilă "zonă crepusculară" a sănătății, medicii care își iubesc meseria și au rămas credincioși jurământului lui Hipocrate, sunt "măcinați" de alte probleme decât cele care ar trebui să-i preocupe, ajung să-și disperseze eforturile în alte direcții decât cele strict profesionale și treptat se blazează, se ruinează interior... Nu ați observat cât de "cenușii" au devenit, la noi, "oamenii în alb"? Cine poate să știe câtă dezamăgire, neputință, exasperare resimt ei zilnic, nevoiți să lupte cu moartea aproape "legați de mâini"? Și ne mai mirăm că, din când în când, sătui de batjocura politizată și instituționalizată la care sunt supuși, medicii își iau lumea în cap? Un astfel de caz, al unui valoros medic albaiulian, cu multiple specializări, care a apucat pe drumul străinătății, aducem azi în atenția dumneavoastră. Este vorba despre dr. Dorin Vaipan, fost director de management și strategie în cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba, înlocuit (după "bunul obicei românesc") odată cu schimbarea politică din 2000 și ajungerea PSD la putere.
Dorin Vaipan, la cei 43 de ani ai săi, are mai multe specializări: generalist, psiholog, cu diplomă de master în domeniul sănătății publice (obținută în Olanda), cu doctorat în pediatrie și diplomă de master în managementul sănătății. După ce ani de zile a încercat să aplice în România ceea ce a învățat, după ce a simțit pe propria sa piele cum funcționează în țara noastră "moara de măcinat destine, inițiative și vise", după ce a fost marginalizat din pricina convingerilor sale politice, dr. Vaipan a plecat în SUA, unde munca sa este cu adevărat apreciată la justa valoare, scăpând de sentimentul inutilității, al muncii în zadar de acasă. Abia ajuns în America, împreună cu soția și cei doi copii, grație unei relații cu liderul unei organizații de îngrijire pe termen lung (Societatea Evanghelică Luterană "Bunul Samaritean"), el a reușit să se angajeze ca... administrator (bineînțeles, tot în domeniul medical), în "Satul Bunul Samaritean" din Hastings, Nebraska. Despre modul în care dr. Vaipan s-a acomodat în SUA și despre aprecierea de care se bucură acolo, am aflat dintr-o revistă americană (care apare în 25 de state) ce i-a publicat recent un interviu intitulat "Dumnezeu ne călăuzește/ Visul unui om de a avea o viață mai bună pentru el și familia sa îl conduce spre America... și spre Societatea Bunul Samaritean". Citind interviul respectiv am fost profund impresionat de imaginea familiei Vaipan, ajunsă pe aeroportul din Omaha în luna august 2003, într-o noapte caniculară, cu "viețile împachetate în valize" și încotoșmănați în hainele de iarnă pentru care nu mai avuseseră loc în bagaje... La fel de impresionant este faptul că soții Vaipan (el ortodox, ea romano-catolică) sunt sprijiniți substanțial de luterani, iar acest lucru este cât se poate de normal în America. Curajos, așa cum l-au cunoscut prietenii din țară, Dorin Vaipan nu se sfiește azi să vorbească despre situația din România, unde "a realizat că nu are nici un viitor, din pricina instabilității politice, și că oricât ar fi muncit nu ar fi putut să îmbunătățească viața românilor". "Chiar și după 13 ani de democrație, declară el, România nu e pregătită să îmbrățișeze lumea nouă. Politicienii refuză să promoveze schimbările". Și iată cum arată America, văzută prin ochii unui român scăpat din lumea cenușie în care ne aflăm noi, aici: "Totul este diferit; culoarea pereților, a zidurilor. Mașinile sunt mari, roțile sunt mari. Pâinea este altfel... Acasă orașele sunt gri. Aici sunt verzi, este iarbă peste tot. Îți vine, parcă, să umbli cu picioarele goale prin iarbă..."
Pe de altă parte, dincolo de acest peisaj idilic al "visului american", este muncă. Multă, multă muncă, după cum îi mărturisește Dorin Vaipan unei colege din România într-o scrisoare: "Muncesc foarte mult, dar merită. Chiar și aseară, la ora 22,00, am mers la serviciu, pentru un curs cu asistentele de la schimbul trei. Americanii sunt extraordinar de practici. Aici trebuie să dovedești că poți să faci totul practic! De la spălat și schimbat bolnavii, la munca efectivă cu toate aparatele din spălătorie, curățenie, întreținere-reparații, aprovizionare, finanțe-contabilitate etc. A trebuit de fiecare dată să ascult explicațiile unui instructor (care poate să fie femeie de serviciu, economist, asistentă, muncitor la întreținere sau director), să urmăresc cum face, apoi să repet singur de atâtea ori până iese bine..."
Unii ar putea să spună că dr. Vaipan nu ne face o reclamă prea bună în SUA. Nimic mai fals, pentru că în revista respectivă, alături de interviu, există câteva date despre țara noastră (de care, trebuie să recunoaștem, americanii nu au prea auzit): așezare, întindere, populație etc. Și însăși calitatea umană a medicului albaiulian este cea mai bună publicitate, creatoare de imagine pozitivă pentru România. Trist, totuși, faptul că un astfel de om a fost marginalizat acasă, împiedicat să-și facă meseria, iar în America a fost primit cu brațele deschise, respectat și apreciat.
Ioan HĂNȚULESCU
Biblioteca Batthyaneum continuă să fie un măr al discordiei
Mircea Hava dezaprobă retrocedarea obiectivului
Retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia către Arhiepiscopia romano-catolică Alba Iulia a devenit, legal, fapt împlinit în urmă cu câteva săptămâni. Cu toate acestea discuțiile privind justețea demersului continuă. Se știe că Biblioteca Batthyaneum a fost lăsată prin testament de creatorul său contele Batthyani, "provinciei Transilvania și poporului său". Iar provincia Transilvania este acum parte componentă a statului român. Discuția privind administrarea și proprietatea asupra acestui obiectiv cultural foarte important pentru patrimoniul național românesc este lungă și complicată. Ea a fost însă complicată și mai mult de interesele PSD de a păstra bunele relații cu UDMR care să-i acorde sprijinul necesar în Parlament. Și, nu-i așa, fiecare dă, dar și primește. Maghiarii au primit Biblioteca Batthyaneum, depozitara unor valori bibliofile atât de importante încât au fost și pot fi folosite drept garanții pentru împrumuturile internaționale! Tocmai datorită caracterului public al bibliotecii, dar și în ideea respectării dorinței fondatorului său, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava dezaprobă retrocedarea sa în natură. "Ar fi fost normal ca statul român să despăgubească vechiul proprietar (administrator - n. red.), legislația românească prevăzând acest lucru, iar clădirea să rămână în patrimoniul local sau național."
Primăria municipiului Alba Iulia este dispusă să investească în reabilitarea clădirii și crearea unor condiții mai bune de păstrare a colecțiilor. Primarul dorește ca Biblioteca Batthyaneum să devină un obiectiv turistic, ușor de vizitat, prin renunțarea la aprobările speciale eliberate de Ministerul Culturii și Cultelor, care sunt necesare în prezent. "Observatorul astronomic din incinta bibliotecii, primul înființat în România, împreună cu valoroasele colecții găzduite aici, puse în valoare prin intervenția statului sau a municipalității, ar crea în mod sigur fluxuri semnificative de turiști spre Alba Iulia, lucru extrem de benefic pentru pulsul economic și cultural al orașului."
Anca DINICĂ
Proiectele albaiuliene de dezvoltare prezentate la Viena
Astăzi se încheie la Viena lucrările primului Congres pentru Finanțarea Infrastructurii, Municipalităților și Guvernărilor Subnaționale din Țările din Centrul și Estul Europei, congres la care municipalitatea Alba Iulia este reprezentată de o delegație condusă de primarul Mircea Hava și din care mai fac parte viceprimarul Călin Potor, consilierul local Vasile Voicu Bora și Dorin Sava - consilierul primarului. Manifestarea este organizată de Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene și are drept scop punerea în contact direct a municipalităților cu instituțiile care doresc să finanțeze administrația locală. Congresul s-a desfășurat pe patru secțiuni: *Îmbunătățirea mediului pentru finanțarea administrației locale, *Finanțarea prin intermediari financiari, *Finanțarea infrastructurii publice și *Soluții financiare inovative, ele fiind susținute de reprezentanți ai unor instituții financiare importante: FMI, Banca Mondială, Agenția Standard and Poor's etc. Cu ocazia acestei reuniuni primarul Mircea Hava a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai acestor instituții financiare cărora le-a prezentat cele mai necesare și mai importante proiecte de dezvoltare gândite până acum pentru municipiul Alba Iulia.
Anca DINICĂ
Un loc eligibil pentru parlamentare - 250.000-500.000 dolari?
Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Bogdan Niculescu Duvăz, a respins afirmațiile potrivit cărora un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare ar costa între 250.000 și 500.000 de dolari. "O astfel de afirmație este absurdă, am respins-o întotdeauna. Este o prostie", a afirmat el, întrebându-se la cât ar ajunge prețul unui astfel de loc pe listele altor partide, care au mai puțini parlamentari decât PSD.
(F.R.)
Se caută director general la Parcul Industrial Cugir
Surse din cadrul Consiliului Județean Alba ne-au declarat că joi va avea loc concursul pentru ocuparea postului de director general la Parcul Industrial Cugir, la care CJ Alba este unic acționar. Pe lista de candidați s-au înscris actualul director Cornel Cornea, Ioan Schiau, fost director al uzinei din același oraș și Ioan Pleșa.
(F.R.)
Zăpadă de un metru la Oașa
Potrivit informațiilor oferite de IPC Alba, la Oașa, stratul de zăpadă măsoară 98 de cm. Peste jumătate de metru, măsoară stratul de nea și la Vadu Moților și Roșia Montană. Pe principalele râuri s-a format gheață la mal, iar pe Mureș și Târnave debitele înregistrează o creștere ușoară.
(F.R.)
Administrația cugireană la cursuri de specializare
Viceprimarul orașului Cugir, ing. Cornel Murg împreună cu șeful Serviciului Administrație Publică din cadrul Primăriei Cugir, ing. Cristinel Dăuceanu, urmează în această săptămână, la Brașov, cursurile seminarului "Implementarea managementului integrat al deșeurilor solide în perspectiva aderării României la UE". Viceprimarul Murg ne-a declarat că această specializare este utilă îndeosebi pentru implementarea unor proiecte de viitor în Cugir, în vederea gestionării problemei sensibile a deșeurilor din zonă.
(N.I.T.)