Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • "Icoanele martirilor eroi"
        Este genericul sub care, în toate localitățile din județ se des­fășoară în această perioadă etapa pe localitate a unui concurs național de creație literară, creație plastică și interpretare muzicală, ajuns acum la cea de-a doua ediție. În data de 27 februarie la Pa­latul copiilor din Alba Iulia va avea loc etapa județeană, care va de­semna reprezentanții județului nostru la etapa națională, care va avea loc în luna noiembrie 2004, în preajma aniversării a 86 de ani de la Marea Unire. În paralel cu acțiunile incluse în programul a­cestui concurs național în majoritatea unităților școlare din județ în această lună au loc medalioane, evocări literare și istorice, specta­cole literar-muzicale, simpozioane, expoziții de artă toate având ca scop omagierea conducătorilor Răscoalei țărănești de la 1784-1785 - Horea, Cloșca și Crișan. Tot lor le va fi dedicată acțiunea din data de 27 februarie, ora 14.00 când la monumentul din Dealul Furcilor va fi prezentat medalionul literar-muzical "Din inima lui Horea crește țara". Cu acest prilej va fi editată și placheta memorială "Eroii mo­ților" realizată de Inspectoratul școlar județean Alba și unitățile șco­la­re care poartă numele eroilor moți. (A.D.)
    Patroni reclamați la ITM Alba
        În perioada 6-13 februarie a.c., la ITM Alba au fost înregistrate 11 sesizări formulate de salariați și au fost verificate și soluționate în termenul legal 10 sesizări, dintre care 7 din perioada anterioară. Majoritatea reclamațiilor se referă la neîntocmirea formelor legale de angajare (contracte individuale de muncă), neplata orelor supli­men­tare și a indemnizației de concediu de odihnă, neacordarea conce­diului de odihnă pe anul 2003 și refuzul eliberării carnetului de muncă. Inspectorul șef adjunct al ITM Alba, jr. Horațiu Puiu ne-a in­format că aproape 85 la sută din sesizările formulate de salariați s-au dovedit a fi justificate, confirmându-se neregulile săvârșite de pa­tronii respectivi. Prin urmare, inspectorii de muncă au luat măsurile care se impun, fiind dispuse sancțiunile prevăzute de legislația în vi­goare. (A.D.T.)
    Program de consiliere și orientare vocațională a elevilor spre instituții de învățământ militar
        Biroul Informare Recrutare Alba în parteneriat cu Casa Corpului Di­dactic Alba desfășoară Programul de formare continuă "Consi­li­erea și orientarea vocațională". Programul se derulează pe parcursul a trei ani (2003-2005), în acest an fiind alese centrele metodice din Aiud, în data de 20 februarie 2004 și Blaj în data de 27 februarie 2004.
        Scopul acestui program este optimizarea activităților de consiliere și orientare profesională a elevilor spre instituții de tip militar.
        Grupul țintă vizat este format din con­silieri educativi, profesori consilieri și diriginți ai claselor terminale din învățământul gimnazial și preuniversitar (clasa a VIII-a și clasa a XII-a).
        Programul este organizat de Casa Corpului Didactic Alba și des­fășurat de specialiști din cadrul Biroului Informare Recrutare Alba și Centrul Zonal de Selecție și Orientare Alba Iulia.
        La finalizarea modulelor de pregătire participanții primesc "Ade­verințe" privind dobândirea unor competențe în orientarea și con­si­li­erea elevilor spre cariera militară.
    Artiștii plastici la ORL
        Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, ne-a de­clarat că sediul artiștilor plastici, cel mai probabil, va fi amplasat în incinta vechiului spital ORL. Clădirea respectivă se află în prezent într-o avansată stare de degradare. "Discutăm cu proprietarul o va­riantă de închiriere, deocamdată", a spus Ioan Florea.(F.R.)
    Declarațiile nominale, pe suport magnetic și pe hârtie
        Declarațiile privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat trebuie depuse la Casa Județeană de Pensii Alba până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se întocmesc. Directorul executiv al CJP Alba, d-na ec. Ileana Ion ne-a informat, de asemenea, că depunerea declarațiilor nominale se va face pe suport magnetic, indiferent de numărul de angajați ai agentului economic, precum și pe suport de hârtie, pur­tând ștampila și semnăturile autorizate ale angajatorului. (A.D.T.)
    Așteaptă de o lună să fie îngropat
        La mijlocul lunii ianuarie, un bărbat din localitatea Bărcănești, județul Prahova, a decedat la Alba Iulia, în gară. În momentul în care s-a urcat pe scara trenului, bărbatul a făcut un atac de cord, a căzut la pământ și a murit în scurt timp. Deși s-au făcut demersurile ne­cesare pentru anunțarea aparținătorilor, membrii familiei au răspuns că nu mai vor să audă de mort. Prin urmare, cadavrul zace de circa o lună în morga spitalului județean. Poate cineva își va face milă de acest om și-i va asigura o îngropăciune creștinească. (F.R.)
    Primarul comunei Șibot dixit:
    "Și voi pe noi...!"
        În legătură cu articolul "La Șibot, morții stau de pază!" apărut în ziarul "Unirea" din data de 12 februarie 2004 și care are la bază in­formații inexacte - așa se explică "confidențialitatea", "timiditatea" sau "teama" domnului Bințințan care dezinformează - vă rog să pu­blicați și opinia mea.
        Fiecare om lasă un semn, o mărturie a trecerii sale prin viață în conștiința altora. Din fericire au existat personalități care ne influ­en­țează după sute sau mii de ani conduita prin ceea ce a rămas în urma lor: îndrăzneala și iscusința arhitecturală, subtilitatea formelor, miracolul culorilor, armonia sunetelor sau profunzimea cuvântului scris. Acești foști sunt repere de moralitate, de îndrăzneală, înțelep­ciune sau sensibilitate și în sens figurat se poate spune că stau de pază asupra conștiinței noastre.
        Altfel, cei morți nu fac de pază nici la Șibot nici în altă parte și nici nu au fost cuprinși în anexele la care faceți referire și care vă stau la dispoziție pentru consultare.
        Motivul pentru care răspund cu întârziere este acela că am ezitat să mă implic în acest mod de a dialoga care îmi amintește - nu știu de ce - de un gard dărăpănat de scândură lângă care creștea bu­ci­niș - din vremea copilăriei - pe care școlarii în drumul lor către casă, scriau cu cretă albă îndemnuri și replici de genul "și voi pe noi...".
    Marius Mircea BONȚA, primar Șibot

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.