Editorial
Politică non-stop
    Vrem, nu vrem, așa cum vine primăvara, vin și alegerile. Cu cine vom vota, mai întâi la locale, iar apoi la parlamentare și prezi­dențiale? Iată o întrebare pe care și-o pun mulți dintre noi, mai ales dacă am votat neinspirat, o dată sau chiar de două ori. Evident, a treia oară, vorba aia, suflăm și în... urne. Ne vom mai păcăli oare de această dată?
    Desigur că, într-o țară cu un edificiu democratic solid, și dezvol­tată economic, cetățenii nu ar trebui să fie preocupați în mod spe­cial de politică ori dacă un anume partid se află sau nu la putere, ori în opoziție. Ei ar trebui să fie convinși că orice formațiune politică ar câștiga alegerile, ea ar face tot posibilul sau mai bine spus, tot ce-i stă în putere pentru binele țării și al poporului. De aceea politica nu este și nu trebuie să fie o pasiune ori un sport național.
    Din păcate, la noi lucrurile stau cu totul altfel. Adică invers. Pen­tru că noi suntem o națiune politică. Toată lumea face politică non-stop, fiecare român fiind conectat și implicat zi de zi și chiar noapte de noapte (grație televiziunii) la marele spectacol politic ce se desfășoară pe toate posturile și canalele mass-media. Așa se face că aproape fiecare român a ajuns să se considere un expert, sau un analist politic care se pricepe la politică. Din nefericire la fel de bine ca la agricultură ori la fotbal. Trei domenii care, întâmplător sau nu, se află într-un declin accentuat și care merg din ce în ce mai rău. Să ne referim însă acum doar la politică.
    La alegerile din 1996 românii au votat, pentru prima dată, schim­barea, în sensul că la putere a venit opoziția, mai precis CDR-ul și cei mult așteptați 15.000 de specialiști. Alegătorii au avut atunci un comportament electoral ce nu a rezolvat problemele ce hăituiesc o națiune. Ei de fapt nu au votat, cât au sancționat vechea putere. A fost votul nemulțumirii milioanelor de români dezamăgiți și înșelați de cei care le-au promis marea cu sarea și care apoi au uitat complet de popor și au trecut cu nonșalanță, la bordul mașinilor cu girofar, peste greutățile cu care s-au confruntat românii. Personal înțeleg nemulțumirea, chiar disperarea unui electorat aruncat cinic din dezamăgire în dezamăgire. Singură nemulțumirea nu rezolvă însă nimic, mai ales în fața urnelor, unde este nevoie de rațiune și nu de sentimente sau resentimente. Aceasta cu atât mai mult cu cât este știut că fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită, iar democrația este un mecanism care are grijă să nu fim guvernați mai bine decât merităm. Lucru care s-a și întâmplat în cei 14 ani de democrație românească.
    Acestea fiind spuse, să sperăm că în 2004, vom vota totuși altfel decât până acum, deși suntem tot nemulțumiți, mai ales de nivelul de trai. Sărăcia este mare iar corupția în floare. Votul nemulțumirii nu ne-a adus însă până acum nici o mare satisfacție și nu a re­zolvat problemele. Dimpotrivă, le-a cronicizat. Așa că, a venit vre­mea ca la urne, în acest an, să primeze nu atât răzbunarea unei anumite stări de nemulțumire, cât mai ales opțiunea pentru cel mai bun program, clar și concret, de guvernare europeană. Rămâne deci de văzut ce vor face românii la urne: vor vota sau vor sancționa! Să sperăm că de această dată vor fi mai înțelepți și își vor alege conducătorii pe care cu adevărat îi merită! Căci nu degeaba suntem o națiune de politicieni!
Gheorghe CIUL