Prima pagină Ediția din: 20.2.2004
După 57 de ani de locuire într-un imobil națio­nalizat din Alba Iulia
O femeie de 80 de ani a fost scoasă în stradă!
    Maria Mitru are 80 de ani, este singură pe lume și locuiește de 57 de ani într-un imobil naționalizat din Alba Iulia, str. Traian, nr. 27A. De fapt locuia în imobilul respectiv, pentru că începând de marți, 17 februarie 2004, ora 11,00, nu mai are casă iar singurul ei adăpost este cerul liber și... mila lui Dumnezeu. (Pentru că la data menționată a fost executată o sentință de evacuare.) Octogenara este văduvă a unui veteran de război, a avut o singură fiică (de­cedată în urmă cu trei ani, din pricina unui infarct miocardic) și este azi singură-singurică în fața vicisitudinilor soartei. Mai are doar o rudă pe lume: o nepoată căsătorită acum 15 ani în Grecia, care re­vine foarte rar în țară.
    Nu intrăm în amănunte cu privire la procesul derulat de ani de zile între noii proprietari și bătrâna care a locuit imobilul timp de o ju­mătate de secol (dar vom reveni cu amănunte, într-o ediție viitoare a cotidianului nostru). Deocamdată vom aborda acest "eveniment de viață" doar din punct de vedere social: Maria Mitru, la 80 de ani ai săi, reumatică și cardiacă, s-a aciuit (ca un animal de pripas) între zidurile unei clădiri în construcție din str. L. Blaga (proprietate a nepoatei din Grecia), o clădire la care mai este mult de lucru până să devină locuibilă. Acolo, într-un vechi fotoliu, acoperită cu câteva haine, ea își petrece nopțile, încolțită de frigul din luna februarie. La evacuarea făcută în mare grabă (și în injuriile noilor proprietari, după cum ne-a declarat), Maria Mitrea nu a putut să-și ia nici măcar o bucățică de pâine, așa că a ajuns să apeleze la mila vecinilor. Nici canapeaua măcar (ca să-și încropească un culcuș), nici dulapurile cu rufărie, nici scaunele, nu i-au fost redate din vechea ei casă (căci, deh, e "debitoare" cu vreo 42 de milioane de lei, așa că bu­nurile i-au fost sechestrate și au rămas în custodia "creditorului", un bărbat zdravăn, în putere, de undeva de prin Hunedoara). Acolo, ghemuită pe fotoliu, practic în aer liber, dârdâind de frig și umflată de plâns, am găsit-o noi, iar tot acolo a găsit-o (după ce-a căutat-o vreo două ceasuri), poștașul care-i aduce pensia amărâtă...
    Pe care dintre talerele "zeiței celei oarbe" se află dreptatea în a­cest caz? Nu noi trebuie să ne pronunțăm, căci se pare că talerul s-a înclinat deja. Din nefericire, odată cu el, la destinul unei octo­genare s-a pus punctul final!
Ioan HĂNȚULESCU

2,3 miliarde de lei pentru Judecătoria Câmpeni
    Ministerul Justiției a aprobat alocarea sumei de 2,3 miliarde de lei necesară achiziționării terenului pe care va fi amplasat noul sediu al Judecătoriei Câmpeni. Informația ne-a fost furnizată de către de­putatul Constantin Selagea, care a mai spus că pentru 2004 se are în vedere de asemenea suplimentarea sumei cu un miliard de lei, bani necesari întocmirii proiectului clădirii și respectiv 3,5 miliarde lei pentru începerea efectivă a lucrărilor de construcție. (R.J.)
Cu donațiile pesediștilor
Fiecărui pensionar din Alba îi vor reveni câte... 600 de lei
    Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a spus ieri, în conferința de presă, că a rămas foarte... impresionat de suma "fabuloasă" strânsă de pesediștii din Alba pentru pensionari - 60 de milioane de lei - dar mai ales de cotele parte care urmează să-i revină fiecărui pensionar. Atanasiu a spus că celor aproximativ 100.000 de pen­sionari din Alba le revin cam... 600 de lei (și nu este vorba de leul greu). Liderul liberal a calculat că, în aceste condiții, 2,5 pensionari și-ar putea cumpăra, într-un an, un pachet de chibrituri iar 3 pen­sionari își pot uni fondurile pentru a achiziționa, tot într-un an, un... corn (fără lapte). "De la vorbe la fapte, pentru PSD este o distanță foarte mare", a conchis Atanasiu. (N.I.T.)
Candidatura lui Mugurel Sârbu la Primăria Alba Iulia nu este (încă) sigură
    În cadrul conferinței de presă de ieri a PSD Alba, președintele Mugurel Sârbu a anunțat că până la data de 1 martie a.c. vor fi anunțați oficial toți candidații de primar ai partidului, precum și lista cu cei 33 de aspiranți la un loc în viitorul Consiliu județean. Liderul PSD Alba a anunțat totodată faptul că la municipiul Alba Iulia, în afara domniei - sale, mai sunt în discuție alte două variante, și dintre cele 3 propuneri va fi aleasă persoana cu cele mai mari șanse pen­tru accederea în cel mai râvnit fotoliu de primar din județ.(R.J.)
La Alba Iulia și Câmpeni
Burse ale locurilor de muncă pentru femei
    AJOFM Alba va organiza la data de 5 martie a.c., la Alba Iulia și Câmpeni, burse ale locurilor de muncă pentru femei. Echipele agențiilor au contactat până în prezent 103 agenți economici, 78 la Alba Iulia și 25 la Câmpeni, iar dintre aceștia și-au anunțat parti­ciparea la bursă doar 22 de angajatori, 19 la Alba Iulia și 3 la Câmpeni. Numărul total al locurilor de muncă oferite este de 243, din care 24 sunt destinate femeilor cu studii superioare. Principalele meserii solicitate de angajatori sunt: confecționer îmbrăcăminte, preparator mase plastice, agent de asigurare, inspector asigurări, asistent social, consilier financiar-bancar, vânzător, muncitor neca­lificat.(A.D.T.)
Senatul a votat Legea alegerilor locale
    Aflată printre prioritățile legislative ale acestei sesiuni a Parla­mentului, Legea alegerilor locale a fost votată joi de Senat. Deși s-au adus mai multe amendamente față de proiectul înaintat de Comisia de elaborare a legilor electorale, totuși la vot proiectul nu a suferit nici o modificare. Astfel că migrația de la un partid la altul este în continuare nepedepsită, nu s-a stabilit un număr de locuri alocate pentru femei, deși acest din urmă amendament s-a bucurat de destulă susținere. A câștigat însă punctul de vedere al pre­ședintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu: "Și eu sunt de acord să convingem sexul frumos să intre în politică, dar nu știu dacă îl pu­tem obliga!". Senatul a aprobat proiectul Legii alegerilor locale cu 99 de voturi "pentru", 5 "contra" și 11 "abțineri". (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.