Ultima oră
La Aiud, lacrimi care ard
Un băiețel de 11 ani s-a spânzurat cu sârma de la săniuță
•Deși avea rezultate bune la învățătură, copilul își motivează gestul ultimativ scriind că "eu sunt un eșec, un prost"
      "Adio mami și tati, vă iubesc; vă rog să o îngrijiți pe C. (n.r. sora lui); fac asta pentru că nu mai pot trăi, eu sunt un eșec, sunt un prost; vă iubesc și vă mulțumesc; ne vedem pe lumea cealaltă". Acesta este biletul de adio scris de un băiat de 11 ani, elev în clasa a V-a la un Colegiu din Aiud. Copilul a fost găsit de mama sa, spânzurat, joi, 19 februarie, în jurul orei 17.00, în lemnăria casei. Își curmase zilele cu sârma de care trăgea, mai zilele trecute, săniuța. Lângă el, papuceii de casă, biletul de adio și pixul... Familia bă­iatului este acum în stare de șoc. Un șoc din care cu greu o să-și mai revină. Am aflat că băiatul avea rezultate de excepție la școală și provenea dintr-o familie foarte bună. Ca și motiv probabil al acestei sinucideri se vehiculează totuși ideea unei decepții școlare. Totodată, suntem convinși că nici un motiv nu este suficient să re­nunți la viață...
    Recunoaștem că acesta este unul dintre cele mai dificile ma­te­riale pe care le-am redactat vreodată. Un material în care fiecare cu­vânt doare. Totodată, încercăm să ne facem datoria de a vă informa și de a vă îndemna să priviți mai atent la copiii dumneavoastră. La ei, dar mai ales în sufletele lor... (N.I.T., F.R.)
Pentru că n-au primit susținerea Guvernului Năs­tase
Cinci localități din Alba nu vor deveni comune
    Un act oficial prezentat ieri, în conferința de presă a liberalilor din Alba, va reteza speranțele a cel puțin 11.393 de locuitori din județul Alba - cam câți s-au deplasat la referendumul organizat anul trecut pentru a vota reînființarea unor comune abuziv desființate de regimul comunist. Este vorba de propunerile legislative privind înființarea co­munelor Bucerdea Grânoasă, Șard, Războieni Cetate, Benic și Vi­nerea, față de care Guvernul României a avut următorul răspuns: "A­vând în vedere că una dintre principalele condiții cerute de lege pen­tru înființarea de noi unități administrativ-teritoriale nu a fost înde­plinită (n.r. prezența peste jumătate plus unu la referendum), Guver­nul nu susține promovarea propunerilor legislative. Cu stimă, Adrian Năstase". Document nr. 221 datat 26.01.2004.
    Bănuind dezamăgirile provocate de această hotărâre, liberalii au subliniat că agitația provocată la nivel județean de PSD - că vor sus­ține, se vor zbate ca aceste proiecte să treacă de legislativ - nu a fost decât praf în ochii alegătorilor. Mai mult, promisiunile pesediste făcute la nivel local nu au avut susținere la nivel central, au subliniat liberalii din Alba. (N.I.T.)
În județul Alba
Revendicările foștilor proprietari "uitate" prin sertarele primăriilor
    Prefectul Mugurel Sârbu și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu tergiversarea nepermisă a aplicării Legii 10/2001 privind retroce­darea bunurilor confiscate abuziv de regimul comunist, acuzând pre­lungirea nejustificată a rezolvării, într-un mod sau altul, a notificărilor depuse. În acest sens, la începutul săptămânii viitoare, împreună cu Oficiul Juridic al Prefecturii va fi efectuată o analiză foarte serioasă a cauzelor și vor fi stabilite grafice precise de lucru pe care comisiile abilitate ale primăriilor vor trebui să le respecte. (R.J.)
Din cauza mașinilor de tonaj greu
Lancrămul a rămas de două ori fără apă
    Din cauza mașinilor de tonaj greu, care tranzitează Lancrămul că­tre platforma industrială din zonă, conducta de apă potabilă care alimentează localitatea s-a fisurat de două ori în două săptămâni, a sesizat ieri deputatul PNL de Alba, Dan Simedru. Acesta a declarat că la ora la care făcea această sesizare locuitorii din Lancrăm nu aveau apă potabilă. Deputatul liberal a precizat că locuitorii Lan­cră­mului nu trebuie să sufere din cauza neglijenței autorităților. (N.I.T.)
Moț la moț îi scoate ochii
•Deputatul PSD Constantin Selagea îl face pe pri­marul Cornel Olar "lichidator" de societăți și "spă­lător" de datorii
      Punctul culminant al conferinței de presă de ieri a PSD Alba l-a reprezentat gravele acuzații pe care deputatul Constantin Selagea i le-a adus primarului PD de Horea, Cor­nel Olar. "Organizația PD din Alba reprezintă o adunătură de oameni care fură de la cetățeni și apoi se dau mari afaceriști. Un exemplu în acest sens este dl. Cornel Olar, renumitul primar din Horea, care în urmă cu circa 3 ani de zile prin intermediul firmei sale, SC Olaris, s-a erijat în lichidator judiciar și a vândut activele și bunurile SC Eon SRL Bistra. Această din urmă societate, înființată la sfârșitul anului 1999, a funcționat până la jumătatea lui 2000, fiind create sute de locuri de muncă. Firma a avut încheiat un protocol de colaborare cu SC Romana SA și, ca urmare a neînțelegerilor dintre cele două societăți, SC Eon a intrat în lichidare judiciară. A fost numit ca lichidator firma de a­vocatură a d-nului Radu Octavian. Prin diverse subterfugii, lichidator a ajuns firma lui Cornel Olar, care a vândut fără jenă cheresteaua, buștenii, remorcile, tractoarele și alte bunuri în valoare de cel puțin 4,5 miliarde lei, la prețurile anului 2001. Și astfel, Radu Octavian nu a mai avut ce lichida pentru că Olar a valorificat totul. De asemenea, la stat au rămas neachitate circa 5 miliarde de lei, pe care același Olar a reușit să le «spele». Așa se face totul la Horea, din banii altora și apoi se laudă că ei fac totul pentru moți, pentru bunăstarea lor", a fost depoziția deputatului Selagea în legătură cu acest su­biect. Domnia-sa a precizat apoi că de 3 ani așteaptă memoriul su­telor de oameni rămași fără loc de muncă după aceste evenimente, pentru a putea sesiza oficial Corpul de Control al primului-ministru. "La cât de greu se mișcă lucrurile, cred că o să-l primesc la 20 de ani după deces", a mai comentat ironic vicepreședintele PSD Alba.
Răzvan JURCĂ

Sistem de alarmare modern pe Valea Sebeșului
    În cursul zilei de ieri a avut loc recepția unui modern sistem de avertizare-alarmare a populației de pe Valea Sebeșului, specialiștii efectuând cu acest prilej un exercițiu de simulare a unor posibile dezastre naturale. Prin amplasarea celor 8 sirene de avertizare, pe firul apei, pe o distanță de 370 km, s-a urmărit acoperirea sonoră a întregii suprafețe situate de-a lungul Râului Sebeș. Valoarea inves­tiției demarate la începutul anului 2003 și finanțate de SC Hidro­electrica SA, Sucursala Hidrocentrale Sebeș se ridică la aproape 14 miliarde de lei. La recepția investiției au fost prezente oficialități ale județului, prefectul Mugurel Sârbu, deputatul Constatin Selagea, spe­cialiști în domeniu, precum și primari ai localităților limitrofe Văii Sebeșului. Prin realizarea acestui sistem de alarmare se asigură liniștea celor 3.500 de locuitori din comuna Șugag, 6.500 din Săs­ciori, 29.000 din municipiul Sebeș și 28.000 din orașul Cugir. (A.D.T.)
La Roșia Montană
Stratul de zăpadă măsoară 48 de centimetri!
    Stratul de zăpadă măsoară: 10 cm la Câmpeni, 17 cm la Abrud, 4 cm la Zlatna, 48 cm la Roșia Montană, 30 cm la Scărișoara, 40 cm la Arieșeni, 33 cm la Avram Iancu și 18 cm la Albac. Debitele râurilor Arieș, Mureș și Târnave sunt în scădere. Se înregistrează gheață la mal pe Arieș la Scărișoara și Câmpeni și pe Târnava Mică la Blaj. În celelalte secțiuni de control albia este liberă. (A.R.)
ATOP Alba va înființa centre de consiliere a cetățenilor
    În ședințele pe comisii, din 17 și 18 februarie 2004, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Alba a stabilit planul strategic pentru anul 2004 - modalitatea de lucru a membrilor acestui organism, întâlniri cu polițiștii de proximitate, participarea la ședințele consiliilor locale, în scopul popularizării noii concepții de ordine publică, a îm­bunătățirii relațiilor polițist-cetățean. Totodată s-au discutat modali­tățile prin care să se poată achiziționa un număr de 8 autoturisme pentru centrele zonale ale poliției rurale respectiv: centrele zonale Vințu de Jos, Galda de Jos, Livezile, Jidvei, Câlnic, Unirea, Arieșeni și Bistra. O altă problemă discutată a fost aceea a dezinteresului pri­marilor cu privire la asigurarea condițiilor unui contact permanent între cetățeni și polițiști, deși aceasta este una din atribuțiile lor stabilite prin legea administrației publice. În acest sens președintele ATOP Alba a trimis o adresă către toate primăriile din județ, în vederea identificării unor locații pentru centrele de consiliere a ce­tățenilor (birouri sătești). Din totalul celor 76 de primării din județ 46 nu au răspuns încă adresei. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.