Editorial
Presa - inamicul statului
    Evenimentele politice desfășurate la Bruxelles, care au culminat cu adoptarea amendamentelor negative la adresa României, propu­se de Emma Nicholson, sunt privite diferit în țară. Cu pesimism de Opoziție și presă, cu optimism de Partidul Social Democrat. Care sunt aceste amendamente știm deja cu toții, nu vom insista decât asupra mesajului lor: îndeplinirea îndoielnică de către România a condițiilor statului de drept. Iar statul de drept este cel mai im­portant dintre criteriile politice de la Copenhaga. În economia înde­plinirii standardelor de aderare la Uniunea Europeană, criteriile poli­tice sunt singurele eliminatorii. Oricât de critice au fost în ultimii ani în privința performanțelor economice rapoartele de țară, toate se încheiau cu o propoziție simplă, dar cea mai importantă: România îndeplinește criteriul politic. Altfel spus, pentru că îndeplinește a­cest criteriu România, chiar dacă mai are multe de făcut în celelalte domenii, este acceptată la integrare. Și tocmai acest criteriu este acum pus sub semnul întrebării. Pentru că reformele atât de mult dorite în domeniul Justiției se lasă așteptate. Cu toate acestea, Rodica Stănoiu se bucură de sprijinul total al partidului din care face parte și al președintelui Ion Iliescu. Acesta din urmă, la în­tâlnirea de joi cu membrii Consiliului Suprem al Magistraturii, chiar a arătat cu degetul presa ca fiind vinovată de deteriorarea imaginii României în ochii Bruxelles-ului. În opinia sa, contrară celei a Emmei Nicholson, justiția nu este supusă presiunillor politice, ci presiunilor unor grupuri de interese susținute de mass-media. Cu alte cuvinte presa a vinovată. Poate pentru că a îndrăznit să atragă atenția asupra deficiențelor din domeniu, în loc să le ascundă, sau să le minimalizeze, așa cum doresc guvernanții.
    Despre situația presei în România nu se pot spune prea multe lucruri "de bine". Este un fapt arhicunoscut că libertatea ei este o sintagmă destul de lipsită de conținut. O dovedește și un recent raport al Fundației Freedom House referitor la libertatea presei pe mapamond, care situează România alături de țări ca Mongolia, To­go sau Burkina Fasso. Același raport identifică drept cauze ale a­cestei stări de lucruri legislația în domeniul presei, influențele poli­tice și presiunile economice. Și atunci nu mai înțelegem cine pe cine presează. Libertatea presei este criticată și în amendamentele Emmei Nicholson, dar guvernanții în loc să ia aminte o dau la întors. Așa cum au dat la întors toate amendamentele, astfel încât, în opinia Bucureștiului, "reorientarea strategiei de aderare a Româ­niei" și "monitorizarea permanentă" nu înseamnă altceva decât o re­a­locare a fondurilor de preaderare. Toate amendamentele de fapt nu ne critică, ci ne încurajează, ne spun oficialii români, ilustrând cât se poate de clar că optimismul este furia de a suține că îți merge bine când îți merge rău.
    Corecți fiind, nici n-ar putea să spună altceva, în condițiile în care în anul electoral 2004 ei înșiși au transformat politica externă într-o temă principală de campanie. Țapul ispășitor a fost iată găsit în pre­sa română, care "parțial liberă" cum este încearcă totuși să-și ducă la capăt menirea: informarea opiniei publice și cu cele bune și cu cele rele. Nu numai cu cele bune, cum ne învățau în urmă cu câteva luni aceiași reprezentanți de frunte ai guvernului PSD.
Anca DINICĂ