Ultima oră
De ce ni s-a dat cartonaș galben sau principalele amendamente adoptate în Parlamentul UE
    "Cartonaș galben pentru România" nu este o figură de stil ci chiar titlul comunicatului oficial de presă dat publicității după adoptarea de către Comisia de Politică Externă din Parlamentul European a ra­por­tului referitor la țara noastră. Că avem de-a face cu un vot negativ o probează din plin faptul că raportul aceleiași comisii privindu-i pe vecinii noștri se intitulează "Bulgaria, pe drumul cel bun către UE", iar în cuprinsul acestuia se menționează că "negocierile de aderare decurg fără probleme majore și se desfășoară în calendarul pla­nificat". Ca să vedeți de ce România a fost "aspru criticată", după cum se afirmă chiar din prima propoziție a raportului, vă prezentăm în continuare motivele.
•"România întâmpină serioase dificultăți în în­de­plinirea criteriilor politice"
      Paragraful 2. Parlamentul european "deplânge faptul că, în ciuda progreselor în unele domenii, România întâmpină serioase dificultăți în îndeplinirea criteriilor politice stabilite la Copenhaga; afirmă că finalizarea negocierilor de aderare la sfârșitul anului 2004 și aderarea în 2007 sunt imposibile dacă România nu implementează urmă­toa­rele:
    *măsuri anticorupție, în special privind corupția la nivel politic și a­plicarea legilor anticorupție.
    *independența și funcționarea justiției, în special prin limitarea pu­terii ministrului justiției și alocarea mai multor resurse sistemului juridic.
    *independența presei, în mod special, printr-o acțiune hotărâtă îm­potriva hărțuirii și intimidării jurnaliștilor și limitarea controlului eco­no­mic al mass-media, care a dus la autocenzură.
    *măsuri pentru oprirea abuzurilor din secțiile de poliție, începând cu publicarea raportului pe 2002 al Comitetului pentru prevenirea torturii al Consiliului Europei, privind condițiile din secțiile de poliție.
    *recunoaște dreptul familiilor afectate de moratoriu să primească răspunsuri; consideră că neacordarea unui răspuns timp de trei ani este o încălcare a unuia dintre cele mai fundamentale drepturi ale omului.
•"Monitorizare permanentă, examinări periodice"
      Paragraful 19. Parlamentul European "ia cunoștință de schim­bul de scrisori dintre primul-ministru român și Comisie; cere Comi­siei o analiză detaliată și o monitorizare permanentă a problemelor menționate în acest raport și să raporteze acestea parlamentului; prin urmare, recomandă Comisiei și Consiliului să reorienteze stra­tegia de aderare a României pentru a îndruma cu prioritate această țară să devină un stat de drept, care e cel mai important criteriu politic de la Copenhaga; cere Comisiei să stabilească de urgență un plan pentru o monitorizare mai bună și mai eficientă a implementării acelei părți a legislației europene deja adoptate de România, în special în ce privește justiția și afacerile interne, cu stabilirea unor repere clare, introducerea unor examinări periodice și asistență în lupta împotriva corupției; în plus, Parlamentul European cere guver­nului român respectarea strictă a drepturilor omului."
•"Politicienii europeni au fost înșelați"
      Paragraful 5. Parlamentul European "consideră că instituțiile europene și politicienii europeni au fost înșelați în ce privește pro­cesul prin care copiii erau declarați eligibili pentru înfiere; are dovezi că numeroși copii sunt lipsiți de către autorități, împotriva voinței lor, de un mediu familial corespunzător și este ignorată dorința familiilor care îi au în îngrijire de a-i lua spre adopție."
•Anchetă în afacerea Bechtel
      Paragraful 17. Parlamentul European "este îngrijorat în legă­tură cu informațiile că un contract pentru construirea unei autostrăzi a fost acordat de guvernul român fără licitație publică, cu încălcarea aquis-ului comunitar privind achizițiile publice și a principiilor unei economii de piață; cere Comisiei să investigheze această problemă în detaliu și să raporteze parlamentului".
•Parlamentul UE are ultimul cuvânt
      Paragraful 19, punctul B reamintește "autorităților române că, fără încuviințarea Parlamentului European, conform articolului 49 din Tratatul UE, aderarea României va eșua și că Parlamentul European va trebui să fie convins că România îndeplinește toate criteriile de la Copenhaga înainte de a-și da acordul".
Seară muzeală
    Marți, 24 februarie, cu începere de la ora 17.00, la Muzeul Na­țional al Unirii se va desfășura o nouă seară muzeală. Tema acestei întâlniri a specialiștilor în domeniu este "Patrimoniul arheologic al județului Alba - patrimoniu european", o temă extrem de importantă având în vedere numeroasele situri arheologice din județul Alba, si­turi care studiază istoria acestor locuri din paleolitic și până în epo­ca romană sau medievală. Seara muzeală este organizată de secția de arheologie a muzeului albaiulian. (A.D.)
Țara în care cetățeanul e rege
•În fața lui, funcționarul trebuie să stea în picioare
      Pentru românul călător, obișnuit cu nemunca și lipsa de civi­lizație, Canada - una din cele 7 mari puteri industrializate - este nu o altă lume ci o altă galaxie. O țară cât un continent cu o populație eterogenă, de toate culorile, care nu depășește 33 de milioane de locuitori. Toți conviețuiesc armonios într-o societate organizată e­xem­plar: nici un complex etnic, de avere, profesie sau rang social. Atât timp cât respectă legea nimănui nu-i pasă de limba vorbită, religia, rasa, culoarea pielii sau de bogăția celui de alături.
    Dincolo de uimitoarea infrastructură rutieră - autostrăzile sunt su­verane și leagă nu numai localitățile între ele, dar chiar orașele sunt străbătute în toate direcțiile de artere supraetajate, de pe care mașina coboară doar pentru a se înscrie pe cei doi-trei kilometri spre locuința personală - de opulența supermarketurilor, de omni­prezenta amabilitate a celor cu care vii în contact, ceea ce im­presionează în Canada este democrația desăvârșită și faptul că cetățeanul este REGE absolut în țara sa. Totul este organizat și legiferat pentru protecția și slujirea necondiționată a cetățeanului ca­nadian, plătitor sau nu de impozite (indienii, respectiv vechii locuitori ai Americii, care trăiesc în așa-zisele rezervații, nu plătesc nici un fel de taxe sau impozite statului, iar ca să circule liberi prin Canada sau SUA nu au nevoie de pașaport la graniță). Vă puteți imagina, de pildă, că nici un funcționar public, indiferent dacă lucrează într-un sector privat sau de stat, fie că e vorba de bănci, primării, uni­ver­sități, unități prestatoare de servicii sau simple magazine de închiriat casete, nu stă pe scaun?! Nici nu există scaune. În fața clientului de la ghișeu, aflat el însuși în picioare, SE STĂ ÎN PICIOARE. Iar ală­turi, calculatorul. Este o dovadă elementară de politețe, de respect față de cel căruia i se datorează existența respectivului loc de mun­că, este o dovadă de civilizație.
    Nu putem decât să zâmbim gândindu-ne ce s-ar întâmpla în Ro­mânia dacă Parlamentul, vreun ministru sau primar ar legifera obli­gativitatea funcționarului public de a sta în picioare în fața ghișeelor. Ce revolte, ce strigăte despre drepturi și protecția omului muncii, ce scandaluri sindicale ar stârni o asemenea reglementare! Ar aminti cineva despre dreptul precumpănitor al celui aflat în fața și nu în spatele ghișeului, de a fi servit cu maximă solicitudine, prompti­tudine și respect? Nici pomeneală.
    Explicația filozofico-pragmatică a unei asemenea etici devenită politică de stat este simplă: pe un funcționar care stă politicos în picioare cetățeanul îl receptează ca pe egalul și nu ca pe superiorul său. Iar egalului său, celui care îl servește, pentru că e plătit pentru as­ta, nu va fi tentat să-i strecoare discret sub birou un cadou mulțu­mitor și nici un plic cu bani în buzunar. Iar din mintea celui ridicat de pe scaun ar dispărea încet-încet conștiința că el este "șeful" și trebuie tratat ca atare, că el "face servicii" și trebuie "recompensat" ca atare. Nici nu se putea găsi o metodă mai convingătoare și efi­cientă de combatere a corupției din administrație, poliție, justiție etc.
    A trebuit să merg în Canada ca să înțeleg cu adevărat sensul demonetizatei (la noi) expresii "respectul omului față de om". Ni­căieri, nici pe stradă sau în magazine, nici în stațiile de autobuz sau metrou, nici în fața ghișeelor sau a tele-scaunelor de pe pârtiile de ski nu vei vedea oameni înghesuindu-se, îmbrâncindu-se, intrând în față, oricât de mare e aglomerația. Dacă se întâmplă să fie coadă, oamenii se așază cuminți unul în spatele celuilalt, la 20-30 cm distanță; orice atingere din greșeală se încheie invariabil cu scuze reverențioase de ambele părți.
    Nu este o problemă de bani, de forță economică, de sărăcie sau bogăție; este o problemă de bun simț, de educație, de mentalitate. În ultimă instanță, de CIVILIZAȚIE.
Mihai BABIȚCHI

La "PUB 13" din Alba Iulia
OTD Alba vă invită la sărbătoarea Dragobetelui
    Mâine, la sărbătoarea de Dragobete, corespondentul românesc al Sfântului Valentin, Organizația Tinerilor Democrați Alba vă invită la "PUB 13" din Alba Iulia, pentru distracție, concursuri și premii. Veți putea demonstra ce știți despre Dragobete, cât sunteți de îndră­gostit, sau ce talente de seducător aveți, veți dansa și veți fi și pre­miați dacă vă veți dovedi cei mai buni. Monica Pop - președinta OTD Alba, a declarat că tinerii democrați au ales să sărbătorească Dra­go­betele și nu Sfântul Valentin din respect pentru tradițiile româ­nești, dar și pentru a le promova în rândul tinerilor care sunt "victi­mele" inocente ale unor campanii care promovează sărbători nes­pecifice nouă. Sărbători care nu mai sunt atât de aproape de suflet, cât de punga comercianților. Sărbătoarea Dragobetelui va începe la ora 19.00. (A.D.)
Autoritățile locale se tem de internet
    Ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, a apreciat vineri, în cadrul vi­deo­conferinței cu prefecții, utilitatea implementării sistemelor infor­ma­tice de către autoritățile publice locale, aspect care ar reduce sim­țitor corupția funcționarilor publici, flagel care apare inevitabil a­tunci când aceștia intră în contact direct cu cetățeanul. "Cine nu are site, nu există nici măcar în lumea a patra!", a concluzionat mem­brul Executivului, precizând că cele mai multe probleme se în­tâlnesc în mediul rural, administrațiile de aici lăsându-se greu con­vinse de necesitatea apelării la mijloacele moderne de comunicare. De altfel și prefectul Mugurel Sârbu s-a arătat nemulțumit de site-ul de pe Internet al Prefecturii Alba și a dat asigurări că în cel mai scurt timp va fi îmbunătățit. (R.J.)
PSD-ul consideră că județul Alba nu are nevoie de investiții
    "Dorind să îndulcească tristul adevăr că autostrada Nădlac-Se­beș-București nu se mai construiește, secretarul de stat Sergiu Sechelariu, a spus că lucrările vor începe din 2007. Ministrul Mitrea a afirmat însă că lucrările vor începe abia în 2012. Iată cum în PSD nu știe stânga ce face dreapta, iar cetățenii au de suferit", a declarat deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, în cadrul unei conferințe de presă. Liderul liberal apreciază că această declarație este menită să ascundă crudul adevăr - județul Alba va fi privat de această auto­stradă până în 2012- pentru că România nu își poate permite să construiască două autostrăzi în același timp. "România nu își poate permite nici măcar să întrețină drumurile actuale, dar PSD-ul nu vrea să recunoască acest lucru", spune Simedru. Deputatul PNL de Alba consideră că autostrada este necesară acum județului Alba și nu peste 10 ani. "În condițiile unei cote alarmante a șomajului în județ, această autostradă reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru Alba, prin investițiile pe care le poate atrage, investiții care vor crea locuri de muncă și vor ridica nivelul de trai al populației", a explicat Dan Simedru. (N.I.T.)
Stratul de zăpadă și starea râurilor în județ
    Stratul de zăpadă se mai menține în zona de munte, între 3-40 cm în Apuseni și 15-80 cm în zona Oașa Tău. În zonele de șes, stratul de zăpadă se mai menține la Ocna Mureș, Acmariu, Cugir, măsurând între 4-6 cm. Nivelurile râurilor au fost în general în scădere; nu sunt atinse sau depășite cotele de apărare. Debitele măsurate sunt mult sub debitul mediu multianual al lunii februarie. Pe cursurile de apă mai sunt formațiuni de gheață: gheață la mal, năboi care curge (sub 50% din suprafața albiei), pod de gheață pe râul Secaș la Colibi și pod de gheață pe râul Târnave - în dreptul stației hidrometrice Mihalț. Aceste formațiuni de gheață sunt în di­minuare și nu prezintă un pericol momentan. Se monitorizează per­manent evoluția nivelurilor și a ghețurilor în vederea sesizării oricărei situații potențial periculoase.(A.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.