Prima pagină Ediția din: 28.2.2004
Nobilimea, armata și principiile militare europene - zguduite din temelii de moții din cuibul de cremene al Apusenilor
•219 ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan din Dealul Furcilor
      martiriuRidicarea la luptă a maselor populare obidite din Transilvania, conduse de Horea, Cloșca și Cri­șan, reprezintă prin program, reven­dicări, durată, intensitate, ca­racterul social și național și nu în ul­timul rând prin dramatis­mul și răsunetul ei în lume, cea mai amplă manifestare a spiritu­lui țărănesc nemulțumit în acțiu­ne din întreaga noastră istorie modernă și nu numai. Prefațând prin amploare, tra­gism și impresiile produse - se știe ce scria girondinul Jacques Pierre Brissot - Revoluția Franceză de la 1789, aceasta a zguduit din temelii Imperiul Austriac, în ciuda măsurilor represive unice și draconice adoptate, urmate de palide și de scurtă durată reforme. S-a dovedit o dată în plus forța maselor populare, care, conduse de oameni destoinici, luminați - Horea, Cloșca și Crișan - au înge­nuncheat pentru scurtă durată nobili, armate și principii militare.
    Căzând, din păcate, în plasa armistițiilor, a pactizării cu duș­manul, inclusiv trădarea lor de către cei apropiați, toate acestea au dus la finalul trist cunoscut: dura reprimare a răscoalei și tragerea pe roată a conducătorilor, cea mai cruntă pedeapsă din Codul io­sefin.
    Mucenici, eroi și martiri, Horea, Cloșca și Crișan umblă, suferă și se roagă pentru destinul poporului român. Jertfa și chintesența luptei lor să ne fie învățătură: nu țineți cu asupritorii, mincinoșii, parveniții și profitorii, credeți în Dumnezeu, dar nu și în ceea ce zic întotdeauna preoții, iubiți-vă aproapele, dar nu și pe trădătorii dintre noi, alungați viermele urii, invidiei și nepăsării, manifestați-vă ca români, nu lăsați Țara de izbeliște, credeți în idealul național, în demnitatea de român, țineți cu poporul ca să nu rătăciți. Drumul spre Europa trece prin istoria noastră toată, cu luminile și umbrele ei, prin conștiința fiecăruia. În fiecare dintre noi este un Horea, nemulțumit, înfrânt, dornic de o viață mai bună. Este spiritul solar, încrezător al româ­nului dintotdeauna, dar care tace, rabdă și speră a mai bine... Dă-ne Doamne, mintea cea de pe urmă a româ­nului! La ceas de taină, comemorativ, fie-le memoria veșnică eroilor noștri martiri încă necanonizați - Horea, Cloșca și Crișan - candelă și dangăt prelung întru și înspre libertatea, demnitatea și propășirea nației române. Să ne așezăm - cum plastic scria Iorga - în fața monumentelor și jertfei lor și "să facem din istorie nu o materie de învățat pe de rost și de uitat mâine, ci un element de putere și inițiativă în sufletul fiecăruia dintre noi!". Alba Iulie, în roș-galben-albastru îmbracă-te și cinstește-ți eroii, istoria toată, cum numai tu, Mecca noastră, capitala româ­nismului o poți face!
Dorin Ovidiu DAN

Un conjudețean vrea la Cotroceni
Viorel Bumbu și-a lansat ieri candidatura la președinție
    Viorel Bumbu, președintele Uniunii Democrate a Rromilor, orga­nizația județeană Alba, s-a lansat ieri la Palatul Copiilor din Bucu­rești în cursa pentru alegerile prezidențiale. Viorel Bumbu a fost implicat în ultima vreme într-o serie de scandaluri, în special con­flicte cu tabăra lui Raul Rus, zis "Pricu". Pe de altă parte, Bumbu este absolvent a două facultăți și vorbește mai multe limbi străine. Candidatura lui Viorel Bumbu a dus la nervozitate în rândul liderilor etniei rromilor apropiați Puterii, cel mai vehement fiind Mădălin Voi­cu. Se pare că această candidatură îi supără și pe guvernanți, care au încheiat un protocol cu Partida Rromilor și în urma căruia speră în circa 1,5 milioane de voturi. În aceste condiții, o parte din voturile rromilor ar putea să se îndrepte spre Viorel Bumbu și nu spre PSD.(F.R.)
Col. (r) Dumitru Ghețe - primar PSD în Vințu de Jos?
    Joi, 26 februarie, la cantina Porțelanul din Alba Iulia, șeful Pro­tecției Civile din Alba, col. Dumitru Ghețe și-a sărbătorit trecerea în rezervă după 37 de ani de carieră militară. Evenimentul a fost onorat cu prezența de prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, președintele CJ Alba, Eugen Popa, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, vicepreședinții CJ Alba - Ioan Florea și Doru Cetean, numeroși șefi ai instituțiilor descentralizate din județul nostru, camarazi de arme și vechi prieteni ai colonelului. Col. (r) Dumitru Ghețe și oficiali din anturajul său au dat de înțeles că fostul șef al Protecției Civile se va înscrie în partidul aflat la guvernare - PSD - în cursul săptămânii viitoare. Col. (r) Ghețe nu numai că va fi un proaspăt pesedist dar, după toate probabilitățile, este "în cărți" pentru o eventuală candidatură la func­ția de primar al comunei Vințu de Jos. (N.I.T.)
După alegeri
Călin Potor rămâne viceprimar
    Răspunzând unui material apărut în presa locală, liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu a ținut să-l "liniștească" pe Călin Potor asi­gurându-l pe acesta că va fi viceprimar și după alegerile locale din acest an. "După ce PNL va câștiga primăria Alba Iulia, conform pro­tocolului încheiat cu PD avem obligația de a-l suține pe dl. Potor pentru funcția de viceprimar. Așa că nu trebuie să-și facă nici un fel de griji", a spus Atanasiu. Cel mai probabil, candidatul PNL la pri­măria Alba Iulia va fi Simion Crețu, directorul ADR Centru, omul care s-a făcut remarcat pentru că a adus milioane de dolari și investiții în județul Alba prin programe cu finanțare din partea Uniunii Europene.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.