Ultima oră
Cui i-a fost retrocedată biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia?
•Deputatul liberal Dan Simedru vrea o adminis­trare comună la această instituție
      Partidul Național Liberal a luat act de retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, în conformitate cu OUG 13/1998, apro­bată prin legea 458/2003. Ca liberali, am susținut ferm și susținem retrocedarea bunurilor confiscate de regimul totalitar ca un pas în asanarea vieții publice și a eliminării tensiunilor acumulate în soci­etate. Însă, în legătură cu retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, avem următoarele comentarii:
    1. Ordonanța de Urgență nr. 13 din 7 iulie 1998, aprobată prin legea 458/2003, pe baza căreia se procedează la retrocedare, pre­cizează în articolul 1 că, citez "clădirile, împreună cu terenul afe­rent,... care au aparținut comunităților cetățenilor (organizații, culte religioase) aparținând minorităților naționale din România și au fost trecute după anul 1940 în patrimoniul statului român prin metode de constrângere, confiscate, naționalizate sau manevre dolosive, se res­tituie titularilor sau succesorilor acestora". La punctul 13 din anexa la ordonanță figurează și clădirea Bibliotecii Batthyaneum, retrocedare aprobată la cererea comunității minorității maghiare din România. După cum se știe, Biblioteca Batthyaneum a fost lăsată prin testament, de creatorul său, contele Batthyani, "bisericii ro­mano-catolice și provinciei Transilvania". Atunci ne întrebăm de ce această clădire a fost revendicată de minoritatea maghiară? 2. Con­form recensământului populației din anul 2002 doar 587.033 de maghiari din totalul de 1.431.807 sunt romano-catolici. Majoritatea populației maghiare aparține cultului reformat (665.343 de persoane de etnie maghiară). Apoi, 354.557 români se declară de religie ro­mano-catolică. Dacă biblioteca era lăsată prin testament bisericii catolice și provinciei Transilvania de ce a fost revendicată de ma­ghiari? Cele aproape 350 de mii de români romano-catolici nu au dreptul să revendice această proprietate? Dar restul locuitorilor Tran­silvaniei?
    3. De asemenea, ne întrebăm ce înțelege comisia instituită pen­tru a verifica îndeplinirea condițiilor de retrocedare (comisia trebuia să stabilească succesorii dreptului de proprietate asupra imobilelor) prin comunitatea minorității ma­ghiare? Are comunitatea minorității maghiare personalitate juridică? Și cui i se acordă dreptul de pro­prietate: comunității maghiare (ca entitate) sau unei asociații re­prezen­tative a comunității maghiare, cu personalitate juridică? Dar dacă o comunitate a unei minorități are mai multe asociații? 4. Dacă în OUG 13/1998 se vorbește de retrocedarea imobilelor și a tere­nurilor aferente, de ce, conform tuturor declarațiilor oficiale, se va re­troceda și întreg patrimoniul bibliotecii (colecția de cărți, de acte și documente oficiale, foarte multe neexploatate încă, observatorul as­tronomic). Considerăm că acest "bonus" este mult prea mare, chiar dacă el asigură oarecum liniștea guvernului prin accentuarea cola­borării între PSD și UDMR.
    PNL nu poate sta deoparte doar să constate cum patrimoniul cul­tural al României este pus în pericol de dragul unor jocuri poli­ti­cianiste făcute de oameni politici iresponsabili. De aceea, în Par­lamentul României, am transmis ministrului Culturii și Cultelor o întrebare despre această situație și așteptăm din partea domniei sale un răspuns complet și avizat la această problemă care preo­cupă locuitorii municipiului Alba Iulia și ai județului Alba. Totodată, PNL va iniția o propunere legislativă care va avea ca subiect admi­nistrarea unităților de cultură și a patrimoniului cultural retrocedate succesorilor foștilor proprietari. Prin această inițiativă dorim să im­punem administrarea printr-un Consiliu de Administrație a acestor instituții, Consiliu care să fie format în mod paritar din reprezentanți ai comunităților minoritare, reprezentanți ai Academiei Române plus un reprezentant al autorităților administrației publice locale.
    Credem că, prin adoptarea unor astfel de măsuri legislative, vom putea asigura administrarea în interesul comunității locale a acestor instituții de cultură.
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL de Alba

În cartierul Partoș din Alba Iulia
Carambol rutier soldat cu trei răniți grav și șase mașini avariate
    Un accident de proporții s-a produs ieri dimineață, ora 6.25, pe strada "Regimentul V Vânători de Munte" (cartierul Partoș) din Alba Iulia. Conducând autospeciala marca SCANIA, proprietatea unei fir­me din București, Viorel Stoica (de 48 de ani, din București) s-a an­gajat în depășirea unei Dacii (cu defecțiuni) parcată pe sensul de mers Sebeș-Alba. În timpul manevrei de depășire, Stoica a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a izbit violent de auto­turismul Ford Tranzit condus din sens opus de Radu Ones (de 36 de ani, din Cluj Napoca). În urma impactului, Ones a suferit o fractu­ră deschisă la gamba dreaptă, fractură la femurul stâng și trau­matism toracic fiind internat în secția de Ortopedie a Spitalului Ju­dețean Alba.
    În timp ce poliția, pompierii și ambulanța interveneau la acest accident, la nici două minute s-a produs un alt impact, în aceeași zonă. Conducând autoturismul VW Passat pe direcția Sebeș-Alba, Voicu Vușcan (de 25 de ani, din Sebeș) a intrat în depășirea mai multor autoturisme oprite pe carosabil din cauza accidentului pre­zentat mai sus. Aflat pe contrasens, VW Passat se tamponează violent cu taxi-ul condus de Ioan Bandi (de 47 de ani, din Alba Iulia), pe care îl proiectează în alte două mașini oprite pe carosabil. În ur­ma impactului, taximetristul Bandi este transportat la spitalul jude­țean Alba cu fracturi ale arcului costal 4,5,6,7 iar pasagerul din taxi Alexandru Danciu (30 de ani, bucătar în Sebeș) s-a ales cu o fractură cu deplasare la șoldul stâng. Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit cu autospeciala de descarcerare pentru evacuarea răniților dintre fiarele contorsionate ale autoturismului Ford Transit și ulterior ale taxi-ului Dacia. Ambulanțele au avut, pentru o jumătate de oră, un du-te-vino continuu, în încercarea de a transporta de ur­gență răniții la Spitalul Județean Alba. În cauză, poliția rutieră Alba continuă cercetările.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Până la greva generală
Luni, trenurile stau două ore
    În cursul zilei de ieri, sindicaliștii din transportul CFR călători au decis ca luni, între orele 7,00 și 9,00, trenurile să nu mai circule, acțiunea înscriindu-se în calendarul grevei de avertisment a ce­feriștilor. Liderul mecanicilor de locomotivă din Alba, Dorel Lung, ne-a declarat că greva de luni este valabilă și pentru județul nostru. Dânsul a adăugat că, dacă în termen de cinci zile administrația nu le va rezolva doleanțele, ceferiștii vor intra în grevă generală.(F.R.)
Fărșangul la Rimetea
    În cursul acestei zile, la Rimetea va avea loc tradiționala sărbă­toare de Îngropare a Fărșangului, care coincide cu sfârșitul iernii și începutul primăverii. La manifestările de la Rimetea va fi prezent și președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa.(F.R.)
Deficiențe în domeniul confecțiilor textile
    ITM Alba a finalizat campania derulată la nivel național în sectorul confecțiilor textile, în perioada 23-25 februarie a.c. Controalele au vizat 53 de angajatori, prilej cu care au fost depistate 484 de ne­reguli. Datorită deficiențelor semnalate au suportat sancțiuni 28 de angajatori, iar numărul amenzilor aplicate a fost de 29 (din care una pentru munca la negru). Valoarea totală a amenzilor se ridică la 215 milioane de lei. Potrivit informațiilor primite din partea inspectorului șef al ITM Alba, Dorel Aurel Fiț, principalele deficiențe depistate de inspectori au fost: *în domeniul securității și sănătății în muncă - lipsa instructajelor periodice de protecția muncii; dotarea neco­res­punzătoare a truselor de prim ajutor; întocmirea defectuoasă a fi­șelor de evaluare a riscurilor etc.; * în domeniul relațiilor de muncă - nu s-a făcut programarea concediilor de odihnă pe anul în curs și nu a fost întocmit regulamentul intern; nedepunerea la ITM Alba a statelor de plată a salariilor; nerespectarea unor prevederi ale Co­dului Muncii și altele. Inspectorii au dispus măsuri obligatorii ce urmează a fi aplicate de angajatorii sancționați, stabilind de ase­me­nea termene precise pentru intrarea în legalitate. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.