Editorial
Alba Iulia salută NATO
    Pretutindeni în țară se vorbește la această oră cu entuziasm, cu bucurie, cu patos despre marele salt pe care România l-a făcut în mai noua sa istorie: intrarea în cea mai puternică organizație politică și militară a lumii - NATO. Este un pas istoric, un pas uriaș dacă avem în vedere că România a fost veacuri de-a rândul sluga săracă a marilor puteri, a trufașelor imperii care ne-au înconjurat și cotropit ca niște hiene, de la Sud la Nord și de la Est la Vest, am fost mereu carnea de tun a conflagrațiilor militare și nu mai puțin paznicul Europei care și-a văzut liniștită de treabă și știindu-și hotarele bine păzite și-a putut dezvolta în voie o cultură și o civilizație înfloritoare. Nu vrem să alunecăm într-un patetism ieftin și într-un patriotism de paradă, dar România celor 23 de milioane de oameni ai săi meritau cu prisosință o altă soartă, o altă deschidere în lumea civilizată a Occidentului. Prea a fost trădată și trasă pe sfoară și umilită mai ales după al doilea război mondial când în loc să fie despăgubită pentru imensele pierderi materiale și de vieți omenești i s-au impus de către Aliați biruri înrobitoare. Blestemul Yaltei ne-a urmărit 50 de ani, dar iată că vicleșugurile marilor puteri de atunci a luat sfârșit abia acum și ne bucurăm de integritate teritorială și suveranitate națională. Nu mai suntem o zonă tampon între Răsărit și Occident, nu mai avem acel statut ambiguu, aparținem în sfârșit de facto și de jure lumii occidentale, acolo unde ne era locul dintotdeauna, dacă n-ar fi dat peste noi această oribilă ciumă roșie care a fost comunismul.
    Alba Iulia, oraș încărcat de istorie, de glorioase fapte de luptă și jertfe dăruite pentru binele național, pentru edificarea statului român modern și unitar trăiește azi o zi măreață ce va fi sărbătorită cu tot fastul. Alba Iulia, fosta capitală a tuturor românilor, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, orașul în care s-a zidit marele edificiu național - statul unitar de la 1 Decembrie 1918, trăiește clipe de înălțătoare bucurie, de satisfacție alături de toate localitățile patriei. Și aici ca pretutindeni în România, momentul intrării în NATO a fost așteptat cu emoție, cu reală însuflețire, cu bucuria stenică și tonică a victoriei binelui asupra răului, că ni s-a făcut în sfârșit dreptate, că marile greșeli și rapturi ale istoriei au fost reparate. Ceremonialul militar de pe Platoul Romanilor ce se desfășoară astăzi, în care la loc de cinste se află înălțarea drapelelor României și NATO, vine să încununeze această măreață izbândă. Se poate spune că bat clopotele istoriei și la Alba Iulia, oraș cu vocație istorică și europeană ai cărui locuitori au așteptat acest moment zeci de ani. Iată că americanii atât de mult așteptați au venit, în sfârșit, în România.
    Ca și toți ceilalți cetățeni ai României ce s-au pronunțat în favoa­rea aderării la NATO în proporție de peste 80 la sută albaiulienii sunt conștienți de avantajele, ca și de răspunderile mari ce ne revin ca țară cu drepturi depline în Alianță. Vom trăi în primul rând în siguranță, vom avea o securitate deplină la hotarele României, vom avea mai multe locuri de muncă, condiții de viață mai bune și o mai mare apropiere de standardele occidentale. Nu întâmplător a apărut la București curcubeul în timpul discursului președintelui Bush, nu întâmplător pe peluza de la Casa Albă în timpul festivităților de primire în NATO a celor șapte țări cireșii erau înfloriți, ca un simbol al nădejdilor și speranțelor că acest moment nu va fi uitat niciodată, că Alianța nu va dispărea niciodată din istoria planetei.
    Să ne bucurăm așadar, dragi albaiulieni, că trăim o zi extra­or­dinară. Să uităm pentru o clipă de griji și necazuri și să sperăm cu mai multă forță în ceea ce ne-am propus, că avem o șansă mai bu­nă, o șansă reală ce va deveni realitate. Thank you, America!
Gheorghe JURCĂ