Prima pagină Ediția din: 2.4.2004
Solicitările sindicaliștilor de la Fabrica de Arme Cugir SA acceptate de guvernanți
    În cursul zilei de ieri, la sediul Prefecturii Alba a avut loc o în­tâl­nire la care au luat parte prefectul Liviu Mugurel Sârbu și repre­zen­tanții sindicatului "Apărarea", Ioan Neagu - președinte, Virgil Matei și Ioan Petroescu - vicepreședinți, care îi reprezintă pe cei 2100 de sa­lariați ai S.C. Fabrica de Arme Cugir S.A. De menționat că pe durata discuțiilor aproximativ 30 de muncitori au protestat în fața Prefecturii. În timpul întâlnirii cu liderii sindicali, prefectul Liviu Mugurel Sârbu le-a prezentat acestora minuta semnată miercuri, 31 martie, la orele 17,00, între reprezentanții MEC, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor și federațiile sindicale "Avram Iancu", Solidaritatea '90, Unirea, precum și Federația sindicatelor din chimie și petrochimie. Astfel, toate revendicările propuse de sindicaliști au fost avute în vedere de guvernanți, convenindu-se inițierea unui proiect de modi­ficare a OUG 95/2002, în scopul atenuării impactului social produs de disponibilizările colective ce vor avea loc la SC Cugir SA. Spre exemplu, salariații ale căror contracte de muncă vor fi desfăcute vor beneficia de două salarii medii nete pe economie, plăți compen­satorii lunare, indemnizații potrivit reglementărilor în vigoare. Plățile compensatorii lunare vor reprezenta 6 salarii medii nete - pentru angajații cu o vechime mai mică de 5 ani, 8 salarii medii nete - pentru o vechime cuprinsă între 5 și 15 ani, 10 salarii medii nete - pentru o vechime de 15-25 de ani și 12 salarii medii nete în cazul celor cu o vechime în muncă mai mare de 25 de ani. Venitul lunar de completare va fi și acesta diferențiat în funcție de vechime și nu va fi mai mare decât salariul mediu net pe economie: 20 de luni în cazul unei vechimi mai mică de 5 ani, 22 de luni - vechime de 15-25 de ani, 24 de luni - pentru salariații cu vechime în muncă de peste 25 de ani.
    Prefectul Liviu Mugurel Sârbu a precizat că toate solicitările sin­dicaliștilor urmează a fi aprobate în ședința de guvern de joi (ieri) sau în cea de joia viitoare. "Consider că manifestările de protest trebuie să înceteze, iar oamenii să-și reia munca. Conducerea uzinei este cea care trebuie să facă adevărata restructurare, astfel încât fabrica să fie pregătită pentru privatizare, ne-a declarat șeful administrației publice județene. Sunt mâhnit la auzul scandărilor sindicaliștilor, la lo­zinci antiguvernamentale și antiprezidențiale. Nu este normal a­cest lucru în situația în care guvernul a răspuns de fiecare dată solicitărilor sindicaliștilor, chiar în cazul concedierilor colective s-au acceptat măsurile propuse pentru atenuarea efectelor negative produse de acestea". (A.D.T.)
Controale în piețele agroalimentare
    În această perioadă, în vederea protejării populației care își face aprovizionarea pentru Sărbătorile de Paști, prefectul Liviu Mugurel Sârbu a dispus efectuarea unor ample controale ale echipelor mixte. Acestea vor fi formate din reprezentanții Prefecturii, DSV, OJPC, Metrologie, Poliție și ai altor instituții abilitate. Verificările se vor de­rula în piețele agroalimentare din județ, astfel ca sănătatea populației să nu fie pusă în pericol în perioada Sărbătorilor de Paști. (A.D.T.)
Manifestări prilejuite de aderarea la NATO
    Astăzi, 2 aprilie, la Alba Iulia va fi marcat momentul arborării drapelului NATO printr-o serie de manifestări ce vor avea loc în Piața Tricolorului. Astfel, la orele 10,25 va avea loc un ceremonial militar, apoi va fi înălțat drapelul NATO și vor urma alocuțiunile prefectului Liviu Mugurel Sârbu și ale unor personalități invitate la această ceremonie. La orele 11,00, în incinta parcului din Cetate va avea loc o demonstrație de karting, urmată de Crosul NATO al liceelor și premierea câștigătorilor. (A.D.T.)
Patru albaiulieni în antologia poeților ardeleni
    Sub îngrijirea criticilor și istoricilor literari Eugeniu Nistor și Iulian Boldea apare la Editura "Adevărul" din Târgu-Mureș, în condiții gra­fice excelente, "Antologia poeților ardeleni contemporani". N-am fi sem­nalat acest fapt dacă cei doi antologi n-ar fi inclus în cartea lor și patru poeți albaiulieni: Aurel Pantea, Ion Mărgineanu, Mircea Stâncel și Gheorghe Jurcă, pentru care le adresăm sincere felicitări. Este și acesta un semn că alături de revista "Discobolul" și alte activități cultural-artistice și la Alba Iulia se face cultură care merită stimulată mult mai mult. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.