Ultima oră
Mircea Hava elaborează strategii de dezvoltare a municipiului în 2004, tocmai înainte de alegeri
•Susține liderul PSD Alba, Liviu Mugurel Sârbu
      "Se pare că de insomniile lui Mircea Hava s-au molipsit și cole­gii lui de partid, Alexandru Pereș și Ion Dumitrel", constată preșe­dintele PSD Alba, Liviu Mugurel Sârbu. "Eu cred că tratamentul fo­losit nu e eficient și ar fi cazul să folosească medicamente mai pu­ternice sau să-și schimbe medicul de familie. Suntem convinși că perioada Hava la Primăria Alba Iulia a luat sfârșit în acest an. Re­zultatele sale și aspectul municipiului lasă de dorit, la fel și lipsa in­vestițiilor de anvergură - toate acestea au făcut ca Alba Iulia să de­vină un oraș cu multe probleme care îi afectează pe cei ce locuiesc aici". În continuare, liderul PSD Alba a remarcat faptul că Mircea Hava elaborează o strategie de dezvoltare a muni­cipiului în 2004, înainte de alegeri. "La fel se întâmpla și în anii electorali anteriori, când, demonstrând o mare abilitate, îi amăgea pe locuitorii mu­nicipiului prin tot felul de șmecherii, cum ar fi asfaltul electoral. Adevărul este că Hava este cel care a dorit să vină la PSD, apoi s-a folosit de minciună sugerând că PSD a încercat să-l racoleze, iar acum scoate colții prin intermediari. E cazul să-și ducă mandatul până la capăt, iar apoi să-și ia adio de la Primăria Alba Iulia", a spus Liviu Mugurel Sârbu. Apoi, domnia sa i-a răspuns lui Traian Băsescu, care a afirmat că, după Ioan Rus, actualul lider al PSD Alba ar fi următorul baron local din județ. "Declarația mea de avere o poate vedea oricine pe site-ul Prefecturii Alba, nu am nimic de ascuns. În schimb, la PD, toți reușesc ca dintr-un salariu de bugetar să-și construiască vile foarte moderne și să-și achiziționeze auto­turisme scumpe. Deci, unde sunt baronii locali și cine sunt ei se poate vedea foarte ușor", a replicat Liviu Mugurel Sârbu. (A.D.T.)
Opoziția PNL și PD împotriva romilor din Sebeș
•Comunicat de presă
      În ședința de lucru a Consiliului Local din municipiul Sebeș care a avut loc la data de 30 martie 2004, consilierii PNL și PD nu au votat parteneriatul proiectului intitulat "Și tu poți", care se referă la reconversia profesională a tinerilor romi cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani, iar valoarea proiectului costă 75.000 euro. Partida Romilor împreună cu șeful Biroului pentru Romi sunt foarte indignați de ceea ce se petrece în Consiliul Local al municipiului Sebeș, pentru sus­tragerea de la vot, deoarece suma de 75.000 euro, valoarea pro­iec­tului, era nerambursabilă.
    Atunci ne întrebăm: dacă la alegerile din 6 iunie, dintr-o greșeală, PNL și PD vor lua puterea, atunci ce se va întâmpla cu cetățenii din județul Alba?
    În cartierul romilor din Sebeș viețuiesc 4.260 de romi care nu au cu ce trăi în afară de ajutorul social la Legea 416/2001 și peste 60 de persoane locuiesc în barăci cu acoperișuri de hârtie gudronată. Numai așa pot fi ajutați cetățenii de etnie romă, atât în Sebeș cât și în țară, pe baza unor proiecte. Bunăvoință din partea primarului municipiului Sebeș și a altor primari din județ există, pentru a se lansa proiecte în parteneriat cu reprezentanții Partidei Romilor, dar PNL-ul și PD-ul nu sunt de acord, asta înseamnă discriminare. (Șeful Biroului pentru Romi, Ilie PETRU)
Curtea de Conturi a României, sesizată în legătură cu activitatea CL Alba Iulia
    PUR (S-L) Alba, prin președintele Nicolae Popa, va sesiza Curtea de Conturi a României solicitând o verificare privind activitatea des­fășurată de Consiliul Local Alba Iulia în perioada iulie 2000-martie 2004. "Facem această solicitare deoarece din controalele efectuate de către prefectura Alba, dar și din cele relatate în presa locală, se pare că există o serie de nereguli privind folosirea fondurilor publice, destinația acestora, conform legilor în vigoare, modul de desfășurare a licitațiilor cu respectarea strictă a legilor în domeniu, conce­sionarea unor terenuri aparținând Primăriei, punerea în aplicare a Legii Fondului Funciar, problema parcărilor cu plată și acordarea subvențiilor pentru unele societăți de prestări servicii" se arată în sesizarea adresată Curții de Conturi și semnată de președintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa. (N.I.T.)
DGPDC - tot mai aproape de standardele Europei
    Miercuri, 31 martie a.c., Direcția generală pentru protecția drep­turilor copilului (DGPDC) Alba a organizat o conferință de presă, prima de la numirea noului purtător de cuvânt al instituției, în persoana d-rei Alina Dreghiciu. Pe ordinea de zi a acesteia s-au aflat: *raportul de activitate al DGPDC Alba pentru anul 2003; *cam­pania "Ia-mă acasă de Paște"; *planul de închidere a instituțiilor de tip clasic, inițiat prin proiecte Phare, și încheierea convenției de cooperare cu Fundația "Hope and Homes for Children", Baia Mare; *programul și activitățile desfășurate în centrele de plasament și casele de tip familial din județ cu ocazia sărbătorilor pascale; *pre­zentarea cursurilor de formare și perfecționare a personalului din cadrul DGPDC Alba. În urma discuțiilor purtate cu jurnaliștii și a răspunsurilor oferite de conducerea DGPDC la întrebările acestora, o concluzie se impune: dacă, în contextul integrării, alte instituții mai au încă de străbătut cale lungă până la implementarea cu succes a politicilor celor mai adecvate, în cazul DGPDC Alba (și, în general, în sistemul românesc de protecție a copilului) s-au făcut pași importanți spre apropierea de standardele europene. Desigur, de la data înființării DGPDC-urilor (1 septembrie 1997) și până în momentul de față s-au cheltuit mulți bani de către Guvernul Ro­mâniei în acest domeniu, și de către comunitățile locale, sistemul de protecție s-a extins și s-a diversificat permanent, personalul a evoluat în profesionalism, au fost depășite, treptat, cu sau fără ten­siuni, anumite dificultăți (legislative, organizatorice etc.), dar rezul­tatul celor 7 ani de eforturi este unul mulțumitor. Perfectibil, încă, dar mulțumitor. (I.H.)
De "Ziua Jandarmeriei"
Ziariștii și-au reglat tirul și pentru... campania electorală!
    Ieri, pe poligonul militar din Micești s-a desfășurat concursul de tir "Cupa Jandarmeriei" la care au participat cadre din unitățile MAI și MApN din județul Alba, împreună cu ziariști din presa locală și centrală. Concursul, intrat deja în tradiție, a beneficiat și de această dată de o organizare și o atmosferă de excepție, vremea extrem de frumoasă având și ea un rol deosebit în buna desfăurare a ma­nifestării. S-au aliniat în poligonul de tragere cadre de la Jandarmi, IPJ Alba - DPIR, Vânători de Munte Alba Iulia, IPC Alba, Pompieri Alba, SRI Alba și evident, ziariști. În urma împușcăturilor - derulate într-o singură manșă - s-au evidențiat detașat - atât pe echipe (locul I) cât și la individual (locul I și II) - băieții de la Serviciul Român de Informații Alba (contrazicând astfel gurile rele care spun că aceștia sunt ași doar la trasul cu...urechea). Locul II pe echipe l-au ocupat organizatorii, respectiv Jandarmii iar locul trei Pompierii Militari din Alba. Locul III la individual l-a ocupat un reprezentant al Vânătorilor de Munte din Alba Iulia. Cum era și firesc, echipa Protecției Civile Alba, care a evitat de această dată să urce pe podiumul de pre­mi­ere, și-a câștigat - așa după cum îi este și menirea - titlul nescris de "cea mai umanitară armă".
    La secțiunea mass-media, vă informăm că ziarul "Unirea" a câș­tigat locul III pe echipe, tandemul Rompres - Ev. Zilei (Andi Laslău) locul II și Informația de Alba locul I. Individual, fetele din presă au urcat pe podiumul de premiere astfel: Locul I - Marinela Brumar (Rom­pres), locul II - Nicoleta Idita-Tomuța și locul III - Nicoleta Bulgarea (Informația de Alba). Individual, băieții din presă s-au clasat astfel: locul I - Dan Lungu (Radio Reîntregirea Alba Iulia), locul II - Marius Ardeleanu, locul III- Florin Roman. Clasamentul a fost stabilit la limită, punctaje foarte bune obținând și colegii noștri de la Ulpia Jurnal (Giorgiana Goia), Monitorul de Alba (Robert Ghergu), Radio XXI (Alina Fekete), Național TV (Emanuel Jilinschi și Cătălin Cădan), Antena 1 (Marius Banta), Radio Reîntregirea (Adriana Novăcean). Felicitări tuturor acelora care și-au reglat ieri tirul și pentru... campania electorală! (N.I.T., F.R.)
Cornel Cornea, uns oficial la PIC
    Consiliul județean a aprobat în ultima ședință numirea în funcția de director general al Parcului Industrial Cugir a domnului Cornel Cornea. La concursul din 19 februarie, s-au înscris trei candidați, iar Cornea a obținut nota cea mai mare. Președintele CJ Alba, Eugen Popa, l-a felicitat pe Cornel Cornea pentru activitatea în fruntea a­cestui parc industrial.(F.R.)
În data de 2 aprilie
Băncile vor avea program normal
    Băncile vor lucra azi, 2 aprilie, potrivit programului obișnuit, vor efectua operațiunile curente de încasări și plăți în numerar și vi­rament, a anunțat BNR. Vor fi realizate operațiuni pe piața monetară și cea valutară, ghișeele bancare vor fi deschise. De regulă, zilele nebancare se anunță la începutul fiecărui an calendaristic, pentru a fi planificate plățile scadente. În același timp, anunțul cu doar o zi înainte ar pune în dificultate operatorii care aveau programate tran­zacții la termen scurt.
Comasări așteptate
    Consiliul județean Alba a aprobat în ultima ședință preluarea sediului în care a funcționat Sucursala Alba a BNR din Alba Iulia, Piața Iuliu Maniu, nr.14. Acesta va fi atribuit Serviciului public co­munitar județean de evidență a persoanelor, care se va forma prin reorganizarea compartimentului de stare civilă din CJ Alba și a biroului de evidență a populației și regim permise de conducere și certificate de înmatriculare din cadrul serviciului de Evidență Infor­matizată a Persoanei. Acest serviciu urmează să funcționeze inde­pendent, ca instituție publică de interes județean, cu personalitate ju­ridică.(F.R.)
Bugete mai mari și mai mici
    Pentru acest an, bugetul județului Alba este de circa 566 de mi­liarde de lei. Din acest total, cel mai mult revine Direcției pentru Protecția Copilului-86 de miliarde de lei. Banii cei mai puțini îi pri­mește Centrul județean de consultanță Alba, ceva peste 2 miliarde de lei.(F.R.)
Salarii de directori
    Consilierii județeni au aprobat contractele de performanță ale di­rectorilor unde CJ Alba este unic acționar. Pentru 2004 s-au stabilit următoarele salarii: directorii de la Apa CTTA SA și SC DPL Alba SA, ing. Viorel Lazăr și Ioan Dreve, căte 27 de milioane de lei, iar directorul de la Parcul industrial Cugir, Cornel Cornea va primi 21 de milioane de lei.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.