Editorial
Bivolariada
    În 18 martie a început marea ofensivă a autorităților române împotriva lui Gregorian Bivolaru și a Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut, celebra MISA, pe care acesta o păstorește. Și de atunci până în ziua de astăzi s-a făcut totul pentru ca acțiunea cu pricina să fie subiectul numărul 1 al telejurnalelor și al altor emisiuni de pe micul ecran, surclasând până și intrarea României în NATO și eclipsând cu totul pretinsa încercare de capturare a ex-deputatului pedeserist Gabriel Bivolaru, condamnat la cinci ani închisoare după ce, la adăpostul imunității parlamentare și de partid, a comis fraude de câteva zeci de milioane de dolari. Nici presa dar nici opinia publică n-au uitat cum, în urmă cu câțiva ani, un alai pedeserist în frunte cu Adrian Năstase l-a condus pe Gabriel Bivolaru la Parchet în semn de protest față de convocarea acestuia.
    Respectiva solidaritate ar putea fi pusă în legătură cu blândețea pedepsei încasate de Bivolaru în raport cu mărimea prejudiciului adus bugetului de stat, adică buzunarelor fiecăruia dintre noi. Și asta în condițiile în care zilnic sunt condamnați la aproape tot atâția ani de închisoare o mulțime de amărâți care au furat de-ale gurii precum Jean Valjean. Dar, ce să-i faci, Gabriel Bivolaru s-a născut sub o stea norocoasă, mai binevoitoare decât aceea a fratelui său vitreg, Gregorian. Ca dovadă că primul a fost "copil din flori". După ce legătura de rudenie dintre cei doi, descoperită și făcută publică de "Evenimentul Zilei" încă de marți, 30 martie, a fost negată de autorități, ulterior acestea s-au răzgândit confirmând știrea care a devenit pentru majoritatea posturilor de televiziune subiect de mare show. Acest lucru i-a servit încă o dată lui Gabriel Bivolaru și protectorilor săi, estompând știrea potrivit căreia el s-ar fi aflat și în spatele grupului de firme care a preluat RAFO Onești. În orice caz, în vreme ce Gregorian a fost hăituit și de autorități și de presă, de parcă era clona lui Osama bin Laden, Gabriel s-a predat discret, la ceas de noapte, gata tuns, ras și frezat.
    Nu știu cum vor fi reacționat ceilalți telespectatori la tam-tam-ul din jurul lui Gregorian Bivolaru și al MISEI, dar pe mine una câteva lucruri m-au revoltat și în egală măsură m-au înspăimântat. În primul rând m-a șocat brutalitatea cu iz de mineriadă a intervenției jan­darmilor și polițiștilor care, în data de 18 martie, au atacat simultan 16 imobile în care se aflau membri MISA. Deși nu au întâmpinat rezistență, aceștia au pătruns în locuințe spărgând geamuri și uși. Sub ochii camerelor de luat vederi ei i-au lovit, trântit și țintuit la pământ sub amenințarea armelor pe rezidenții luați ca din oală. Ridicarea de bunuri personale fără consemnarea în procesul verbal a obiectelor confiscate ca și filmarea de către personalul de in­tervenție a celor găsiți sumar îmbrăcați în propriile locuințe sunt pro­cedee sau mai bine zis abuzuri specifice unor vremuri pe care le credeam apuse. Asta ca să nu mai vorbim de comportamentul incalificabil al unor așa-ziși reporteri care, în loc de interviuri, au luat interogatorii, substituindu-se procurorilor. Și pentru ca înscenarea să fie ca la carte, imaginile cu yoghinii din MISA îm­brânciți de po­lițiști și jandarmi mai mult sau mai puțin mascați însoțite de comen­tarii tendențioase, instigatoare la adresa mișcării cu pricina despre care n-am înțeles exact în ce fel a păcătuit în condițiile în care televiziunile românești promovează sexul în draci, penalitățile fiind cu totul neînsemnate. În orice caz, justiția și-a dat în petic cu interogatoriile făcute sub presiune și mai ales cu hărțuirea tinerei Mădălina, "proba" numărul unu a anchetatorilor, care și-a negat de­clarațiile făcute inițial afirmând că a fost forțată de anchetatori să-l acuze pe Gregorian Bivolaru. Eliberarea acestuia ridică mari semne de întrebare privind legalitatea acțiunilor întreprinse împotriva lui.
Maria Lucia MUNTEANU