Ultima oră
Lord sau huligan?
    Aceasta-i întrebarea pe care românii și-o pun acum, când sunt puși la colț pentru fapte care nu le aparțin. Scandalul acordării su­perficiale a vizelor pentru Marea Britanie, scandal care a izbucnit foarte prompt în campania electorală britanică, nu este al nostru, așa cum nu este nici al bulgarilor. Suntem doar victime, nu numai pe fluxurile agențiilor de știri (un nou afront de imagine), ci și în practică, de vreme ce procesarea vizelor s-a stopat chiar și pentru cetățenii care doresc să călătorească cinstit în Marea Britanie. Sun­tem victime doar pentru că România și Bulgaria sunt singurele țări din categoria candidatelor sau membrelor Uniunii Europene pentru care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu au ridicat necesitatea vizelor, rămânând astfel în urma partenerilor lor euro­peni. Cu ce sunt vinovați aplicanții români sau bulgari pentru obți­ne­rea unei vize că în Ministerul Imigrației și Ministerul de Externe ale Marii Britanii nu este ordine? Pentru că toate matrapazlâcurile pe care acum englezii le anchetează s-au petrecut în instituții britanice și pe teritoriul britanic. Dar pe durata anchetei trebuie cineva pe­depsit, cel puțin pentru a mai închide gura opiniei publice britanice și mai ales conservatorilor. Iar țapul ispășitor a fost găsit: România și Bulgaria.
    Sigur că unii vor găsi întrebarea din titlu prea dură. Dar nu ne-am săturat să tot fim arătați cu degetul prin Europa ca fiind necivilizați, leneși sau escroci? Pentru cine nu urmărește cu atenție evoluția evenimentelor, în acest scandal alăturarea termenului de "român" cu cel de "fals" poate induce o imagine greșită. Iar pentru autoritățile londoneze, aflate acum la înghesuială, deturnarea atenției electorilor englezi spre problema imigrației (una foarte sensibilă) este o gură de oxigen. Ce dacă au de suferit oameni nevinovați? Din păcate astfel de atitudini din partea englezilor nu sunt singulare în istorie, ei nefiind chiar niște sfinți. Acest lucru este atestat și de compor­tamentul microbiștilor englezi care au constituit și constituie spaima Europei de la Canalul Mânecii până la gurile Bugului și de la Cercul Polar până la Marea Mediterană! Acești suporteri sparg vitrinele și tejghelele (capetele susținătorilor adversarilor nici nu le mai punem la socoteală!) magazinelor și localurilor, indiferent dacă echipa lor a pierdut sau a câștigat, fiind de aceea numiți pe bună dreptate "Hooli­gans" adică huligani. Și nici un stat, deși toate la rândul lor au protestat pe cale diplomatică și au cerut luarea de măsuri, nu a interzis în vreun fel accesul englezilor pe teritoriul său. Oficialii bri­tanici, deși se cred niște lorzi, iată că au luat măsuri punitive ab­solut arbitrare, ignorând interesele partenerilor. Pentru că între Ro­mânia, Bulgaria și Marea Britanie există relații diplomatice eco­no­mice, culturale, deci un parteneriat. Este aceasta atitudinea unui lord? Credem că nu!
Anca DINICĂ

Consiliul Local Alba Iulia returnează asociațiilor de proprietari banii pentru contoarele de încălzire
    Deși iarna a trecut, Primăria municipiului Alba Iulia are încă preo­cupări legate de asigurarea confortului termic al cetățenilor, care să fie dublat și de confortul din buzunare. Astfel, în ultimele luni s-a lu­crat intens la contorizarea tuturor scărilor de bloc, fiind montate pes­te 100 de contoare, care vin să se adauge celor montate anterior de asociațiile de locatari pe cheltuiala proprie. Pentru că nu ar fi corect ca unii să beneficieze de energie termică măsurată cu precizie pe banii proprii, iar alții pe banii bugetului, executivul primăriei alba­iuliene a înaintat Consiliului local Alba Iulia un proiect de hotărâre prin care asociațiilor de proprietari care și-au procurat și montat pe cont propriu contoarele de energie termică li se returnează acum banii. Consiliul local a aprobat astfel plata sumelor achitate de aces­te asociații de proprietari. Sumele care vor fi restituite nu vor depăși prețurile cu care, în urma licitației publice organizate, Primăria Alba Iulia a executat montarea celor peste 100 de contoare de care am amintit. Suma totală aprobată este de 950.538.506 de lei (A.D.)
În campania electorală
Consilierii liberali nu vor aproba nici o serbare populară plătită de la bugetele locale
    În cadrul conferinței de presă de vineri, 2 aprilie, a PNL Alba, Ga­briel Pleșa, candidat la funcția de consilier local la Primăria Muni­cipiului Alba Iulia, a făcut cunoscută opinia liberalilor din Alba în legătură cu "limbajul agresiv și modul în care primarul Mircea Hava a înțeles să accepte o hotărâre de consiliu local". "Consilierii muni­ci­pali PNL în frunte cu Simion Crețu - candidatul nostru la Primăria Alba Iulia - și-au exprimat votul în conformitate cu codul Etic al PNL, ținând cont de interesele cetățenilor, ale partidului și ale candidatului de primar din partea PNL. (...) Catalogăm ca profund nedemocratică și ilegală «ambiția» edilului șef Mircea Hava de a nesocoti hotărârea Consiliului municipal de reprogramare a «Zilelor municipiului» pentru data de 26-27 iunie și programarea acestei sărbători cu o săptă­mână înainte de data alegerilor locale", a spus Pleșa. Liberalii au fost de acord că manifestarea la care ține Mircea Hava poate să aibă loc, dar nu sub egida municipalității ci a PD-ului. S-a precizat că și consilierii liberali din teritoriu vor avea aceeași atitudine vizavi de programarea unor sărbători populare - cu bani de la buget - îna­intea alegerilor locale.
    Obiectivul va fi atins probabil acolo unde consilierii liberali nu vor fi dominați de alții, majoritari, așa cum s-a întâmplat și cu "Zilele Aiu­dului", care se vor desfășura tot în campania electorală pentru lo­cale. "PNL își exprimă speranța că primarul Mircea Hava, după ce va depăși perioada de iritare și frustrare, se va comporta ca un ade­vărat democrat și va pune în practică hotărârea consiliului muni­ci­pal", spun liberalii din Alba.(N.I.T.)
NATO numai pentru PSD?
    Se întreabă viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor, du­pă manifestările care au avut loc ieri, la Alba Iulia, pentru marcarea intrării României în NATO. Trebuie spus că aceste manifestări au fost organizate de Prefectura județului Alba, reprezentantul guvernu­lui în teritoriu. Atât primul ministru - Adrian Năstase, cât și preșe­dintele Ion Iliescu au arătat în repetate rânduri că intrarea în NATO este o realizare a întregului popor, au subliniat utilitatea colaborării inițiate de președintele Iliescu pe această temă, colaborare pe care toate partidele au acceptat-o și au dus-o la îndeplinire. "Numai la Alba Iulia, prefectul a uitat, se pare, spusele mai marilor lui. Nu nu­mai că pe adresa Primăriei Alba Iulia nu a venit nici o invitație de a participa măcar la un eveniment ce s-a petrecut în municipiul Alba Iulia, ci, mai mult, din desfășurătorul acțiunii se vede clar că PSD Alba și Prefectura Alba au dorit să ocupe ei prima scenă, uitând de bun simț, de civilitate, de tot. De altfel «buna organizare» a făcut ca 80% dintre cei prezenți la ridicarea drapelului NATO să fie angajații Prefecturii județului Alba și ai Consiliului județean Alba. Chiar ne întrebăm unde au fost cei de la serviciile desconcentrate? Au uitat să-i cheme și pe ei, sau n-au venit că tot a fost zi liberă, și atunci trebuie pedepsiți?" (A.D.)
Astăzi, la Alba Iulia, va debuta
Olimpiada Națională de Arte Vizuale
    Astăzi la Alba Iulia are loc deschiderea oficială a ediției din acest an a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, organizată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Inspectoratul școlar județean Al­ba, Liceul de muzică și arte plastice Alba Iulia, cu sprijinul financiar al Consiliului local al municipiului Alba Iulia. Deschiderea oficială va avea loc la Sala Unirii, ora 12.00, iar elevilor și profesorilor veniți din toată țara pe lângă salutul oficialităților le va fi oferit un scurt moment muzical susținut de corul "Augustin Bena" al Liceului de muzică și arte plastice din Alba Iulia. La olimpiadă participă 163 de elevi din clasa a XII-a, premiați la fazele județene ale acestui concurs școlar, care vor avea de realizat lucrări cu teme legate de Cetatea Alba Iulia. Olimpiada are secțiuni de pictură, grafică, sculptură, ceramică și istoria artei. Probele de pictură și grafică vor fi găzduite de SC Proiect Alba SA, iar celelalte se vor desfășura la sediul Liceului de muzică și arte plastice Alba Iulia. Președintele olimpiadei este prof. Traian Mârza, iar președintele comisiei de notare - prof. univ. Du­mitru Șerban, decanul Facultății de Arte Timișoara. Trebuie să re­amintim că elevii câștigători ai olimpiadei vor fi admiși fără concurs la facultățile de profil.
Anca DINICĂ

Vicepreședintele PSD Alba, Ioan Popa, este de pă­rere că:
Barca PD se înclină și ia apă
    "Sâmbătă dimineața am crezut că PD are o întâlnire ce vizează activitatea sa - lansarea candidaților, dar am observat cu surprindere că PD-iștii analizau activitatea PSD. Mă bucur că suntem atât de importanți pentru ei", a spus Ioan Popa, vicepreședintele PSD, în cadrul unei întâlniri cu presa. Domnia sa a remarcat faptul că Traian Băsescu, chiar dacă iarna s-a dus, derapează: "El spune că PSD ar fi dușmanul poporului român, dar în sondajele de opinie stăm mai bine decât în 2000. Iată o dovadă clară a faptului că liderii PD au ciocul mare, dar nu prea spun nimic". Vicepreședintele PSD a re­marcat că PD nu are decât două personalități - Traian Băsescu și Emil Boc, în rest sunt părăsiți pe rând de oamenii importanți din partid. "Nu pot să nu remarc deviza interesantă a PD-ului: «Prima da­tă ordine», dar au venit cu ea prea târziu; ar fi fost necesară când s-au aflat la guvernare și n-au reușit să facă ordine nici cu mai­danezii, nici cu gunoaiele. A venit timpul să lase pe alții să facă ordine. Poate că ar fi mai bine să ne ofere exemple clare ale rea­lizărilor pe care le-au avut în perioada de guvernare. Corabia lor s-a înclinat și ia apă, a concluzionat Ioan Popa, iar puținii lor lideri sunt aruncați în luptă la alegerile locale. Oricât și-ar dori posturi de con­ducere, realitatea este că la nivel național nu prea mai au oameni oarecum de valoare". (A.D.T.)
Monitorul oficial al județului Alba mai așteaptă
    Consilierii județeni au respins prin vot proiectul de hotărâre re­feritor la creșterea cu trei persoane a organigramei Consiliului jude­țean, pentru modificarea organigramei fiind necesare două treimi din voturi. Căderea la vot a acestui proiect a dus și la eliminarea de pe or­dinea de zi a proiectului de hotărâre referitor la înființarea în cadrul aparatului propriu a Compartimentului de editare a Monitorului Oficial al județului Alba, pentru că personalul în plus urma să activeze în acest sector.(F.R.)
La Bursa generală a locurilor de muncă
Ofertă bogată, angajări puține
    La Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia și la Casa de Cultură din municipiul Sebeș a fost organizată ieri, 2 aprilie, Bursa generală a locurilor de muncă. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al AJOFM Alba, Emilia Suciu, pentru buna organizare a bursei echipele AJOFM au contactat 234 de agenți economici, 175 dintre aceștia fiind din Alba Iulia. La final, au luat parte la acțiune 37 de angajatori la Alba Iulia și 19 la Sebeș, ei oferind 582 de locuri de muncă - 409 la Alba Iulia și 173 la Sebeș. Până la închiderea bursei au fost prezenți pentru a-și căuta un loc de muncă 614 participanți, 423 la Alba Iulia și 191 la Sebeș. Din totalul acestora au fost se­lectate în vederea încadrării în muncă 276 de persoane (194 la Alba Iulia și 82 la Sebeș). De asemenea, au fost încadrate pe loc 83 de persoane - 58 la Alba Iulia și 25 la Sebeș. De remarcat că doar 9 dintre cei ce și-au găsit un loc de muncă au studii superioare. Prin­cipalele meserii pentru care au fost efectuate selecții sau încadrări în muncă sunt: inginer industrializarea lemnului, tâmplar, lăcătuș me­canic, gaterist, zidar, dulgher, zugrav, psiholog, sociolog, asis­tent social și programator. (A.D.T.)
De ieri
Însemnele NATO și pe Primăria Cugirului
    Istorica zi de 2 aprilie - ziua arborării drapelului României alături de celelalte simboluri naționale ale țărilor membre NATO a fost mar­cată și la Primăria Cugir, două zile la rând. Joi, 1 aprilie, primarul în exercițiu Aurel Voicu a ținut o ședință solemnă cu funcționarii pri­măriei iar ieri, 2 aprilie, steagul NATO a fost arborat pe Primărie, alături de tricolor. Primarul Voicu ne-a declarat că procurarea aces­tui steag a fost o adevărată aventură, el fiind achiziționat după o cău­tare în tot județul Alba, plus alte trei județe învecinate.(N.I.T.)
Tot mai aproape de sindicate
Acord între PSD Alba și CNSLR Frăția Alba
    În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri la sediul PSD Alba, președintele Liviu Mugurel Sârbu a anunțat parafarea unui a­cord de colaborare și parteneriat preconizat (încă în urmă cu câteva luni de zile) între PSD Alba și Uniunea Județeană CNSRL Frăția Al­ba. Prin acest document cele două părți se angajează să cola­bo­reze strâns la toate nivelurile, să se consulte permanent în legătură cu stadiul aplicării reformelor economice ale executivului, și să acți­oneze pentru îndeplinirea programului de guvernare al PSD. Preșe­dintele CNSRL Frăția Alba, Marius Sepi, lider al Sindicatului "Sa­nitas", ne-a declarat că în ultimii patru ani au fost semnate anual astfel de acorduri. "Prin parafarea acestui document nu înseamnă că sindicatele vor fi supuse PSD; când va fi cazul se va recurge și la mișcări de protest", a spus Marius Sepi. La rândul său, liderul PSD Alba - Liviu Mugurel Sârbu, a remarcat faptul că prin parteneriatele semnate cu mai multe federații sindicale din țară se întărește poziția PSD atât pe plan local, cât și la nivel central.(A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.