Ultima oră
Apelul unui primar disperat către guvernul României

    Domnule prim-ministru,
    Situația uzinei de tehnică militară S.C. "U.M. CUGIR" a ajuns ex­trem de gravă. Acum este momentul ca atât Guvernul pe care-l con­duceți cât și dumneavoastră personal, mai mult ca până acum, să in­terveniți pentru găsirea unei soluții de rezolvare firească a pro­ble­melor.
    Începând cu decada a 3-a a lunii martie, manifestațiile de protest s-au desfășurat în mod susținut, culminând cu marșul realizat, prin tot orașul, și mitingul din ziua de 25 martie 2004. Începând cu ziua de vineri, 26 martie, zilnic câte 2 ore salariații cuprinși în ambele sindicate organizează mitinguri în fața pavilionului administrativ, de la uzina I și uzina II.
    În esență revendicările sunt următoarele:
    1. Încărcarea cu lucru a personalului existent în prezent la S.C. "U.M. CUGIR" S.A.;
    2. Acordarea drepturilor salariale la nivelul la care au fost nego­ciate prin contractele colective și individuale de muncă, iar în caz de neacoperire a lor cu venituri (din motive obiective) repartizarea aces­tora pe categorii de salariați să fie făcută echitabil și justificat;
    3. Elaborarea structurii organizatorice a unității să fie făcută pe baza unei strategii de funcționare stabilă, pe termen scurt, mediu și lung;
    4. Încetarea imediată a disponibilizărilor de personal, propuse fără acordul sindicatului, până la intrarea în legalitate și promovarea de către guvern a pachetului legislativ negociat cu sindicatele și însușit de conducerea Ministerului Economiei și Comerțului care constă în:
    a) Hotărâre privind aprobarea Strategiei de restructurare și pri­va­tizare a CN "ROMARM" S.A. și a filialelor sale;
    b) O.U. pentru modificarea și completarea O.U. 95/2002 privind in­dustria de apărare cu modificările și completările ulterioare apro­bate prin Legea 44/2003;
    c) O.U. privind unele măsuri de accelerare a procesului de re­structurare și privatizare a C.N. "ROMARM" și a filialelor sale.
    Faptul că în prezent în uzină mai sunt cuprinși numai 27% din numărul salariaților existenți în 1990, respectiv 5.050 comparativ cu 18.700 și că este programată disponibilizarea a încă circa 2.000 salariați, demonstrează că situația este disperată. Se precizează că procentul șomajului real a depășit 43%. După disponibilizarea celor circa 2000 salariați preconizați pentru acest an, șomajul va ajunge la 62%.
    De asemenea, extrem de important este de consemnat că 68% din salariații orașului se află încadrați la S.C. "U.M. CUGIR".
    Se constată că toate programele de restructurare care au fost a­plicate la S.C. "U.M. CUGIR" au determinat numai disponibilizări și nimic altceva.
    Domnule prim ministru,
    Ați fost la Cugir în noiembrie 2002, oamenii v-au primit ca pe un salvator, v-au arătat simpatie și v-au prezentat investiția de muniție și armament care încă nu funcționează la capacitate. În cei peste 2 ani care au trecut s-au disponibilizat circa 1900 de specialiști în tehnică militară.
    În această situație, vă rugăm să interveniți, în conformitate cu prerogativele demnitare cu care sunteți investit, așa cum considerați de cuviință, pentru ca salariații uzinei și familiile lor și ale majorității cugirenilor să nu ajungă la disperare.
    Vă mulțumim pentru ajutor.
Primar, ing. Aurel VOICU

Odată cu apropierea Paștilor
DSV Alba își intensifică controalele
    Odată cu apropierea Sărbătorilor de Paști, Direcția Sanitară Ve­terinară Alba și-a intensificat controalele în piețele agroalimentare din județ și în alte zone autorizate pentru comercializarea produselor de origine animală. De asemenea, vor fi verificate unitățile care pro­duc, prelucrează, depozitează, transportă și valorifică produse de origine animală. Se urmărește cu precădere modul de depozitare și desfacere a produselor, în special a cărnii de miel și a ouălor. Po­trivit declarației șefului DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, târgurile de ani­male vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali, pe toată durata funcționării lor. Se va verifica comercializarea numai a animalelor însoțite de bilete de proprietate și certificat de sănătate, iar la sediul circumscripțiilor veterinare și la cele pentru siguranța alimentelor va fi afișat vizibil programul de activitate. În județul nostru vor fi amenajate centre de tăiere a mieilor la: Alba Iulia - în Piața Oancea Cetate și în piața aparținând Primăriei Alba Iulia, Aiud - în târgul de animale, Blaj - în piața agroalimentară, Abrud - în piața ce aparține Primăriei Abrud, Sebeș și Teiuș - în piețele ce aparțin primăriilor. Abatoarele autorizate pentru tăierea mieilor sunt: Alba Iulia - SC Mercado SRL și SC Roalcarn SRL, Ocna Mureș - SC Zimbrul SRL, Cugir - SC Leordina SRL, Aiud - AF Ianoși, Câmpeni - Compil Moțul SRL, Blaj - SC Montana Popa SRL, Mirăslău - SC Miacarn SRL, Sebeș - SC Micu SNC. În următoarea perioadă, DSV Alba va impune primăriilor amenajarea unor centre de tăiere în târ­gurile de animale din localitățile Zlatna, Câmpeni și Roșia Montană. (A.D.T.)
În aprecierea liderului PSD Alba Iulia
Mircea Hava nu dorește rezolvarea problemelor de fond funciar din municipiu
    Deși, potrivit declarației președintelui PSD Alba Iulia, Marius Ro­tar, în ceea ce privește restituirea terenurilor în conformitate cu prevederile Legii 18, la nivelul municipiului există un deficit de a­proape 26 de hectare, suprafețe mari de teren ce aparțin domeniului public nu sunt puse la dispoziția comisiei de fond funciar. "Am soli­citat ca suprafața 3.600 mp de teren, situată în incinta Bazinului Olimpic și 23 hectare din zona Micești să fie trecute la comisia de fond funciar. Mircea Hava a agreat inițial propunerea noastră, dar apoi cele 23 de hectare au fost «uitate» de primar. Este clar că nu dorește ca toți cei ce revendică terenuri în baza Legii 18 să le și primească, iar problemele de fond funciar să fie rezolvate", a pre­cizat liderul PSD Alba Iulia. (A.D.T.)
Facilități la cumpărarea de locuințe
•Subvenție de 30 la sută pentru clasa mijlocie
      Persoanele care au un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 4.400.000 de lei pot beneficia, conform unei hotărâri aprobate joi de Executiv, de o subvenție în cuantum de 30 la sută pentru cumpărarea locuinței, calculată la valoarea finală. Pentru categoriile de persoane cu venituri medii lunare pe membru de familie mai mari de 4.400.000 de lei, cuantumul subvenției va fi de 20 la sută, pentru cei cu un venit cuprins între 4.400.001 și 5.000.000 de lei, de 10 la sută, pentru cei al căror venit se încadrează în categoria 5.000.000-5.300.000 de lei și de 5 la sută pentru cei al căror venit pe membru de familie este de 5.300.000-5.900.000 de lei. Conform Legii locuinței, consiliile locale pot realiza locuinte din depozitele special constituite, exercitând controlul asupra prețului de vânzare, în vederea înlesnirii accesului la proprietate pentru unele categorii de persoane. Este vorba de tinerii căsătoriți care la data contractării locuinței aveau fiecare vârsta de până la 35 de ani, de persoanele care beneficiază de facilități la cumpărarea sau construirea unei locuințe potrivit Legii nr. 42/1990. În aceeași categorie se încadrează și persoanele calificate din agricultură, învățământ, sănătate, administrație publică și culte care își stabilesc domiciliul în mediul rural și alte categorii de persoane stabilite de către consiliile locale. Limitele de venit mediu lunar pe membru de familie în funcție de care se pot acorda subvențiile se actualizează anual și sunt direct proporționale cu prețul locuinței.
Florin ROMAN

Olimpiada școlară
    Liceul Sportiv Alba Iulia a organizat recent OLIMPIADA CLA­SELOR A IV-A, etapa zonală. Elevii din zona municipiului Alba Iulia (Alba Iulia, Micești, Șard, Bărăbanț, Vințul de Jos, Vurpăr) s-au în­trecut la disciplinele limba română și matematică.
    Rezultatele obținute de participanții Liceului Sportiv Alba Iulia sunt de remarcat: din 9 elevi participanți la matematică, 5 au obținut pes­te 93 de puncte și 4 peste 85,5 puncte, ocupând locul I - Beldean Diana, Barb Marius - 100 p, locul III - Nemoian Răzvan - 97,50 p; iar la limba română, din 13 participanți, 9 au obținut peste 91 puncte, iar 4 din ei peste 84,50 p; ocupând locul II - Breaz Andreea - 99,75 p, locul III - Stoica Miruna - 99,30 p, locul IV - Mihăilă Diana - 99 p. Direcțiunea Liceului Sportiv Alba Iulia felicită elevii și învățătorii cla­selor a IV-a pentru rezultatele obținute și le urează succes la ur­mă­toarea etapă. (Daniela COȘ, director)
Pază cu jandarmi la 30 de licee
    În prezent, jandarmii din Alba asigură liniștea și ordinea publică pentru 30 de licee, unde acționează zilnic 16 patrule. Jandarmii mai asigură ordinea publică permanentă în parcurile Unirii și Custozza. Zilnic, 10 patrule de jandarmi, respectiv 20-24 de cadre, sunt pre­zen­te pe străzile municipiului pentru asigurarea liniștii publice. (N.I.T.)
Spre Zlatna vin... dealurile!
    În cursul săptămânii trecute, am avut ocazia să discutăm cu d-na Claudia Vultur, viceprimarul orașului Zlatna, care și-a exprimat o ne­dumerire firească: până în momentul de față, "Romsilva" nu a dema­rat nici o acțiune de reconstrucție ecologică, în această localitate greu încercată de poluare. Până de curând, justificarea celor de la "Romsilva" era legată de inutilitatea demarării unor acțiuni de plan­tări masive, deoarece agentul poluator funcționa. "Ei bine, a declarat d-na Vultur, agentul poluator și-a încheiat activitatea, spre loca­litatea noastră încep să «vină dealurile», dar «Romsilva» tot nu se gândește să înceapă plantările..." Oare care o mai fi acum motivul acestei inactivități? (I.H.)
De ce a pierdut finanțarea fundația pentru rromi din Sebeș
    Potrivit informațiilor furnizate de candidatul PNL la Primăria Se­beș, Nicolae Dobra, în ședința CL Sebeș a fost supusă spre apro­bare o hotărâre care prevedea realizarea unui parteneriat între Pri­mărie și o fundație care să asigure reconversia profesională a tine­rilor de etnie rromă. "La ședința Consiliului au participat 20 de con­silieri, dintre care 13 ai PSD, 4 ai PNL și 3 ai PD. PSD a deținut deci majoritatea, iar hotărârea nu a respinsă din vina consilierilor PNL și PD - cum se spune în comunicatul de presă al șefului Bi­roului pentru Rromi - ci a fost respinsă pentru că fundația respectivă nu avea competențele necesare derulării unui program de recon­ver­sie profesională" a precizat Nicolae Dobra.
    Liberalii precizează că sprijină orice acțiune desfășurată pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al rromilor dar "nu putem face jo­cul celor care nu sunt interesați de rezolvarea problemelor conațio­nalilor lor ci doar de propriile interese". (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.