Prima pagină Ediția din: 14.4.2004
Paște sub teroarea inundațiilor
•Cotele de atenție sunt depășite pe principalele râ­uri din județ
      Vremea a fost rece și ploioasă de sărbători, așa cum au anti­cipat meteorologii. Din cauza precipitațiilor abundente (au căzut can­tități de 62 l/mp la Avram Iancu, 50 l/mp la Arieșeni sau 31 l/mp la Câmpeni) râul Arieș a ieșit din matcă în amonte de barajul de la Mihoiești, inundând două gospodării nelocuite. În ziua de Paști au fost inundate mai multe hectare de teren agricol la Lunca Merilor, în comuna Bistra, dar apele au ieșit din matcă și la Baia de Arieș. Au mai fost inundate 5 ha de teren la Cetățuie și 3 ha la Războieni. Apele s-au mai revărsat la Cisteiul de Mureș unde au inundat 40 ha teren și pășune și la Unirea unde au fost acoperite 30 ha de teren agricol. În cursul zilei de ieri, debitele râurilor erau în creștere, cotele de atenție fiind depășite pe Mureș, la Ocna Mureș și Acmariu, dar și pe Arieș la Câmpeni. Tendința de creștere este valabilă și astăzi. Spe­cialiștii de la Apele Române și Protecția Civilă monitorizează în permanență cursurile de apă, pentru observarea situațiilor cu poten­țial periculos. Coeficientul de umplere al lacurilor și debitelor râurilor asigură cerințele de apărare existentă. Nu sunt poluări accidentale, in­dicatorii încadrându-se în limite normale.
    Autoritățile au anunțat alertă de inundații pentru satele Pețelca, Căpud și Beldiu. În sâmbăta Paștilor, o familie, formată din tată, ma­mă și copil, a fost la un pas de o tragedie. Podul plutitor, cu care trecea familia Crișan de la Teiuș la Pețelca, a deviat de la cursul normal din cauza unei manevre greșite. Podul s-a oprit în cele din urmă în locul cunoscut de localnici sub denumirea de "Fundul luncii" de pe raza satului Căpud, iar familia Crișan a ajuns cu bine la mal.
Florin ROMAN

Pelerin pe drumul... Crucii
•Un bărbat a murit înghețat în drum spre Mă­năs­tirea Oașa
      Ioan Cornel Șofălcă Nedea, de 35 de ani, din Timișoara, a murit în Vinerea Mare în timpul pelerinajului spre Mănăstirea Oașa. Om cu frică de Dumnezeu și cu dragoste pentru rânduielile bisericești, bărbatul a plecat din Petroșani împreună cu doi prieteni și a luat-o peste munți într-un pelerinaj, cu scopul de a-și petrece sărbătorile pascale la mănăstire. A mai făcut același lucru și cu ocazia altor sărbători, fiind cunoscut de călugării de la Oașa și Sohodol ca un om pios. Bărbatul era căsătorit și avea un copil. În jurul orei 17,00, cei doi însoțitori au ajuns la Mănăstirea Oașa, lăsându-l în urma lor pe Nedea, care venea mai greu din cauza zăpezii și a faptului că avea un bagaj suplimentar luat de la un partener de drum. Văzând că amicul lor nu mai ajunge, cei doi, însoțiți de călugări, au plecat în căutarea dispărutului cu un autoturism de teren. Nu au avut succes așa că au apelat la un TAF. După mai multe ore de căutări, Nedea a fost găsit în zăpadă, pe DN 67 C, între Șugag și Obârșia Lotrului, aproape de granița cu județul Vâlcea. Din păcate, omul nu a mai a­juns la slujba de Înviere, el trecând în lumea celor drepți. Autopsia efectuată de medicul legist a arătat că Nedea a decedat din cauza frigului.
Florin ROMAN

Un adversar redutabil pentru Mircea Hava
•PSD Alba l-a desemnat pe vicepreședintele Ioan Florea candidat la fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia
      FloreaÎn cursul zilei de ieri, în prezența ministrului Administrației și Internelor, dl. Ioan Rus, responsabil pe linie politică de activitatea PSD Alba, a avut loc ședința de lucru a Delegației Per­manente a organizației județene. Sco­pul declarat al acestei întrevederi l-a constituit desemnarea candidatului a­cestui partid la primăria municipiului Al­ba Iulia. Deși presa a anunțat, citând surse oficiale din partid, după conferința județeană a PSD Alba că prefectul Mu­gurel Sârbu va fi cel care îl va concura pe actualul primar Mircea Hava, în compe­tiția pentru funcția de primar, decizia De­legației Permanente a infirmat știrea. Con­ducătorii PSD Alba au avut de ales între viceprimarul Marius Rotar, un adversar declarat al primarului PD-ist și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ioan Florea. Decizia finală a fost în favoarea lui Ioan Florea, vicepreședintele CJ Alba având o ascensiune puternică în PSD Alba, în ultimii doi ani. De la statutul de consilier județean, Florea a fost ales ca vice­pre­ședinte al Consiliului județean Alba. El a devenit un lider redutabil, recunoscut și o voce ascultată în PSD Alba, fiind unul din cei mai activi fruntași ai partidului la nivel județean. Ioan Florea a fost mai mulți ani directorul Oficiului județean de Poștă Alba, este căsătorit, are un copil și locuiește în cartierul Micești. El se bucură de no­torietate, fiind confirmat de sondaje ca un om politic a cărui acti­vitate este cunoscută de cetățeni. Florea este susținut și de toți liderii PSD de la nivel local și județean, așa că are toate șansele să lucreze în echipă în campania electorală. Mai ales că va fi mult de lucru într-un oraș pe care Mircea Hava îl conduce cu autoritate de 8 ani ca primar și 4 ca viceprimar. Iar competiția se anunță parcă mai dură ca anii trecuți...
Florin ROMAN

De Sfinții Constantin și Elena
Mare spectacol artistic la Albac
•Vor fi prezenți Nae Lăzărescu, Vasile Murariu și Gheorghe Turda
      Primarul comunei Albac, Gheorghe Pașca, s-a gândit să le facă o surpriză plăcută concetățenilor săi. De Sfinții Constantin și Elena vor fi prezenți în localitate pentru a susține un spectacol de zile mari celebrii comici Nae Lăzărescu și Vasile Murariu, precum și îndră­gitul interpret de muzică populară Gheorghe Turda. Să nu uităm că Albacul este o localitate iubită de oameni de cultură și artiști, Adrian Păunescu, Draga Olteanu Matei, Florin Piersic și George Stanca fiind cetățeni de onoare ai localității. (R.J.)
Sărăcie sau abstinență?
    Spre deosebire de ultimii ani, medicii serviciului județean de ur­gențe Alba au avut mai puțin de lucru, și asta pentru că locuitorii județului nu au făcut exces de băutură și mâncăruri grase de săr­bători. De "vină" este, se pare, fie abstinența, fie sărăcia. Ca diag­nos­tice au predominat colicile biliare, semn că unii nu și-au putut înfrâna poftele. Un băiat de 16 ani a ajuns la spitalul județean în co­mă alcoolică, stare din care a ieșit după tratamentul de dezal­coolizare, iar o femeie de 33 de ani, din Alba Iulia, a fost agresată suferind o fractură de arc costal. De ieri dimineață a crescut numărul pacienților care au necesitat îngrijiri la urgențe.(F.R.)
Aleșii județului pe drumurile Europei
    Așa cum au prognozat consilierii județeni ai PNL Alba, de la începutul acestui an s-au înmulțit deplasările în străinătate ale ale­șilor locali. Liberalii au afirmat la votarea bugetului că suma alocată va fi cheltuită până la alegeri, așa că rămâne de văzut dacă vor avea dreptate sau nu. Purtătorul de cuvânt al Consiliului județean Alba, dl. Ioan Bâscă, ne-a declarat că în perioada 22-25 aprilie a.c., la Porto, în Portugalia va avea loc ședința Ansamblului Regiunilor Europene Viticole - AREV, la care județul Alba va fi reprezentat de vice­pre­ședintele CJ Alba, Doru Cetean și de consilierul Ștefan Cristea. În perioada 29 aprilie-2 mai, vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea și consilierul Koble Csaba vor fi prezenți la Kecskemet, în județul Bacs-Kiskun, unde vor participa la manifestările dedicate intrării Un­gariei în Uniunea Europeană. (F.R.)
Tragedie de Paști
•Patronul unei firme din Cugir a murit intoxicat cu monoxid de carbon
      Adrian Drăguș, de 42 de ani, din Cugir, patron al unei firme de mezeluri din localitate, a murit sâmbătă în propria locuință, intoxicat cu monoxid de carbon. La spital au fost aduși în stare de comă și cei doi copii ai decedatului, Andrei, de 16 ani, și Andreea, de 12 ani. Din fericire, medicii au reușit să-i readucă la viață pe cei doi copii, care sunt în afara oricărui pericol. Decedatul a fost condus pe ul­timul drum de sute de cugireni, rude și prieteni.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.