Prima pagină Ediția din: 15.4.2004
Alba sub amenințarea apelor furioase
•Drumuri, case, gospodării, culturi agricole și pă­șuni afectate de revărsarea râurilor și pâraielor
      inundațiiApele au inundat mai multe localități din județul Alba, iar auto­ritățile locale nu au putut face fa­ță vitregiilor naturii, în pofida numeroaselor avertismente veni­te din partea Protecției Civile și a Secției de Gospodărire a Ape­lor. Întrucât inundațiile produc pagube importante de la o oră la alta, vom prezenta un "film" cât mai fidel al acestor dezastre.
    * Marți, 13 aprilie a.c., ora 13,00: La Ocna Mureș au fost inundate 60 ha de pășune, iar 500 de oi cu 4 ciobani au rămas prinși între două brațe ale Mureșului în zona Bercul Războieni. Un tractor al primăriei a reușit să le aducă mâncare și apă celor prinși de ape. În localitatea Inoc au fost inundate 90 ha de pășune, iar anexele unei case sunt în pericol de a fi inundate. Localnicii au pregătit 1000 de saci de nisip pentru a stopa calea apelor în cazul revărsării acestora pe canalele colectoare. La Rădești au fost aco­perite de ape 1 ha de cartofi și 2 ha de grâu. Au mai fost afectate 17 ha de ogoare și 8 ha de pășune. La Aiud au fost afectate de inun­dații 40 ha de teren în zona Berc-Ciumbrud, la Teleghi-60 de ha de teren, tot atâtea în zona Peste Mureș și 15 ha la Sâncrai. La ca­pitolul culturi agricole au fost înregistrate pagube la: grâu-60 ha, orz-15 ha, orzoaică-50 ha, cartofi-20 ha și alte culturi-20 ha. La Mirăslău au fost inundate 10 ha de pășune și 0,5 ha teren arabil. La Vadu Moților a avut loc o alunecare de teren în zona Pojorâta-Poduri Bri­cești pe aproximativ 15 metri liniari. Pe DN 75 se circulă pe un sin­gur sens.
    * Miercuri, 14 aprilie a.c., ora 4,40: În satul Beldiu de lângă Teiuș au fost inundate 5 ha teren și 7 ha teren cu lucernă. La Pianu de Sus, între Strungari și Valea Pianului, s-a produs o alunecare de teren care a angrenat pietre și pomi. În zonă se intervine cu forțe proprii pentru degajarea 704 D. La Geoagiu de Sus au fost inundate o locuință și anexele gospodărești. La Aiud, drumul care face le­gă­tura dintre Aiud și Gâmbaș (în zona podului) a fost inundat pe circa 50 de metri. Un tractor cu remorcă ajută la trecerea oamenilor dintr-o parte în alta. La Baia de Arieș, în urma alunecărilor de teren, au fost distruse o bucătărie de vară și un sfert din locuință. DN 75 este blocat între Sărtaș și Brăzești la km 108 pe 50 de metri. Cotele de atenție erau depășite la Ocna Mureș, Acmariu, Alba Iulia și Câm­peni.
    * Miercuri, 14 aprilie a.c., ora 9,00: Pe râurile Mureș și Arieș au avut loc creșteri importante de debite, la fel ca și pe afluenți, fiind depășite cotele de atenție. La Galda de Jos a fost afectat drumul spre Poiana Gălzii dar și terenul agricol. La Mogoș, drumul județean 107 I a fost închis, în prezent lucrându-se la degajarea acestuia. La Stremț, ploile masive au blocat DJ 750 C, au fost inundate livezi și grădini. La Șard, digul din apropierea SC Dexi a fost deteriorat în proporție de 70 la sută. La Aiud, inundațiile au dus la închiderea drumului DC 102 între Gârbovița și Aiud. DN 75 km 106+800 a fost închis în urma unei viituri, dar ieri dimineață a fost redat circulației; DM 75 km 121+100: apa acoperă drumul Poșaga-Ocoliș; DM 75 km 128+50: se circulă greu din cauza apei de pe carosabil. În loca­li­tatea Săliștea, la Balta Tărtăriei au fost inundate 110 ha de teren, 85 ha teren arabil și 25 ha de pășune. La Valea Ciorii 6 ha de teren arabil sunt sub ape. La Jidvei, Valea Veseușului a inundat 30 ha de fânețe. La Alba Iulia, pe strada Toporașilor apa s-a revărsat din ca­nale. La Gârbova de Sebeș, la granița între județele Alba și Sibiu, au fost inundate 5 ha de teren arabil.
    * Miercuri, 14 aprilie a.c., ora 13,00: Inundațiile au produs de­zastre în următoarele zone: la Mihalț au fost acoperite de ape 30 ha de teren; la Galda de Jos, alte 65 ha teren arabil; la Aiud, în zona Țifra și Cetățuia, circa 62 ha teren arabil; la Șibot au fost inundate 193 ha teren arabil și 3 pivnițe; la Săliștea au fost inundate 7 gos­podării, curți, pivnițe și fântâni; la Cugir sunt semnalate băltiri pe 70 ha de culturi agricole; la Sălciua sunt 20 ha de teren inundat și pe DJ 75 C în trei locuri, pe circa 60 de metri liniari, sunt alunecări de teren; DN 75 dintre Poșaga și Ocoliș, este inundat între km 121-128. Înălțimea apei pe șosea este de peste 60 de cm și nu se cir­culă; la Teiuș au mai fost inundate 250 ha teren arabil.
    * Cel mai mult a plouat în ultimele 24 de ore la Baia de Arieș-55,2 l/mp, Petrești-46 l/mp, Arieșeni 33 l/mp, Poșaga 31 l/mp, Blaj-27,8 l/mp, Zlatna 25 l/mp și Cugir-23,2 l/mp. Debitele râurilor sunt în creștere având aceeași tendință și pentru astăzi.
Inundațiile au izolat satele de munte
    În cursul zilei de ieri, prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, a convocat Comisia județeană de apărare împotriva dezastrelor care a impus măsurile operative pentru reducerea efectelor pagubelor pro­duse de inundații. Cu acest prilej s-a anunțat că au rămas izolate satele Valea Barnei, Valea Mănăstirii și Mănăstirea Râmeț, Poiana Gălzii, Gârbovița și Gâmbaș. Din cauza ploilor, linia de medie ten­siune care alimentează satul Brăzești a "căzut" iar zeci de gos­podării au rămas fără curent electric. Mai marii județului s-au depla­sat în teren pe zone pentru a coordona acțiunile de urgență, de la fața locului.
Florin ROMAN

Pentru că mizeria a invadat multe localități
Prefecților și subprefecților li s-au dat chitanțiere de amenzi pentru primari, patroni și cetățeni
    Ministrul Administrației și Internelor a stabilit persoanele care vor da amenzi usturătoare pentru mizeria care a ajuns să fie suverană în majoritatea localităților țării. Astfel, printr-un ordin emis recent, pre­fecții, subprefecții, secretarii generali de prefectură și inspectorii Cor­pului de Control al ministrului Administrației și Internelor au primit, legal, chitanțierele cu amenzi. Vor fi sancționați, cu sume cuprinse între 5 și 35 de milioane de lei, toți cei care încalcă dispozițiile Or­donanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților ur­bane și rurale, fie că sunt primari, agenți economici sau simpli cetă­țeni.
•Primarii, buni de plată
      Prefecții și ceilalți împuterniciți îi vor putea pedepsi aspru pe pri­marii contravenienți. Astfel, vor fi amendați pri­marii care: nu iau mă­suri pentru protecția sănătății publice și pentru conservarea mediului; nu previn depozitarea necontrolată a deșeurilor (de către agenți eco­nomici și cetățeni); nu amenajează sisteme moderne de colectare, depozitare, transport și prelucrare a deșeurilor și gunoaielor (inclusiv pentru sortarea și valorificarea resurselor materiale refolosibile); nu respectă normele de construcție; nu asigură curățenia piețelor, străzilor și celorlalte locuri publice; nu iau măsuri pentru îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe străzi și trotuare (prin controale); nu finalizează construcțiile începute; nu organizează acțiuni pentru igienizarea localităților; nu asigură întreținerea și modernizarea rețelei de distribuție a apei; nu întrețin spațiile verzi. Contravenienții vor scoate din propriul buzunar 5, 10, 25 sau 35 de milioane de lei, în funcție de gravitatea faptei.
    Totuși, primarii care nu repară străzile și podurile nu sunt pasibili de a primi amendă. Cu toate că Ordonanța 21 menționează, la capitolul contravenții, nerepararea străzilor, pentru această atitudine nu este prevăzută nici o sancțiune. Doar cetățenii care își strică mașinile în gropi îi pot pedepsi pe aleși. La vot.
•Ordine în case și parcări
      Potrivit legislației în vigoare, pe lângă autorități, și agenții economici au sarcini precise cu privire la înfrumusețarea localităților, pe care, dacă nu le respectă, pot fi amendați. Astfel, firmele trebuie să-și întrețină în stare corespunzătoare sediile, să-și spele geamurile și vitrinele și să îndepărteze zăpada de pe trotuare. La rândul lor, cetățenii trebuie să-și facă ordine în locuințe, să nu arunce gunoaiele aiurea, să vopsească fațadele blocurilor, să păstreze curățenia pe străzi și drumuri, în autobuze și în parcările pe care le folosesc. (F.R.)
Se scumpește pâinea
    Ministerul Agriculturii și Patronatul din panificație apreciază că în circa o lună de zile este posibilă o nouă scumpire a pâinii și a celorlalte produse de panificație. Asta deoarece piața internă a produselor de panificație este dependentă de importuri, iar pe piața mondială se constată o creștere a prețului grâului. Astfel, deși nu se poate aprecia acum exact care va fi procentul de scumpire, el se situează totuși între 5-7%. (A.D.)
Eugen Cuteanu - un primar pentru noua comună Cut
    Prin ordinele nr.165, și respectiv 166, prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a delegat în funcția de primar al localității Cut pe domnul Eugen Cuteanu, iar ca viceprimar pe doamna Maria Albu. Cei doi vor îndeplini aceste funcții până la constituirea autorităților administrației publice locale.(R.J.)
1 Mai în zodia PSD
    Deși s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva amestecului politicului în serbările și sărbătorile populare sau de altă natură, liderii PSD nu pot totuși să se abțină. O dovedește mărețul program pregătit de PSD pentru sărbătorirea zilei de 1 Mai - Ziua Muncii, altfel o sărbătoare pe care au cam ocolit-o în ultimii ani. Delegația Permanentă a PSD a decis să organizeze, împreună cu sindicatele și alte organizații, serbări câmpenești pentru evocarea mișcării muncitorești - a declarat Valer Dorneanu, vicepreședinte al PSD. El nu a uitat să nege că PSD ar încerca confiscarea acestei sărbători și folosirea ei în propaganda politică, deși mesajul este cât se poate de clar: de cei ce muncesc doar social-democrației îi pasă. "Nu dorim să confiscăm noi această sărbătoare, dar ni se pare firesc ca Sărbătoarea Muncii să se desfășoare sub culorile social-democrației!" - a afirmat Dorneanu. Pentru detaliile locale ale implicării PSD în organizarea acestor manifestări neelectorale, conducerea centrală a lăsat destulă libertate filialelor. (A.D.)
Rețele electrice îmbătrânite
    O situație statistică întocmită de SDFEE - Sucursala Alba confirmă faptul că, în anul care a trecut, din cauza vechimii mari a peste 1000 km de rețea electrică, ce are ciclu de exploatare expirat demult, se produc frecvente întreruperi de furnizare a energiei electrice. Pe întregul an s-au înregistrat 314 incidente și 13.400 deranjamente, a căror înlăturare a necesitat cheltuirea a peste 13,3 miliarde de lei. (A.D.T.)
Generozitate guvernamentală
Aproape 50 de miliarde de lei virate județului Alba
    Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, a declarat că, prin hotărâre de guvern, județului nostru i-a fost alocată suplimentar suma de 25 de miliarde de lei pentru reparații și modernizări la drumurile județene. Tot prin hotărâre de guvern, Alba a mai primit suma de 23,1 miliarde de lei pentru spitalele din județ, banii urmând să fie folosiți pentru reparații și investiții la unitățile medicale. Din această sumă, 6 miliarde de lei vor merge la spitalul județean, care a mai primit în acest an suma de 2,5 miliarde de lei.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.