Prima pagină Ediția din: 17.4.2004
La Decea-Mirăslău
Accident rutier mortal cu fugă de la locul faptei
    În dimineața zilei de 16 aprilie, în jurul orei 3.00, pe DN 1, pe raza satului Decea, comuna Mirăslău, s-a produs un grav accident rutier în care și-a pierdut viața un tânăr de 16 ani iar altul de 14 ani a fost internat în spitalul Aiud cu un picior fracturat. Potrivit informațiilor neo­ficiale pe care le deținem până la această oră, șoferul aflat la vo­lanul bolidului ucigaș ar fi fiul unui notar public din Ocna Mureș. După accident, acesta și-ar fi abandonat mașina căzută în șanțul de la marginea șoselei și, evident, cele două victime căzute pe caro­sabil. Deoarece după 12 ore organele abilitate - poliția și procuratura - nu au finalizat cercetările, vom reveni luni cu relatări despre împre­jurările în care s-a produs acest groaznic accident. (N.I.T.)
Rromii din Dăroaia (Roșia Montană) sunt supărați că... nu au fost inundați!
    Primul lucru pe care l-a făcut primarul din Roșia Montană, Virgil Narița, în momentul în care a preluat conducerea administrației pu­blice locale, a fost repararea și redimensionarea digului de protecție împotriva inundațiilor în zona Dăroaia, locuită de rromi. Aceștia erau inundați cam de 3-4 ori pe an și, după ce sufereau pagubele prici­nuite de dezastru, erau "recompensați" cu tot felul de ajutoare de ur­gență (bani, materiale de construcție, haine, alimente etc.). Dar, după cum afirmă primarul, aceștia își făcuseră un fel de obicei din a solicita ajutor ori de câte ori erau inundați, iar ajutorul primit deve­nise, pentru ei, o sursă de venit destul de importantă. Odată cu re­condiționarea digului, rromii nu mai suferă de pe urma dezastrelor, așa că nu mai primesc aceste ajutoare de urgență pe care le pot vinde ulterior. Și sunt nemulțumiți. Păi cum? Dacă nu-i mai inundă A­brudelul din ce mai trăiesc ei? Că munca, după cum se pare, le e complet străină...
    În altă ordine de idei, același primar Narița, care se face "luntre și punte" ca să plătească ajutoarele sociale cu o lună avans (venitul mi­nim garantat stipulat prin Legea nr. 416/2001), îi scoate pe be­neficiarii acestora la "muncă în folosul comunității" pe... marginea drumului. Adică să măture șoseaua care, oricum, e destul de curată între Gura Roșiei și Roșia Montană. Dar, dintr-o "scăpare", dânsul nu observă că, treptat, zona de vărsare a Foieșului în Abrudel (la Gu­ra Roșiei) este sufocată de gunoaie și resturi menajere, "apanaje ale civilizației miliardarilor roșieni". După umila noastră părere, acolo trebuie să-i trimită edilul șef pe beneficiarii de ajutor social să lu­creze în "beneficiul comunității", fiind mai utili. Cu atât mai mult cu cât se tot vorbește despre poluare în zona respectivă...
Ioan HĂNȚULESCU

Tragerea la sorți a președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție
    În conformitate cu articolul 24, aliniatul 5, din Legea nr. 67 din 25 martie 2004 pentru alegerea autorităților administrației publice lo­cale, la data de 19 aprilie 2004, orele 12.00, va avea loc la sediul Tri­bunalului Alba tragerea la sorți a președinților și locțiitorilor Birourilor electorale de circumscripție județeană, municipale, orășenești și co­mu­nale, pentru alegerile locale din ziua de duminică, 6 iunie 2004.
președintele Tribunalului Alba, Maria Rodica POTRA

Priorități la Spitalul județean Alba
•Secretarul de stat de la Sănătate, Iulian Popescu, în județul Alba
      În cursul zilei de ieri secretarul de stat din Ministerul Sănătății și Familiei, dr. Iulian Popescu, a vizitat județul Alba, mai exact Spitalul județean, Centrul de servicii comunitare "Arnsberg" și Spitalul Aiud. Această vizită se înscrie într-un program pe care MSF îl desfășoară în teritoriu pentru a evalua la fața locului toată problematica cu care se confruntă sistemul de sănătate din județ și a prezenta strategia și prioritățile ministerului. După ce s-a întâlnit cu reprezentanții Ca­sei de asigurări de sănătate, ai DSP, Spitalului județean și ai sin­dicatului "Sanitas", secretarul de stat a vizitat numeroase secții ale spitalului din Alba Iulia. Dânsul s-a arătat mulțumit de activitatea u­nor secții precum cele de chirurgie, obstetrică-ginecologie, cardio­logie, ATI, afirmând că "aici se face medicină modernă, la standarde europene".
    Secretarul de stat a declarat că MSF a decis să se implice în dotarea Spitalului județean cu un ecograf. Iulian Popescu a apreciat și modul în care se derulează programele de sănătate, adăugând că vor fi suplimentate fondurile pentru diabet. "Nu în ultimul rând apre­ciez colaborarea bună dintre factorii din sănătate, dar și contribuția autorităților locale, pentru că trebuie să știți că au fost alocate 23 de miliarde de lei pentru reparații la spitalele din județul Alba", a mai spus secretarul Iulian Popescu.(F.R.)
Pentru că vor avea loc negocieri cu MAI
Funcționarii publici și-au suspendat greva
    Pentru începutul săptămânii viitoare funcționarii publici din admi­nistrația publică locală și județeană anunțaseră că vor intra în grevă generală. Ieri, sindicaliștii de la primăriile Blaj, Sebeș, Aiud și Cugir s-au aflat între orele 8,00 și 10,00 în grevă japoneză, dar nu și func­ționarii de la CJ Alba, care nu s-au adunat în număr de 2/3 cât cere legea în astfel de situații. Tot ieri, liderii sindicali au anunțat că greva generală se suspendă, întrucât marți vor avea loc negocieri cu con­du­cerea Ministerului Administrației și Internelor.(F.R.)
Viitura de pe Mureș a inundat peste 400 de hectare de teren arabil
    Șeful IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa, ne-a informat că viitura de pe Mureș care a tranzitat ieri județul a inundat peste 400 de hectare de culturi agricole, din care 245 ha la Șibot, 150 ha la Vințu de Jos și 10 ha la Alba Iulia. În prezent nu se circulă pe drumurile Sân­timbru-Galtiu și Balomir - Acmariu (inundat pe circa 1 km). Digul de pe râul Mureș la Beldiu a fost distrus pe circa 100 de metri, iar ape­le revărsate au inundat terenuri agricole. În cursul zilei de ieri apele au început să se retragă, cu excepția Mureșului la Acmariu.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.