Curier județean
Duminica Tomii
    Credința sau necredința lui Toma a fost și mai este un subiect care a străbătut foarte multe veacuri, având deja 2000 de ani vechi­me. Îndoiala lui Toma nu era un defect individual sau o slăbiciune per­sonală, ci o stare de spirit, o trăsătură care și-a pus amprenta pe întreaga fire umană. Așa cum prin Adam toți am păcătuit, prin în­doiala lui Toma toți ne-am îndoit. Ceilalți apostoli și mironosițele nu s-au îndoit? Femeile au mers la mormânt a treia zi cu miresme pen­tru a unge trupul lui Iisus ca pe un mort; Luca și Cleopa se duceau în aceeași zi de la Ierusalim la Emaus deznădăjduiți că speranțele lor s-au năruit. Ei nădăjduiau că Iisus este cel ce avea să izbă­vească pe Israel și iată că zace de trei zile în mormânt; apostolii stăteau adunați de frica iudeilor, nefiind deloc îndrăzneți și nici în­credințați de Înviere, iar când Iisus intră prin ușile încuiate și le spu­ne "Pace vouă", sunt înspăimântați și înfricoșați încât credeau că văd un duh, așa încât Iisus se vede nevoit să-i întrebe: "De ce sun­teți tulburați și pentru ce vi se ridică astfel de gânduri în inimile voastre?" Iar după acestea le arată cu o săptămână mai devreme decât lui Toma semnele suferințelor: "Vedeți mâinile și picioarele me­le, că Eu însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți că duhul nu are carne și oase, precum mă vedeți pe Mine având".(Luca XXIV,36-ș.u.)
    Privind sumar starea de spirit care a pus stăpânire peste apos­toli, ucenici și peste toată societatea ebraică, putem spune că toți s-au îndoit și cu greu și-au revenit din buimăceala acelor evenimente năvalnice. Îndoiala lui Toma a fost cauzată de lipsa prezenței sale la prima intrare a lui Iisus prin ușile încuiate, dar odată încredințat de acest neclintit adevăr al Învierii, Toma a desfășurat o neîncetată acti­vitate printre necreștinii din India, țara în care a pus bazele unei comunități creștine ce-i poartă numele. Pentru că leii și leoparzii nu s-au atins de trupul lui și pentru că mulți adepți ai zeilor budiști au început să creadă în Hristos, la vârsta de aproape 90 de ani, Sfântul Apostol Toma a fost jupuit de viu și aruncat într-un lac cu crocodili. După tradiție, ultimele lui cuvinte au fost: "Hristos a înviat" (În Viețile Sfinților pe octombrie, ziua a 6-a, viața Sf.Toma este descrisă pe 11 pagini).
    Învierea și arătările lui Hristos i-a încredințat pe apostoli de atot­puternicia dumnezeirii sale, iar Pogorârea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii le-a întărit slăbiciunile, care nu vor mai ceda până în ziua jertfei lor finale, când, după o luptă neîntreruptă în ogorul necuprins al necredinței, și-au depus viața la picioarele lui Hristos.
Preot Petru PINCA, Blaj

Prieteni maghiari în vizită la Ocna Mureș
    În preajma sărbătorilor de Sfintele Paști, o delegație condusă de primarul localității Kozarmisleny, Volgyesiy Gyula, regiunea Pecs din Ungaria, localitate înfrățită cu orașul Ocna Mureș, a făcut o vizită la Primăria orașului Ocna Mureș.
    Primarul orașului Ocna Mureș, ec. Ioan Vasile Bugnar, împreună cu viceprimarul și o parte din consilierii locali au primit delegația din Kozarmisleny și au purtat discuții în domeniile cultural, învățământ ș.a. în vederea unei colaborări mai substanțiale între cele două ad­ministrații locale. De asemenea, împreună au făcut o vizită la "Cen­trul de zi Sf. Ciprian", unde oaspeții au oferit pachete cu daruri co­piilor din această instituție. Delegația maghiară a oferit sprijin și pen­tru Casa de cultură a orașului care este în reamenajare și moder­nizare. Primarul orașului Ocna Mureș, ec. Ioan Vasile Bugnar, a mul­țumit prietenilor din Kozarmisleny pentru vizita făcută și aju­toa­rele acordate. (N.I.T.)
Sub deviza "Un primar bun, o viață mai bună pen­tru cugireni"
Ing. Cornel Murg a fost lansat în cursa electorală pentru Primăria Cugir
    Joi, 15 aprilie, cu începere de la ora 17.00, la Clubul Sindicatului Liber din Cugir s-a desfășurat festivitatea de lansare la funcția de primar al orașului Cugir a candidatului Partidului Social Democrat - ing. Cornel Murg, actualul viceprimar al localității. La manifestare au fost prezenți liderii PSD "cu greutate" ai județului Alba, care i-au a­cordat sprijinul și girul lor de încredere candidatului pentru Primăria Cugir: prefectul de Alba, dr. ing. ec. Liviu Mugurel Sârbu, senatorul PSD Cornel Filipescu, deputatul PSD Constantin Selagea, pre­șe­dintele CJ Alba, Eugen Popa, vicepreședintele PSD Alba, Ioan Po­pa, directorul Romtelecom Ioan Pocan, directorul SC Cugir SA, Cor­nel Dârjan, directorul SC Proiect SA, arh. Doina Harda, directorul Di­recției de Statistică Alba, Ana Topârceanu. În sală au fost prezenți numeroși membri și simpatizanți PSD din localitate.
    În discursul său, candidatul PSD, ing. Cornel Murg, a expus mo­tivele care l-au determinat să candideze pentru fotoliul de primar al orașului Cugir și principalele direcții de acțiune în calitate de viitor primar PSD al orașului de la poalele Drăganei. Fără să insiste prea mult pe actualele neîmpliniri edilitare din oraș - pe care cugirenii le simt acut în existența lor cotidiană - Cornel Murg a insuflat un plus de energie și dinamism auditoriului cu programul său de acțiune în calitate de viitor primar al urbei. Crezul edilitar al candidatului PSD, Cornel Murg este exprimat succint în cele "10 puncte pentru un oraș de nota 10". Cele 10 porunci, pe care viitorul primar PSD Cornel Murg s-a angajat să le respecte și să le pună în practică se referă la o administrație publică locală cu funcționari aflați în slujba cetă­țea­nului, la siguranța cetățeanului, la introducerea apei potabile în loca­litatea Vinerea, la o protecție socială adevărată, la atragerea in­ves­titorilor în oraș pentru relansarea economică, sprijinirea agricultorilor, reabilitarea străzilor și a piețelor, la modernizarea unităților medi­cale, a unităților școlare și, nu în ultimul rând, la reînvierea culturală și sportivă a orașului. Realizând o comparație cu actualul primar în funcțiune, prefectul de Alba, Mugurel Sârbu și senatorul Cornel Fili­pescu au declarat că acesta "trebuie respectat pentru vârsta sa dar este depășit de evenimente. Cugirul are nevoie de un primar care să nu mai stea cu mâna întinsă și să bată la uși închise". De altfel, prefectul Sârbu a declarat că, la intervenția actualului viceprimar Cor­nel Murg, Spitalul orășenesc Cugir a obținut în sfârșit, de la mi­nis­terul de resort, 2,8 miliarde de lei pentru reabilitarea sistemului cen­tralizat de încălzire. (P)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.