Prima pagină Ediția din: 19.4.2004
Vizită nocturnă a lui Corneliu Vadim Tudor în județul Alba
•Simpatizanții "tribunului" l-au așteptat patru ore, în picioare, pe marginea șoselei. *În "Săptămâna Luminată", la mormântul autorului "Poemelor lu­minii",... pe întuneric. *Drumul lui Vadim prin ci­mitir a fost luminat de... Tokes! *"Lecția de lu­mină" și o ultimă îmbrățișare
     La sfârșitul săptămânii trecute, Corneliu Vadim Tudor, preșe­dintele Partidului România Mare, însoțit de câteva personalități din staff-ul acestei formațiuni, a efectuat câteva vizite în țară, pentru a sprijini lansarea unor candidați la funcțiile de primari. Astfel, el s-a deplasat la Brașov, Timișoara și Arad, iar la întoarcere a trecut prin Sebeș, prilej cu care (în calitatea sa de om de cultură), s-a oprit câteva momente la mormântul și la casa natală a lui Lucian Blaga. Așteptat de membrii organizației din județul Alba a PRM, în frunte cu președintele acesteia, deputatul Emil Crișan, "tribunul" a întârziat nici mai mult nici mai puțin de... 6 ore. Astfel, peremiștii au fost convocați de dl. Crișan la sediul PRM din Alba Iulia la ora 17,00, deplasarea acestora spre Sebeș s-a făcut la ora 18,00, iar la ora 19,30 toți cei ce au dorit să-l întâmpine pe Corneliu Vadim Tudor s-au înființat la intrare în Sebeș, pe marginea șoselei, unde au așteptat până la ora... 23,00. Deci, timp de patru ore, președintele PRM Alba, dl. Emil Crișan și vreo 30-40 de alți membri de vază ai partidului, s-au întreținut cordial, în picioare, la marginea drumului, în așteptarea liderului de la București. Această "banală" întâmplare are, pentru un observator mai subtil, trei semnificații: faptul că liderul PRM de Alba, deputatul Crișan (care și-a dovedit acum incapa­ci­tatea organizatorică), este tot atât de important în ochii lui Vadim ca un "chibiț" de provincie, faptul că el se apropie cu pași repezi de o dizgrație din partea liderului de la București și faptul că C.V. Tudor nu își pune speranțe prea mari în județul Alba, în perspectiva vii­toarelor alegeri (altfel ar fi asistat și aici la lansarea candidaturilor, cum a făcut la Brașov, Timișoara și Arad).
    Abia sosit, deși era deja întuneric beznă, acesta și-a exprimat do­rința de a vizita mormântul lui Lucian Blaga, aflat în cimitirul din Lancrăm, lângă o minunată biserică ortodoxă, veche de 250 de ani. Năstrușnică idee: să te prezinți în "Săptămâna Luminată", pe întu­neric, la mormântul autorului "Poemelor luminii", deținătorul nemu­ritor al "cunoașterii luciferice"... Dar, mă rog, actul poate avea un sim­bolism bine cunoscut poetului Vadim căci, după cum spunea un poet mai puțin știut, "cine se teme de întuneric nu are lumină în el". Tot de un simbolism (întâmplător), cu conotații vizionare, s-au do­vedit și cuvintele rostite de Vadim Tudor în fața mormântului Titanului de la Lancrăm: "Cum să trec să depun coroana? Eu nu mai ajung până acolo, poate unul mai tânăr..." Desigur, el se referea la im­posibilitatea sa de a păși peste gărdulețul din fața mormântului, însă "ecourile" cuvintelor rostite au fost asemănătoare cu "plângerea" lui Cezar în fața monumentului lui Alexandru Macedon, trist că vârsta nu-i permitea să-l egaleze în măreție pe acesta! Dar, de-a dreptul zguduitor a fost faptul că, fiind întuneric, iluștrii vizitatori au apelat la un cetățean din Sebeș pentru a împrumuta un proiector, ca să vadă pe unde calcă în cimitir. Ei bine, cel care le-a împrumutat proiectorul se numește... Tokes. (Virgil Tokes, str. Augustin Bena, nr. 69). Da­că e vreo semnificație și în aceată întâmplare, vă lăsăm pe dvs. să o ghiciți.
    Ultimul episod din fulgerătoarea vizită a lui Vadim în județul Alba s-a petrecut la Casa memorială Lucian Blaga, din Lancrăm. Cu îndelungi rugăminți și insistențe, deputatul Crișan a reușit s-o con­vingă pe d-na Elena Anghel (custodele acestui așezământ de "cu­minecare" spirituală și culturală), să rămână până la acea oră târzie, ca să-l primească pe liderul suprem al PRM. Aceasta s-a lăsat în­duplecată și și-a făcut excepțional datoria de gazdă, dând celor pre­zenți, care nu mai călcaseră pe-acolo (majoritatea din județul Alba), o veritabilă "lecție de lumină", vorbind despre personalitatea co­vârșitoare a poetului, dramaturgului și filozofului Lucian Blaga. Un a­mănunt demn de menționat (și care probează o dată mai mult apropierea de dizgrație a deputatului Crișan) s-a petrecut în interiorul Casei memoriale: Vadim Tudor se pregătea să scrie dedicații cu au­tograf pe două volume personale ("Aforisme" și "Cartea de aur"), pe care le adusese cu el, pentru a le dărui d-nei Anghel; servil, depu­tatul Crișan a încercat să-i sprijine volumele consistente, punând pal­ma sub ele, iar liderul PRM... l-a plesnit peste mână ca pe un copil neastâmpărat. (Dar, mă rog, era mâna pe care deputatul poar­tă un ghiul țigănesc de "toată frumusețea").
    Periplul tribunului s-a încheiat în fața casei în care a copilărit Blaga: el s-a fotografiat cu liderii locali, cu candidații la primării și cu simpatizanții, a declarat răspicat tuturor "Vă iubesc", apoi a urcat în mașină și a plecat în trombă. Ultima imagine pe care am perceput-o, de la distanță, a fost aceea a deputatului Crișan privind în urma mașinii, în timp ce îmbrățișa, bucuros de cinstea ce i s-a făcut, pe o mai tânără colegă de-a noastră, din breasla gazetărească. Așadar, o vizită ce ar putea fi rezumată astfel: "venit târziu, văzut puțin, ple­cat repede, nu învins nimic".
Ioan HĂNȚULESCU

Mihai Zgâia în lupta pentru Primăria Alba Iulia
    Unul dintre cei mai longevivi și apreciați politicieni din județul Al­ba, ing. Mihai Zgâia, fost director la Distrigaz Alba, și-a exprimat dorința de a participa la alegerile locale în cursa pentru Primăria Alba Iulia din partea Acțiunii Populare, formațiunea fostului pre­șe­dinte al României, Emil Constantinescu. Mihai Zgâia, președintele Ac­ți­unii Populare Alba, a fost ales pentru următoarele trei luni ca președinte al Consiliului regional Transilvania al Acțiunii Populare, din care fac parte 13 organizații ale Acțiunii din Transilvania.(F.R.)
Conducând fără permis
Un tânăr s-a răsturnat cu Dacia la Șugag
    Sâmbătă, 17 aprilie, ora 5.00, Alexandru Craiovan, de 21 de ani, din Șugag, s-a autodenunțat polițiștilor din localitate. Acesta a de­clarat că a comis un accident pe DN 67 C, în timp ce se deplasa cu Dacia 1300, pe direcția Șugag-Tău. Craiovan s-a răsturnat cu Dacia 1300, în care se mai aflau doi pasageri, pe partea stângă a direcției de mers. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. În schimb, polițiștii au des­coperit că șoferul de ocazie nu poseda permis de conducere. În consecință, i-a fost întocmit dosar penal pentru conducere fără per­mis. (N.I.T.)
Electrocutat la pescuit
    Gheorghe Stricatu (42 de ani, din Sebeș) a murit electrocutat vi­neri, 16 aprilie, în timp ce se afla la pescuit, împreună cu un prieten, pe malul râului Mureș, pe raza comunei Blandiana. În jurul orei 18.00, în timp ce ridica bățul de pescuit, din carbon, lung de 6 m, pentru a lansa firul în Mureș, a atins din greșeală rețeaua de curent de înaltă tensiune. Acesta a murit electrocutat, în palma sa dreaptă fiind descoperită o arsură, locul prin care a pătruns curentul în or­ga­nism. (N.I.T.)
Apel pentru o campanie electorală în slujba cetățenului
•În atenția candidaților din județul nostru
      Un om politic adevărat, un candidat redutabil trebuie neapărat să-și depășească interesul personal, să servească interesul gene­ral, să decidă și să acționeze cu responsabilitatea viitorului. Eve­ni­mentele, deciziile, inițiativele și chiar discursurile politice trebuie să urmeze punctele cardinale indispensabile României și nu intereselor personale.
    Am mai scris și în alte articole că societatea civilă s-a trezit din somnul ei letargic, că cetățeanul român în acești ani de democrație "s-a deșteptat" și știe că cei ce îți zâmbesc în față te calomniază pe la spate. Cetățeanul român știe să deosebească acum oamenii po­litici "de bine" de oamenii politici "de pradă" care sub mască de ca­meleon își urmează interesele personale și nu cele ale comunității din care face parte, sărind dintr-un partid în altul. Cetățeanul român știe să gândească, știe să întrebe și știe sigur că oamenii politici a­leși nu se mai pot juca cu viitorul țării.
    Metoda de a reuși în politică nu constă în solicitarea de voturi ce­tă­țenilor fără suportul solid al valorii și moralității propriei persoane. Această metodă foarte des folosită te descalifică moral chiar dacă o camuflezi cu o glazură dulce dar înșelătoare de promisiuni pe care nu le poți respecta.
    Încheierea de alianțe este o altă metodă pe care cetățenii o dez­a­vurează deoarece este un fel de tranzacție, un troc de interese per­sonale sau de partid în care interesul comunității nu este implicat și, în cel mai bun caz, duce la mediocritate.
    Metoda de a reuși în politică este să-ți construiești imaginea pu­blică așa cum construiești o casă, cărămidă cu cărămidă.
    Prima cărămidă "a construcției politice" este să îți arăți valoarea și să îți dovedești utilitatea cetățeanului de rând. Valoarea este un ca­pital adunat în trecut și prezent și bun pentru viitor. Utilitatea tre­buie arătată societății în general și nu unui grup de interese per­so­nale și meschine. Pentru a-și arăta valoarea și utilitatea ca om po­li­tic candidatul trebuie să aibă multă creativitate, să aducă întot­dea­una noul, să fie sincer și cinstit cu alegătorii, să gândească întot­dea­una pozitiv, nu distructiv, având în față interesul cetățeanului de rând. O campanie electorală pozitivă nu distructivă este benefică pen­tru toate partidele.
    A doua cărămidă "a construcției politice" este să fie recunoscut de cetățenii de rând ca cel mai bun, cel mai util societății.
    A treia cărămidă "a construcției politice" este să nu dezamăgești nici o secundă încrederea pe care cetățeanul a avut-o în tine, să fii un om al faptelor nu al vorbelor.
    Societatea civilă, cetățeanul român va ști să aleagă pe cei mai buni așa că partidele politice vor trebui să aibă candidați valoroși care să pună în față interesul țării nu propriul lor interes.
Dr. Mircea FrenȚiu, vicepreședinte PSD Blaj

Într-un an electoral
1 miliard de lei - sprijin finaciar din partea CJ Alba pentru biserici
    Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a alocat suma de 300 de milioane de lei pentru acordarea de sprijin financiar unor unități de cult din județ. Au fost ajutate 26 de parohii, iar cei mai mulți bani, 50 de milioane de lei, au fost alocați pentru Biserica evanghelică din Petrești. Virarea fondurilor se va face în două etape, pe trimestrele III și IV ale acestui an. Până în prezent, în acest an, bisericile au mai primit alte 700 de milioane de lei.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.