Editorial
Asistații politic
    Efervescența care a cuprins deja de câteva luni bune clasa poli­tică românească aflată în pragul primului examen electoral al aces­tui an poate fi măsurată nu numai prin declarațiile tot mai nume­roase și mai agresive ale reprezentanților partidelor, hai să le spu­nem tradiționale (PSD, PRM, PNL, PD și chiar PUR), ci mai ales prin apariția unei puzderii de partide mici. Vorbim aici de mai "ve­chile" (un an sau doi de la înființare) Acțiunea Populară, Uniunea pentru Reconstrucția României, Partidul Noua Democrație, dar și de unele foarte tinere: Partidul Noua Generație (aproape mort, dar re­înviat prin notorietatea patronului Stelei - Gigi Becali) sau Frontul De­mocrat. Mai nou se pare că și unii sindicaliști s-au săturat de pacte cu partidele mari, pacte care nu au adus cine știe ce beneficii sindicaliștilor, ci doar unora dintre liderii lor, decizând să-și con­stituie propriul partid. Liderul Blocului Național Sindical - Dumitru Cos­tin a anunțat luni, 19 aprilie, decizia BNS de a-și înființa un partid "care să reprezinte interesele membrilor de sindicat", un par­tid care nu va avea deci cine știe ce doctrină clară. Cât despre pro­gram este evident că el depinde de numitele interese ale sindi­ca­liștilor. Nici despre doctrinele sau programele celorlalte partide men­ționate nu știm deocamdată prea multe. Poate că-și păstrează muniția pentru campania electorală?
    Toți liderii acestor partide, fără excepție, au declarat sus și tare că au decis inițierea sau înscrierea într-o formațiune politică nouă pentru că s-au săturat de băltirea puturoasă din partidele existente. Ei și adepții lor vor să promoveze un nou tip de politică și politician, unul aplecat cu adevărat spre problemele cetățeanului, un politician tânăr și deschis la minte într-o formațiune politică căreia nu i se poate reproșa vreo greșeală din trecut. Vor să fie eleganți și să propună spre dezbatere electorală teme profunde. Care va fi însă succesul lor? Este destul de ușor de apreciat pentru că electoratul român nu este încă destul de matur pentru a accepta un astfel de politician și politica lui, chiar dacă a apărut deja un curent de opinie favorabil schimbării modului dâmbovițean de a face politica. Acest curent a fost sesizat însă și de vulpoii trecuți prin ciur și prin dâr­mon ai partidelor "clasice", care au decis să-i vină în întâmpinare propunând mai mulți tineri și mai multe femei pe listele lor e­le­cto­rale. Este o adevărată fervoare pe această temă la fiecare partid. Mai mult, guvernul a decis că nu pot fi depuse liste electorale pe care nu se regăsesc în proporție de 10% femei. Iar partidele au sup­ralicitat: PSD - 30%, PND - 40%, PD - 25%...
    Desigur că promovarea tinerilor și a femeilor este o idee bună, dar în felul în care se face acum, aproape cu forța, rezultatele s-ar putea să nu fie cele scontate și să ajungă pe locuri eligibile și chiar în funcții persoane a căror valoare este doar cea de a fi tânăr sau de a fi femeie. Criteriile experienței, inteligenței și capabilității cad în a­ceste cazuri pe locul doi sau chiar mai jos, lăsând impresia că nici femeile, nici tinerii nu se pot afirma într-o competiție deschisă cu ceilalți membri ai partidelor, că nu sunt decât niște asistați politic așa cum persoanele nevoiașe sunt asistate social. Ar fi mult mai normal ca în interiorul partidelor să existe căi clare și deschise pen­tru ca tinerii și femeile să acceadă în zonele rarefiate ale politicii. Asta ar însemna ca "ăi bătrâni" să nu le pună piedici, să-i promo­veze și consilieze continuu, nu numai în momentele electorale, când pot avea ceva de câștigat de pe urma lor. Și atunci pare mai morală decizia de a face pași în politică sub sigla unor partide noi. Necazul e că pașii vor fi mici și greu de făcut, mai ales la început, iar pentru cei care se grăbesc aceasta nu este soluția.
Anca DINICĂ