Prima pagină Ediția din: 21.4.2004
La uzina din Cugir vor fi disponibilizați încă 1500 de angajați
    De ieri au început să primească preavize cei 1.500 de angajați ai uzinei SC Cugir SA, care s-au înscris pe listele de disponibilizare. Repartizarea preavizelor nu va fi lipsită de dificultăți, având în vedere că oferta locurilor disponibile este insuficientă, în condițiile în care există mai multe cereri venite din partea angajaților. Poziția acestora este de înțeles, ținând cont de faptul că fiecare disponibilizat va primi 36 de salarii compensatorii, lunar, timp de trei ani de zile, plus două astfel de salarii în momentul în care vor părăsi societatea. În total, fiecare disponibilizat de la UM Cugir se va alege cu aproape 200 de milioane lei. Cea de-a doua etapă a restructurării uzinei me­canice, aflată în subordinea Companiei "Romarm" din cadrul Minis­terului Economiei și Comerțului, prevede concedierea, în aceleași condiții, a încă 1.000 de angajați, astfel încât, până la sfârșitul lui 2004, vor mai rămâne aici 3.000 de angajați. Programul guver­na­mental de restructurare a societății comerciale prevede reangajarea unei părți dintre disponibilizați, în cadrul viitoarelor firme care vor fi înființate după împărțirea uzinei în mai multe module. (N.I.T.)
Din cauza unui scurtcircuit
Unui om din satul Măhăceni i-a ars casa
    Pompierii militari din Aiud au intervenit luni, 19 aprilie, în jurul orei 18.25, la stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din satul Măhăceni, comuna Unirea. Din cauza unui scurtcircuit izbucnit la un conductor electric neizolat corespunzător, au ars acoperișul casei, șura și anexele gospodărești în valoare de 200 de milioane de lei. Au fost degradate de foc bunuri în valoare de 40 de milioane de lei. Pompierii au reușit să localizeze și să stingă incendiul în jurul orei 21,30. Nu s-au înregistrat victime. (N.I.T.)
Dacă am fi muncit 110 zile doar pentru statul ro­mân
Teoretic, de ieri ne-am eliberat de impozite și taxe!
    Societatea Academică Română (SAR) a calculat că ieri a fost prima zi din anul 2004 în care contribuabilul român poate socoti că nu mai datorează statului nici un ban pentru taxe și impozite. "De pe 20 aprilie până la sfârșitul anului, veți munci doar pentru voi și familiile voastre", scrie SAR în comunicatul care anunță "Ziua Eli­be­rării de Impozite în România". Societatea a dat publicității și un "ca­lendar al servituților", cu zilele în care expiră termenul pentru a­chi­ta­rea diverselor impozite: de la contribuțiile pentru asigurări so­ciale pâ­nă la taxele pe proprietate, impozitul pe venit sau chiar ta­xele va­male.
    SAR a calculat că, pentru a-și achita toate taxele și impozitele că­tre stat, românul de rând are nevoie, în 2004, de 110 zile, cu trei zile mai mult decât în 2002 și cu o zi în plus față de 2003 (an bisect). După cum reiese din calendar, românul petrece majoritatea timpului muncind pentru a plăti contribuțiile sociale (38 zile), iar cel mai puțin pentru impozitul pe proprietate (4 zile). SAR arată că "Ziua Eliberării de Impozite" este un concept dezvoltat și aplicat de or­ga­nizația americană Tax Foundation de mai bine de trei decenii, pentru a vizualiza pe înțelesul tuturor birurile pe care trebuie să le plătească cetățenii dintr-o anumită țară. Pentru alcătuirea calendarului, se pre­su­pune că o persoană câștigă uniform pe parcursul anului, iar fie­care contribuabil începe prin a-și plăti integral impozitele și con­tribuțiile la stat. Astfel că, atunci când aceste plăți obligatorii sunt integral achitate, contribuabilul este liber pentru tot restul anului să-și cheltuiască banii cum dorește. "Dacă simțiți că nu sunteți încă li­ber după 20 aprilie și că statul vă ia în continuare bani, asta este, probabil, pentru că-i duceți în spate pe cei care se sustrag de la plată, parazitând, într-un fel sau altul, banul public", remarcă SAR. "110 zile reprezintă o medie, și încă una bună comparativ cu alte țări din Europa. Dar, dacă și rău-platnicii ar fi siliți să-și achite dările, atunci colectarea la buget ar fi mai bună, iar românul de rând ar a­vea mai multe zile în care ar putea munci pentru el și familie". Inițiativa SAR poate fi un punct de plecare pentru redeschiderea unei dezbateri despre transparența autorităților în privința bugetelor pu­blice și a modului în care acestea sunt administrate. În ciuda intrării în vigoare a unor legi care obligă autoritățile să facă publice din oficiu anumite informații, cum sunt, de exemplu, cele despre bugete, con­tribuabilul de rând nu poate afla câți bani se adună la bugetul jude­țului, orașului ori comunei, și cum cheltuiesc primarii aceste fonduri. (N.I.T.)
Un albaiulian în echipa de la nivel central care supervizează alegerile locale
Dan Motreanu a fost desemnat reprezentantul PNL în Biroul Electoral Central
    Președintele Tineretului Național Liberal, consilierul județean Dan Motreanu, în vârstă de 33 de ani, a fost investit de partid și de președintele Theodor Stolojan cu o mare responsabilitate politică. El a fost desemnat ieri ca reprezentant al PNL în Biroul Electoral Central. Dan Motreanu va lucra timp de aproape o lună de zile la BEC alături de personalități politice, ca de exemplu, Dan Matei A­gathon, din partea PSD sau Corneliu Turianu, din partea PD. Ca ur­mare a acestei decizii, Dan Motreanu a făcut un mare pas politic, fiind omul în care PNL-ul își pune încrederea în urmărirea și moni­torizarea procesului electoral, mai ales că liberalii au anunțat că gu­vernul ar putea frauda alegerile locale. Pe de altă parte, Dan Mo­treanu nu va mai avea posibilitatea de a candida la alegerile locale din Alba. Probabil, liderul TNL va candida la alegerile parlamentare.(F.R.)
Oficiile urbane ale Romtelecom Alba se desființează
    Până la sfârșitul lunii aprilie toate oficiile urbane din județul Alba, cu excepția oficiului din centrul municipiului Alba Iulia, vor fi des­ființate, ne-a informat directorul Direcției de Telecomunicații Alba, Ioan Pocan. Deja și-au încetat activitatea oficiile de la Cugir, Teiuș și Câmpeni. Salariații care lucrează în aceste oficii vor fi dis­po­nibilizați. Într-o primă fază au fost puși pe liber 21 de oameni, dar disponibilizările vor continua. Cetățenii își pot plăti facturile telefonice la bancă, oficiul din Alba Iulia sau la oficiile poștale.(F.R.)
Infrastructura afectată va fi reparată
    Așa cum v-am anunțat, inundațiile de acum circa o săptămână și jumătate au dus la distrugerea parțială a mai multor drumuri. Cel mai mult a avut de suferit infrastructura din zona Munților Apuseni, dar pagube importante s-au semnalat și la drumurile județene spre Rimetea, Lunca Mureș sau la podul care face legătura între Sân­timbru și Galtiu. Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Po­pa, ne-a declarat că, de ieri, echipele societății județene de drumuri și poduri locale au început lucrul pentru remedierea infrastructurii. Toate lucrările sunt finanțate de Consiliul județean Alba.(F.R.)
Astăzi, la Alba Iulia
Miron Mitrea predă lecții electorale candidaților PSD
    Aflați pe ultima sută de metri a pregătirii pentru campania electo­rală a alegerilor locale care va debuta pe 8 mai a.c., candidații PSD din județul Alba se vor întâlni astăzi la Alba Iulia cu unul dintre cei mai importanți lideri ai actualului partid de guvernământ, vice­pre­șe­dintele Miron Mitrea. Domnia sa, însoțit și de alți membri marcanți ai PSD cum ar fi Vasile Dâncu și Doina Mihăilescu, le va explica as­piranților la "funcțiile locale" modul în care aceștia vor trebui să-și or­ganizeze campania electorală pentru a avea succes. Întâlnirea se va desfășura în sala de ședințe a Hotelului "Parc" din municipiu, unde sunt așteptați pe lângă candidații PSD și colegi de partid din alte județe. (R.J.)
Acționarii "Romarm" pot hotărî lichidarea unor filiale
    Adunarea generală extraordinară a acționarilor Companiei Națio­nale "Romarm" S.A. poate hotărî înființarea sau desființarea unor fili­ale, sucursale și sedii secundare, precum și fuziunea cu alte so­cie­tăți, divizarea sau dizolvarea anticipată (cu sau fără lichidarea fili­alelor), a stabilit Guvernul. CN "Romarm", acționar unic la filialele sa­le, a rezultat din fuziunea Societății Naționale "Romarm" cu Regia Autonomă "Arsenalul Armatei". (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.