Ultima oră
Prefectul de Alba, evreul și japonezii
    Evreu de origine română (născut la Brăila), Joseph Juran a emi­grat în America unde a ajuns bogat și celebru. Considerat "cel mai mare specialist din lume în domeniul controlului calității" și supra­numit "părintele calității", Juran este autorul teoriei managementului calității și al unor cărți devenite materie obligatorie pentru managerii de top. El i-a învățat, începând din anul 1951, pe americani și mai ales pe japonezi cum să îmbunătățească continuu calitatea pro­duselor. Honda, Toyota, Sony, IBM, NASA, Ford și toate celelalte concerne mondiale i-au urmat și îi urmează sfaturile. Firme de pro­ducție sau de servicii, facultăți, primării, organizații non-profit, guver­ne, aplică principiile lui Juran. Japonezii înșiși recunosc că miracolul lor economic se datorează și lui Joseph Juran. Nu degeaba îm­păratul Japoniei și președintele Americii l-au decorat cu cele mai importante ordine și medalii.
    Despre cariera fabuloasă și opera lui J. Juran am scris cândva în "Unirea". Ne bucurăm că avem motive să scriem din nou. Mai ales că pe plaiurile noastre mioritice încă este la modă păgubosul prin­cipiu CTC-ist al lucrului de mântuială: "merge și așa". Primim rația zilnică de informații televizate despre "Mitică și Gigi" dar despre Ju­ran nu suflă nimeni o vorbuliță. Nici măcar pe posturile publice. (Ja­ponezii au difuzat sute de emisiuni de radio și televiziune pentru popularizarea învățăturilor lui Juran!). Nu-i de mirare că acordarea "pre­miului pentru calitate Joseph M. Juran" d-lui Mugurel Sârbu a fost un eveniment aproape nebăgat în seamă. Un astfel de premiu reprezintă în managementul calității cam ceea ce reprezintă premiile Oscar în cinematografie. Ca orice premiu, și acesta are o poveste. Ba încă una unică, interesantă și de analizat. Unică pentru că Pre­miul Juran a fost decernat pentru calitatea activității de conducere (management) a unei primării (cea a Sebeșului), unui primar foarte tânăr, promovat prefect de Alba și ales președinte de partid. O ca­rieră spectaculoasă, surprinzătoare și fără precedent în politica albaiuliană. Interesantă, pentru că este de urmărit dacă dl. Sârbu va reuși să implementeze principiile lui Juran în politică și admi­nis­trație. Dacă subalternii d-lui Sârbu s-au apucat de studiat mana­ge­mentul calității și mai ales câți dintre ei pot și vor să-l aplice. Dacă adversarii politici vor avea reacții și cartea lui Juran sub pernă. O poveste de analizat. De către presă, managerii intrați în politică și electorat.
    Societatea americană pentru calitate a propus anul trecut ca faimosul "Principiu al lui Pareto" să fie redenumit "Principiul Juran". După ce căutăm zadarnic un zugrav sau un instalator care să ne execute o lucrare de calitate garantată, nu de mântuială, propunem să ne gândim la ce ar face din România japonezii - sau din Alba cea cu munți, șes, aur, păduri, vie, grâne și fără cutremure - într-un singur cincinal! Pentru că, vorba cronicarului, "se sparie gândul", coborâm cu picioarele pe pământul de unde a plecat la timp Joseph Juran pentru ca să ajungă să-i dea lecții (pe bani grei) și un mic sfat (nu pe gratis) președintelui fondator al concernului "Honda": "Dacă vreți calitate, mai întâi găsiți, formați și folosiți oameni de cea mai bună calitate". Japonezul i-a aplicat atât de bine sfatul încât moto­cicletele Honda au ajuns cele mai bune din lume și un simbol mondial al calității. Pare incredibil dar este adevărat și dătător de spe­ranțe: părintele calității japoneze s-a născut la Brăila și un pre­miu care-i poartă numele se află în Alba.
Horia PĂTRUȚ

Duelul declarațiilor false în "cazul Pricu"
    Curtea de Apel Alba Iulia a respins luni recursul formulat de a­vocatul lui Raul Rus, zis Pricu, împotriva prelungirii mandatului de arestare preventivă. Vineri, 16 aprilie 2004, lui "Pricu" i-a fost pre­lungit cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis de instanța Curții de Apel Alba Iulia. Pricu a fost arestat în 23 martie a.c., la intrarea în țară prin vama Borș și a fost depus ulterior în a­restul IPJ Alba. Acesta face obiectul unui dosar penal pentru co­miterea infracțiunilor de lipsire de libertate și tâlhărie. La data respectivă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a declarat că Pricu, împreună cu alte persoane din anturajul lui, este acuzat că ar fi răpit-o și tâlhărit-o, în noaptea de 4/5 august 2003, pe minora Natalia Perți. Conform anchetei derulate de polițiști și procurori, răpitorii au transportat-o pe Perți pe malul râului Mureș, au dezbrăcat-o și i-au sustras hainele și obiectele personale în valoare de 4 milioane de lei. În urma incidentului tânăra a necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale. Toate acestea se regăsesc într-o plângere penală formulată de Natalia Perți către poliția mu­nicipiului Alba Iulia. La începutul lunii aprilie, Natalia Perți a dat însă o declarație autentificată de notar prin care își retrage plângerea cu pricina și retractează în totalitate cele declarate inițial. După a­ceastă retractare, Perți nu a mai fost audiată - încă - de procurori. De fapt, credibilitatea tinerei a scăzut simțitor și în urma unor de­clarații false date anterior, ea fiind implicată și într-un proces intentat de deputatul PSD Codrin Ștefănescu lui Viorel Bumbu, candidat la președinția României din partea etniei Romilor. În declarația de inculpat ea afirmă că toate acuzațiile aduse lui Codrin Ștefănescu (în legătură cu scandalul sexual izbucnit în toamna trecută la Alba Iulia, cum că mai multe VIP-uri ar fi apelat la servicii sexu­a­le... plătite) sunt false.
    Raul Rus a rămas în arestul IPJ Alba, procesul lui aflându-se în desfășurare.
Andreea RADU

Schimbări în clasamentul băncilor
    Sfârșitul anului 2003 a consemnat schimbări în ierarhia băncilor. Ca urmare a creșterii cu 2,1% a cotei de piață a Raiffeisen Bank și a pierderii de 2,2 % suferite de CEC, cele două au făcut schimb de locuri; prima a urcat pe 3, iar CEC a părăsit podiumul. Și primele două bănci și-au văzut redusă cota de piață. BCR a pierdut 2%, astfel că acum deține 29,4% din piață. BRD a pierdut mai puțin, numai 0,2%. În urma acestor evoluții, podiumul arăta astfel: BCR - 29,4% din active, BRD - 13,3%, Reiffeisen Bank 7,2%.
    În 2003 s-a constatat în general creșterea activelor la majoritatea băncilor, excepția marcantă fiind CEC, ale cărei active au scăzut de la 1.034 milioane euro la 953 mil. euro. De altfel, după cum au remarcat mai mulți analiști și specialiști din domeniul bancar, CEC este rămasă mult în urmă în ceea ce privește informatizarea, iar ieșirea din această situație mulți o văd, inclusiv guvernatorul BNR, prin privatizare și transformarea în bancă în adevăratul sens al cuvântului. Sunt însă și voci care susțin că e mai bine să rămână o bancă a oamenilor cu economii modeste, care să fie garantate integral de stat în continuare, dar să i se interzică anumite activități bancare. Problema este că tocmai acest statut ambiguu a permis Guvernului să încerce mișculații dincolo de Legea bancară, ultima fiind acordarea de credite pentru construcția de locuințe de către ANL. Doar reacția decisă a celorlalte bănci și a opoziției politice a de­terminat Guvernul să renunțe la idee.
Florin SILEA

Pledoarie pentru o campanie electorală civilizată
    Aflat într-un turneu preelectoral prin mai multe județe transilvane, deputatul de Alba, Codrin Ștefănescu, secretar executiv al PSD, a poposit și la Alba Iulia. Răspunzând unor întrebări, domnia sa ne-a declarat că "în pofida invitației lansate de PSD tuturor partidelor politice de a desfășura o campanie electorală decentă, civilizată, Alianța PNL-PD a încălcat această înțelegere chiar în timpul săr­bătorilor pascale. Din semnalele pe care le avem se anunță o cam­panie electorală murdară, în care partidele din opoziție vor recurge la tot felul de acuze, invective și atacuri la adresa unor personalități ale PSD pe plan central și local. În ce ne privește, nu ne vom lăsa antrenați în acest joc meschin, dar atunci când criticile formulate vor întrece măsura și nu se va opera cu argumente, vom riposta pe măsură. Din moment ce PNL și PD se subminează unul pe celălalt și se contrazic în declarații, nu ne putem aștepta la nimic bun".
    "În prezent, a mai spus Codrin Ștefănescu, ținta predilectă a cam­paniei preelectorale a PNL și PD este compromiterea PSD, a personalităților lui, și negocierea pe bază de algoritm a componenței viitorului guvern. Conducerile celor două partide au declarat public că vor face tot ce le stă în putință pentru atingerea acestor scopuri. Nu se dau în lături să facă unele înțelegeri centrale și teritoriale cu PRM numai să câștige voturi. Un asemenea mesaj politic este cât se poa­te de ridicol, aberant".
    În referirile făcute la situația concretă din județul Alba, secretarul executiv al PSD a reamintit că "în urmă cu o lună organizația ju­de­țeană Alba a PSD a lansat o listă de candidați pentru viitoarele ale­geri. Întrucât pe plan local au fost efectuate două sondaje, în urma analizării răspunsurilor primite se va decide care candidat este po­ziționat cel mai bine și acela va fi susținut pe liste. Fără a ne furniza prea multe informații despre cele două sondaje, parlamentarul Co­drin Ștefănescu a spus că pe primul loc pe lista candidaților la Pri­măria municipiului Alba Iulia s-a situat d-l Ioan Florea, vice­pre­șe­dintele CJ Alba. Chiar dacă în sondaje Mircea Hava es­te cotat cu 55%, considerăm că poate fi surclasat de candidatul PSD, care este decis să ducă, repet, o campanie electorală care să răspundă centrului de interes al celor 52% din cetățenii municipiului care se declară nemulțumiți de maniera în care este administrat municipiul Alba Iulia și vor o schimbare în bine, în folosul lor, al tuturor. Am recepționat acest mesaj și credem că Alba Iulia are nevoie de un primar PSD. Candidatul nostru întrunește cerințele unui șef al ad­ministrației publice locale. Este un om cu experiență managerială, dinamic, onest și credibil".
    Răspunzând altei întrebări, Codrin Ștefănescu a spus că "la nivel central al PSD s-a luat hotărârea ca pe listele de candidați să se regăsească în procent de 30% femei și tineri, care vor aduce un suflu înnoitor în politica PSD și a societății civile. Se urmărește ca femeile și tinerii să se implice activ, creator în politică".
    "În campania electorală ce se apropie, PSD se va desolidariza complet de nepotisme, de relații și de pile. Listele vor fi completate cu cei mai valoroși candidați", a mai spus interlocutorul.
    Codrin Ștefănescu a mai subliniat oportunitatea adoptării unei legi a migrației politice, care să fie operațională din anul 2005. De ase­menea, a mai precizat că PSD nu împărtășește inițiativa celor trei de­putați ai săi cu privire la adoptarea unei Legi a presei. (S.T.)
Asfaltări de primăvară după modelul porcului îngrășat în ajun
    Apreciem ca pozitivă acțiunea primăriei de începere a lucrărilor de reparație a asfaltului pe mai multe străzi din Alba Iulia. Este obligația sus-numitei instituții, în aceste lucrări se regăsesc banii noștri de taxe, este dreptul nostru de cetățeni ai municipiului să circulăm pe străzi cu asfalt. Drept pe care ni l-am cumpărat, practic, prin taxe și im­pozite plătite primăriei.
    Ce nu ne place este faptul că aceste șantiere, apărute cu o lună și ceva înaintea alegerilor locale, au un prea pronunțat miros e­le­cto­ral în favoarea unui edil care-și simte amenințată funcția. Un edil ca­re a făcut prea puțin în 12 ani și simte că oamenii vor vota o alter­na­tivă viabilă pentru un oraș cu adevărat european și care, acum, în ceasul al 12-lea, este dispus să-și facă datoria față de cetățeni și să le repare măcar străzile. Reparații care n-ar trebui făcute pe aceleași străzi an de an (ex. Vasile Goldiș etc.) dacă s-ar efectua o dată și bi­ne. Cu cheltuieli mai puține și cu mai multă eficiență, domnule pri­mar.
    Ca cetățeni, locuitori ai municipiului Alba Iulia, ne simțim jigniți de naivitatea cu care ne crede edilul în stare că înghițim momeala e­lecto­rală și să considerăm că porcul se poate îngrășa în ajun. (Bi­roul de presă al PSD Alba)
Ziua Pământului
    Mâine se sărbătorește în toată lumea Ziua Pământului printr-o serie de activități și pledoarii pentru sănătatea planetei. Cu acest pri­lej, Casa Apei- Aquafil, Centrul de Resurse pentru Mediu al Funda­ției PAEM Alba vor organiza la Grădinița numărul 7 din Alba Iulia o serie de manifestări. Acestea vor începe la ora 10.00 și-i vor implica activ pe cei mici. Activitatea este cuprinsă în cadrul proiectului ECO Grădinița. (A.D.)
Asociere a producătorilor de lapte
    36 de firme mici și mijlocii producătoare de produse lactate din ju­dețele din Nord-Vestul țării (Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Să­laj și Cluj) s-au unit într-o asociație. Scopul acesteia este atragerea de fonduri europene și guvernamentale pentru retehnologizare, în ve­derea aderării la UE, obținerea de subvenții și controlarea prețului lap­telui. Va fi urmat exemplul și de firme de profil din regiunea a VII-a Centru? (S.F.D.)
Delegație chineză în județul Alba
    Purtătorul de cuvânt al Consiliului județean Alba, Ioan Bâscă, ne-a informat că în perioada 22-27 aprilie a.c. o delegație formată din 5 persoane reprezentând provincia Gansu va vizita județul Alba. Între cele două părți există deja discuții de înfrățire. În 26 aprilie, chinezii vor fi prezenți la întâlnirea cu consilierii județeni. În perioada șederii pe meleagurile noastre, chinezii vor vizita agenți economici și monu­mente istorice din zonele Sebeș, Blaj, Alba Iulia, Albac și Câmpeni, dar se vor întâlni și cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri la sediul Camerei de comerț, industrie și agricultură Alba.(F.R.)
În domeniul sanitar
Munca la negru - la control!
    Campania națională privind identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, precum și verificarea prevederilor referitoare la secu­ri­tatea și sănătatea în muncă în domeniul sanitar - unități private, sub egida Inspecției Muncii București se desfășoară în perioada 21-23 aprilie 2004. La nivelul județului Alba va fi cuprins în verificare un nu­măr de 20 de unități. Rezultatele campaniei vor fi comunicate în timp util. (M.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.