Prima pagină Ediția din: 23.4.2004
Fostul director al Complexului de Vinificație "Jid­vei" - campionul tergiversărilor în dosare penale
Toader Ignat - de la scamatorii cu vinuri la afaceri cu motorină falsificată
    Unul dintre comisarii Inspectoratului de Poliție al Județului Alba a fost "pârât" șefilor săi de la București că tergiversează ancheta într-unul din dosarele în care este "pion" principal Toader Ignat, cunos­cut pentru "scamatoriile" cu vinuri în urma cărora SC "Jidvei" SRL a fost prejudiciată, potrivit expertizelor contabile efectuate la cererea or­ganelor de urmărire penală, cu peste 85 miliarde de lei. Deși nu s-a prezentat la șase termene consecutive, avocatul inculpatului Toa­der Ignat a formulat o plângere la Inspectoratul General al Poliției, în care îl acuză pe ofițerul de cercetări penale că tergiversează an­che­ta. Cercetările polițiștilor vizează în acest dosar afacerile cu com­bus­tibil tip M și P vândut ca motorină și combustibil tip NAFTA vân­dut ca benzină, derulate de Toader Ignat prin firma la care este ad­ministrator și asociat unic, SC "Stoian Ignat" SRL din Căpâlna de Jos, județul Alba.
    Toader Ignat a reușit să bulverseze până în prezent mersul an­chetei din cauza neprezentării avocaților aleși la termenele fixate de organele de cercetare penală. Primul apărător angajat de Toader Ig­nat a fost citat la două termene, dar a anunțat anchetatorii că nu îl mai reprezintă pe inculpat, reziliind contractul deoarece acesta are un alt apărător ales, în persoana avocatului Vasile Ghere din Târgu Mureș. Acesta a primit din luna martie nu mai puțin de șase citații pentru a se prezenta la audieri împreună cu clientul său, dar, potrivit surselor noastre din cadrul IPJ Alba, nu a onorat nici una dintre aces­tea. Celălalt avocat ales de Toader Ignat, senatorul Nicolae Vlad Popa, a fost citat și el pentru două termene, pentru primul dintre acestea motivând că este vinerea Paștilor, în timp ce la al doilea avea de susținut o inițiativă legislativă a grupului parlamentar din care face parte. Atât Vasile Ghere, cât și Nicolae Vlad Popa, în calitate de apărători, cât și Toader Ignat sunt acum citați pentru azi, 23 aprilie 2004, în "dosarul combustibililor", în care probatoriul este administrat și urmărirea penală a început de 20 de zile. Ignat este acuzat în acest dosar că a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 10 miliarde de lei. Întrebarea care se pune este dacă apărarea unui inculpat acuzat că a prejudiciat bugetul statului e compatibilă cu calitatea de senator al României.
    Judecat în stare de arest pentru prejudiciul de miliarde adus SC "Jidvei" SRL, Toader Ignat se vede acum încolțit, pe lângă dosarul aflat acum la poliție, în care se prefigurează o nouă fraudă de mili­arde bazate pe combustibil contrafăcut, el fiind cercetat de către procurorii Curții de Apel Alba Iulia într-o altă cauză referitoare la falsuri în privința unor etichete de pe buteliile cu vin. În acest dosar valoarea prejudiciului este de 45 miliarde de lei în dauna SC "Jidvei" SRL. Aceiași avocați îl apără pe Toader Ignat și în acest dosar, aplicând același stil de apărare, cu tergiversări peste tergiversări, cereri de recuzare și strămutare, având ca scopuri finale prelungirea cercetării penale și amânarea momentului în care dosarul va ajunge în instanța de judecată. Toader Ignat a atras atenția opiniei publice din întreaga țară după ce în noaptea de 3 spre 4 mai 2001 a sustras de la SC "Jidvei" SRL, filiala Alba, documente și bunuri pentru a ascunde o serie de fapte de natură penală care au fost săvârșite în perioada 1999-2001.
    În Dosarul "Jidvei", prin rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Toader Ignat și foștii colaboratori ai acestuia au fost trimiși în judecată.
Damian ANGHEL, Nicolae GÂTA

Simpozion internațional la Alba Iulia
"Spiritualitate și consumism în Europa Unită"
    În perioada 26-27 aprilie va avea loc la Alba Iulia, în organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, Secretariatului de Stat pentru Culte, Universității "1 Decembrie 1918" - Facultatea de Teologie Ortodoxă, Simpozionul internațional cu tema "Spiritualitate și con­sumism în Europa Unită". Seminarul va debuta luni, 26 aprilie, ora 9.00 cu festivitatea de inaugurare a noului edificiu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, la ora 9.30 în biserica facultății - TE DEUM, iar de la ora 10.00 - lucrările simpozionului, care cu câteva pauze vor dura toată ziua.
    *Marți, 27 aprilie, programul va începe la ora 9.00 cu conti­nuarea prezentării referatelor din cadrul simpozionului; de la ora 10.00 - va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor "Ho­noris Causa" Arhiepiscopului dr. Antonia Mattiazzo de la Padova; de la ora 12.00 - Corul Mixt al Facultății de Teologie din Alba Iulia dirijat de pr. lect. dr. Domin Adam va prezenta un microrecital care va fi ur­mat de lansarea volumului "Spiritualitate și consumism în Europa Unită". Lucrările simpozionului se vor încheia cu slujba de vecernie de la Schitul "Sfântul Lazăr".
    Importanța acestui simpozion este dată, dincolo de tema impor­tantă abordată, și de participarea a numeroase personalități din țară și din străinătate: ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, ÎPS Jaku­binyi Gyorgy - arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, PS. Lazăr Puhalo (Canada), prof. univ. Albert Rauch (Regensburg - Germania), pr. prof. Nikolai Ozolin - Institutul "Saint Serge" Paris, prof. univ. An­drei Marga - Facultatea de Studii Europene Cluj Napoca, pr. acad. prof. Dumitru Popescu - Universitatea București, PS Visarion Răș­inăreanu - episcop de Sibiu, ÎPS Nifon - Ahiepiscopul Târgoviștei, PS Petroniu Sălăjanul - episcop de Oradea, prof. dr. Ovidiu Pecican - Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca, pr. prof. Vasile Grăjdian - Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, prof. univ. Viorel Ștefănescu - Universitatea Paris XII, pr. Jurgen Henkel - director al Academiei Evanghelice "Transilvania" (AET) Sibiu și alții. Trebuie să mai spu­nem că Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Facultatea de Teo­logie Ortodoxă a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia și-au con­struit deja o tradiție în organizarea unor manifestări culturale și științifice prestigioase.
Anca DINICĂ

Sesiune Națională de Comunicări Științifice Studențești la Alba Iulia
    Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, în colaborare cu Liga Studenților, organizează în perioada 23-24 aprilie 2004 cea de-a patra ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Studen­țești, la care vor participa studenți din 13 centre universitare. Mani­fes­tările debutează în 23 aprilie 2004 cu deschiderea oficială a lu­crărilor sesiunii în Aula Universității, la ora 9.00. Lucrările pe secțiuni se vor desfășura între orele 10.00-12.30, respectiv 14.30-17.30, sus­ținerea propriu-zisă a comunicărilor fiind urmată de discuții și fina­lizată la ora 18.00, prin acordarea unor premii, diplome de excelență și diplome de participare. Toți participanții sunt invitați la un spec­tacol ce se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților, la ora 19.00, urmat de un dineu festiv la Cantina Universității. Sâmbătă, 24 aprilie, participanții vor efectua un tur al orașului, pentru vizitarea mo­numentelor și obiectivelor turistice din Alba Iulia. Organizatorii speră ca acest eveniment cultural să fie un fericit prilej de perpetuare a re­lațiilor dintre centrele universitare, atât în plan științific, cât și în legă­turile de prietenie dintre studenți.(F.R.)
Protocol de colaborare între PSD și UDMR
    Ieri în cadrul unei conferințe de presă, prefectul Mugurel Sârbu a declarat că la nivel județean a fost încheiat un protocol de colaborare între PSD și UDMR. "Relația dintre noi este foarte bună și ne bazăm pe un sprijin reciproc în alegeri. Se constată că se poate trăi bine și în armonie, ceea ce reprezintă un mare pas spre normalitate", a mai spus președintele PSD Alba, Liviu Mugurel Sârbu.(F.R.)
Repartizarea pe spitale a sumei de 23 de miliarde de lei
    Prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a declarat ieri, în ca­drul unei conferințe de presă, că prin HGR nr. 514 a fost alocată suma de 23,4 de miliarde de lei pentru reabilitarea spitalelor muni­cipale și orășenești din județ și pentru finalizarea unor lucrări ce țin în special de sistemul de încălzire. Acești bani au fost distribuiți ast­fel: spitalul județean-6,3 miliarde de lei, spitalul Aiud-2 miliarde de lei, spitalul Blaj-3,9 miliarde de lei, spitalul Sebeș-5 miliarde de lei, spitalul Cugir-2,9 miliarde de lei, Câmpeni-2,1 miliarde de lei, spi­talul Abrud-1,2 miliarde de lei. Prefectul a mai spus că acești bani sunt suficienți pentru ca lucrările respective de la spitale să fie fina­li­zate. Mugurel Sârbu a dat asigurări că în luna mai vor sosi de la gu­vern alte 25 de miliarde de lei pentru drumuri.(F.R.)
Accident rutier mortal la Săliștea
    În noaptea de 21/22 aprilie, în jurul orei 12.30, pe DN 7, pe raza comunei Săliștea s-a produs un accident rutier în care și-a pierdut viața Ștefan Mareș, de 23 de ani, șofer profesionist la o societate comercială din Cugir. Conducând autotractorul marca IVECO cu se­miremorcă pe direcția Orăștie-Sebeș, Mareș nu a redus viteza într-o curbă periculoasă la stânga, a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens unde s-a izbit de alt autotren IVECO de București. În urma coliziunii, IVECO-ul de Alba s-a răsturnat în decor, Ștefan Ma­reș decedând pe loc. Șoferul autotrenului de București, Traian Cojo­caru, de 57 de ani, nu a pățit nimic. În cauză, poliția rutieră continuă cercetările.(N.I.T.)
Un bărbat s-a înecat în Ampoi
    În noaptea de 20/21 aprilie, în jurul orei 1.15, în albia râului Ampoi a fost găsit cadavrul lui Traian Barbu, de 68 de ani, din satul Am­poița. În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din Meteș s-a stabilit că Barbu plecase în jurul orei 22.30 de acasă spre râul Ampoi pentru a lua apă pentru animale. Se pare că a alunecat pe un mal abrupt, a căzut cu capul în apă și s-a înecat. S-a stabilit că nu exis­tă suspiciuni cu privire la cauza morții: asfixie mecanică prin înec. (N.I.T)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.