Ultima oră
Toți candidații la alegeri vor trebui să-și declare averile
    Toți candidații la funcții în statul român, de la președinte la primari și consilieri vor fi obligați să-și declare averile la Biroul Electoral Central sau la cel de circumscripție, după caz. Guvernul a modificat pachetul legislativ anticorupție. În ceea ce privește casele și tere­nurile, vor trebui specificate atât anul dobândirii, suprafața, valoarea impozitului, cât și țara în care se află. În cazul autoturismelor se vor menționa marca, anul de fabricație, anul de dobândire și felul în care s-a intrat în posesia acestora. Guvernul a modificat printr-o ordo­nanță de urgență și Legea privind declararea averilor. Astfel, aceste declarații vor trebui publicate în Monitorul Oficial - în cazul can­didaților la președinție - sau pe site-urile de internet ale consiliilor ju­dețene - în cazul celorlalți candidați, în termen de 3 zile de la data depunerii. O modificare importantă a legii privind declararea averilor es­te diminuarea de la 10.000 la 5.000 de euro a valorii însumate a depozitelor și conturilor curente din țară și din străinătate. Și în ca­zul cadourilor care trebuie declarate s-a micșorat plafonul de la 300 la 200 de euro. Vor trebui declarate și certificatele de trezorerie a că­ror valoare însumată depășește echivalentul a 5.000 de euro, pre­cum și deținerea de acțiuni sau participări la fonduri mutuale. În ceea ce privește bunurile imobile, vor trebui specificate atât anul dobândirii, suprafața, valoarea impozitului, dar și țara în care acestea se află. (F.R.)
Primăria municipiului Alba Iulia premiază exce­lența
Trei arhitecți medaliați
    arhitecțiLa inițiativa primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, trei dintre cei mai buni arhitecți din mu­nicipiul Alba Iulia au primit ieri câte un "Titlu de recu­noș­tin­ță" din partea Primăriei muni­ci­piului Alba Iulia. Este vorba de arh. Ioan Străjan, arh. Gheorghe Lăncrănjan și arh. Stelian Fles­chin, toți trei având contribuții im­portante la dezvoltarea edili­tară a municipiului reședință de județ. Deși meritele lor nu au fost amintite detaliat în momentul premierii (ar fi fost și greu pentru că ele sunt numeroase) amintim noi acum câteva dintre ele: Ioan Stră­jan - Plan Urbanistic Zonal Alba Iulia-Micești (ultima mare lucrare) și desigur multele clădiri moderne prin care "fața" municipiului nostru bimilenar a întinerit. Acest ultim merit îl au și ceilalți doi arhitecți premiați ieri, iar pentru ei mai amintim: Stelian Fleschin - proiect de refațadizare a Muzeului Național al Unirii și Sălii Unirii (pentru care a primit premiu și din partea Ministerului Culturii și Cultelor) și Gheor­ghe Lăncrănjan - studii și proiecte pentru restaurarea mai multor monumente din Cetatea Alba Iulia, primul studiu pentru "Traseul Por­ților", proiect pentru restaurarea Porții I a Cetății Alba Iulia (acest ultim proiect premiat și el de MCC). Premierea celor trei arhitecți a avut loc la Sala Unirii, iar primarul municipiului - Mircea Hava a a­rătat că "este un gest pe care Primăria trebuia să-l facă poate mai demult și pe care îl va face de-acum înainte în fiecare an. Și nu am în vedere numai premierea arhitecților, ci a tuturor celor care prin activitatea lor, indiferent în ce domeniu, au o contribuție importantă pentru dezvoltarea urbei noastre. Ne propunem să premiem exce­lența în toate domeniile, ca o recunoaștere, dar și ca un îndemn spre perfecționare. (...) Sunt mândru că vă cunosc, sunt mândru că lucrăm împreună, sunt mândru că ne plimbăm pe aceleași străzi!" La festivitatea de la Sala Unirii au fost prezenți consilieri locali ai Partidului Democrat, arhitecți colegi ai premiaților și amintim, nu în ultimul rând, pe dl. prof. univ Vasile Mitrea - președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, care a apreciat ca pozitivă inițiativa primarului din Alba Iulia, promițând totodată că va populariza și în alte părți ideea. "Cei trei au pus problemele profe­sionale pe primul plan, dorind să contribuie la dezvoltarea acestui oraș, iar premierea lor este un act de recunoștință pentru un act de creație."
Anca DINICĂ

Vino să vezi colecția primăvară-vară Volkswagen și Audi prezentată de D&C Oradea în Cetatea Alba Iuliei
    Caravana Volkswagen și Audi a poposit ieri pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor Alba.
    D&C Oradea, dealer autorizat Volkswagen și partener agreat Au­di, vă prezintă un număr impresionant de mașini: VW Polo, Noul Golf, Golf Variant, Passat, Passat Variant, Bora, Touran, Sharan, Touareg, Beetle, Noul Caddy, T5, LT, Noul Audi A3, A4, Allroad.
    Vedeta caravanei este Noul Golf, lansat pe piață anul acesta, care are aer condiționat în dotare standard și 8 variante de moto­rizări, atât pe benzină cât și diesel. Pentru că este răsfățatul firmei D&C Oradea, Noul Golf a fost plimbat ieri prin tot orașul cu o plat­formă mobilă, înconjurat de o atmosferă incitantă: fete frumoase, mu­zică antrenantă, entuziasm și bună dispoziție.
    Din gama Autovehicule comerciale, D&C aduce în atenția publi­cului Noul Caddy, în varianta Furgon, destinată transportului de mar­fă și Caddy Kombi pentru transportul de persoane. Mereu în formă, Noul Caddy este un vehicul comercial, flexibil, încorporând ultimele realizări tehnologice, al cărui volum util, sarcină utilă mare, mane­vrabilitate și consum de carburant îl fac preferat în aglomerațiile ur­bane.
    Din gama Audi, puteți admira Noul Audi A3, o definiție a sporti­vi­tății: Putere, Agilitate, Fairplay. Noul design îi conferă o apariție ne­aș­teptată, surprinzătoare, liniile sale ferme inspirând forță și agre­sivitate. Odată instalat la volan, veți simți temperamentul acestei ma­șini cu fiecare fibră a corpului. Totul pare să te îndemne: condu-mă dacă îndrăznești! Fie că veți alege o motorizare pe benzină be­neficiind de noua tehnologie FSI sau una dintre puternicele variante diesel, noul A3 vă oferă aceeași senzație de sportivitate.
    Oferta de leasing, prin Porsche Leasing România, este avanta­joa­să, avansul minim fiind cuprins între 15% și 50%, iar perioada de leasing este cuprinsă între 1 și 5 ani. Pentru Autovehicule Comer­ci­ale, avansul minim este de 5%.
    În plus, oricine încheie un contract de leasing în luna aprilie, be­neficiază de reducere de dobândă și primește CADOU rata pe luna decembrie 2004.
    Caravana Volkswagen și Audi se află și azi în Alba Iulia, nu ratați ocazia!
Incubator tehnologic de afaceri la Alba Iulia
     Consilierul local PSD Doina Harda a informat în cadrul unei con­fe­rințe de presă că în curând la Alba Iulia va fi înființat un incubator teh­nologic de afaceri. Acesta are ca scop dezvoltarea sectorului în­treprinderilor mici și mijlocii ca un mijloc de creare a unor noi locuri de muncă și de îmbunătățire a condițiilor de viață. Înființarea acestui incubator tehnologic de afaceri este parte în pro­gramul PNUD (Pro­gramul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) "O Românie frumoasă". Pentru ca să devină cât mai curând realitate, în acest început de săptămână arh. Cătălina Preda - director PNUD pentru programul "O Românie frumoasă", a analizat la Alba Iulia, împreună cu arh. Doina Harda, posibilele locații pentru acest proiect. De menționat că Alba Iulia este inclusă alături de municipiile Brașov și Hunedoara în prima etapă de derulare la nivel național a programului de înființare a incu­batoarelor tehnologice de afaceri.
Anca DINICĂ

La nivel județean
Comisie de transparență a alegerilor
    Prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a participat la Bu­curești la o instruire cu ministrul Ioan Rus pe tema alegerilor locale "pe care o consider deosebit de utilă". Astăzi, prefectul se va întâlni, tot în cadrul unei instruiri, cu primarii, secretarii, președinții și locți­itorii secțiilor de votare pentru a aborda același subiect. "Guvernul tratează cu maximă responsabilitate acest capitol și în condiții de maximă transparență. Atât la nivel central, cât și la nivel județean se vor institui comisii de transparență din care nu vor lipsi ziariștii. Noi vrem alegeri libere și corecte, bine organizate și de aceea nu sunt de acord cu afirmațiile celor din PD și PNL, care spun că alegerile vor fi fraudate. Poate așa ar fi făcut ei dacă erau la Putere", a mai spus prefectul de Alba.(F.R.)
Școlarii i-au promis Pământului dragoste și îngrijire
    "Ziua Pământului", 22 aprilie, a fost marcată de elevii claselor a IV-a A, a III-a A și a III-a B din cadrul Grupului Școlar "Dorin Pavel" din Alba Iulia printr-o expunere de eseuri și o expoziție de desene tematice. Elevii au găsit răspunsuri la întrebări legate de vârsta Pă­mântului, formarea lui, poluarea care afectează încet dar sigur me­diul înconjurător. Tot ei au găsit soluții - aflate la îndemâna oricui - despre cum poate fi salvat și păstrat curat leagănul omenirii - Terra cea albastră. Activitatea s-a desfășurat sub forma unor discuții in­teractive între școlari și cadrele didactice coordonatoare: Elena Mi­hăilă, Maria Pironcu, Tania Lovin. (N.I.T.)
Studentele PSD au preluat conducerea!
    Miercuri, 21 aprilie 2004, întrunit în ședință extraordinară, Colegiul Director al Ligii Studenților Social Democrați Alba a decis cu u­na­ni­mitate de voturi ca Lupea Mădălina, Muntean Melania, Filip Adriana, Deoancă Gabriela, Fulop Melinda, Ciuta Luciana, Tecșa Andreea să ocupe funcția de vicepreședinte al LSSD Alba, iar Muntean Mihaela a fost aleasă secretar executiv. (F.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.