Editorial
Fiecare pasăre pre limba ei piere
    Nici nu s-a declanșat bine campania electorală, că unele partide au intrat în vrie, își manifestă teama că vor fi fraudate alegerile. Acestea nu fac decât să copieze gândirea banală și îngustă împrumutată din sfera fotbalului, când în psihologia fanilor de rând fiecare meci sau întreaga etapă sunt un blat, un aranjament. Din păcate, punem totul sub semnul îndoielii, al hoției și dubiosului. Bunăoară, ca să intrăm direct în subiect, PNL, PD și PRM au pornit o campanie de denigrare a partidului de guvernământ care, în închipuirea lor, va modifica prin diferite practici neortodoxe scorul alegerilor atât la locale, cât mai ales la cele generale. În realitate, cele trei partide nu fac altceva decât să-și mascheze neputința de a se organiza, de a-și crea o imagine credibilă și robustă în rândurile electoratului și își pregătesc în felul acesta psihologic electorii pentru eșecul pe care îl prefigurează în alegeri. Le-am sugera să nu se teamă de nimeni, ci doar de ei înșiși, pentru imaginea lor prea mult supusă erodării. Este, credem, o lipsă de fair-play din partea lor să acuze PSD-ul care a făcut de data aceasta eforturi pentru a se repara greșelile și bâlbele generate de guvernarea anterioară. Ba mai mult, actualul partid de guvernământ a inițiat făurirea unei co­misii care să propună noile legi electorale, comisie din care după cum se știe au făcut parte reprezentanții tuturor partidelor parla­mentare.
    Poate tridentul PNL-PD-PRM nu a luat la cunoștință că actualul guvern organizează Autoritatea Tutelară Electorală Permanentă, in­stituție înființată în premieră în România și care se va ocupa ex­clusiv de organizarea alegerilor. Despre ce fel de fraude poate fi vor­ba când toate partidele, precum și organizațiile neguvernamentale vor avea reprezentanți în secțiile de votare și birourile electorale? În plus, în secția de votare vor putea fi acreditați ziariști, observatori independenți din punct de vedere politic. Iar pe deasupra, pentru eliminarea oricăror suspiciuni, guvernul a decis, în spiritul unei de­pline transparențe, să invite reprezentanții Consiliului puterilor lo­cale și regionale al Consiliului Europei pentru monitorizarea alegerilor locale din luna iunie a.c. Se pare că amnezia le joacă feste și uită că PSD a fost primul partid din România post-revoluționară care a organizat alegeri democratice și le-a pierdut, eliminând orice sus­piciune privind fraudarea alegerilor.
    A pune în discuție o asemenea posibilitate la opt ani de la momentul 1996, context în care România face parte din structurile NATO și se pregătește să adere la Uniunea Europeană, este o jignire la adresa cetățenilor țării și aduce grave prejudicii României pe plan extern. Este limpede pentru orice om de bună credință că cele trei partide nu urmăresc decât dezinformarea opiniei publice și acoperirea propriului eșec. În loc să se lanseze în astfel de mani­festări politice de-a dreptul insalubre, PNL și PD ar face mult mai bine dacă s-ar distanța de tactica păguboasă a PRM, care obiș­nuiește să reclame pierderea alegerilor din patru în patru ani. Dacă nici acum la 15 ani de democrație nu mai avem încredere unii în alții, propunem ca numărătoarea voturilor și securitatea urnelor să se facă la Istanbul sau la Moscova, ori la Viena, pe unde umblau cândva domnitorii și voievozii țării să-și aranjeze câștigarea scau­nului de domnie. E rizibil să mai asistăm acum la astfel de josnicii și inepții politice și de caracter. Dar, vorba românului, fiecare pasăre pre limba ei piere.
Gheorghe JURCĂ