Curier județean
Femeile mironosițe
    Femeia, ființa vitregită de nedreptățile unei legislații care șchio­păta de amândouă picioarele, pe tot parcursul Vechiului Testament, din cauza strămoașei Eva, prin care a intrat păcatul în lume, a fost scoasă la lumină și reabilitată de Iisus, care S-a încăput pe Sine în pântecele fecioresc.
    Din umbra uitării și a marginalizării, Hristos a scos-o pe femeie la lumina soarelui, iar prin atenția și purtarea de grijă pe care i le-a arătat necontenit, chipul ei a ajuns icoană de altar spre închinare. Dragostea lui Dumnezeu față de femeie n-a rămas nerăsplătită, deoarece ea a devenit cea mai devotată și neabătută slujitoare în misiunea de răspândire a adevărului despre Înviere.
    Joi seara, după Cină, toată ceata apostolească merge în Ghetsi­mani pentru ultima rugăciune împreună cu învățătorul. Iuda și soldații prind și leagă pe Iisus, iar apostolii se fac nevăzuți de lângă El. Nimeni nu-i mai vede (cu mici excepții) până a treia zi după Înviere și atunci cu pași mărunți. Cele care merg fără șovăire, cu curaj, cu dra­goste și milă față de Mântuitorul sunt femeile. Înfruntă primejdia și amenințările iudeilor, care spuneau că toți cei ce-L vor mărturisi pe Hristos îi vor împărtăși soarta. Pe calea crucii trăiesc la cote supra­omenești fiecare suspin și fiecare slăbiciune a Celui ce merge spre moarte, ducându-și în spate crucea supliciului. Lumina soarelui s-a stins în sufletele lor, așa încât întuneric s-a făcut peste ele nu numai din ceasul al șaselea până în ceasul al nouălea, ci din clipa de­clanșării patimilor până-n luminata dimineață a Învierii.
    Pe cât este de greu și de penibil să dai cuiva o veste dramatică, cum ar fi moartea u­nei ființe dragi, pe atât este de fericită vestirea unei bucurii fără margini pe care o dai nu unei persoane ci lumii întregi. Dacă primul om căruia Hristos i-a deschis raiul a fost tâl­harul de pe cruce, prima femeie, căreia i s-a descoperit Învierea de către Însuși cel Înviat, a fost Maria Magdalena, o femeie păcătoasă din care Mântuitorul scosese șapte diavoli, iar mai pe urmă și celorlalte femei care mergeau cu miresme să ungă trupul lui Iisus.
    Sunt și aceste două aspecte, legate de tâlhar și de Maria Magda­lena, dovada faptului că prin Hristos s-a realizat universalizarea chemării către împărăția lui Dumnezeu a tuturor oamenilor indiferent de sex, culoare, neam sau rang social, și chiar dac㠄toți s-au a­bătut, împreună netrebnici s-au făcut și nu mai este nimeni care să facă binele" (Romani III,12), păcatele omenirii au fost răstignite de către Hristos pe Cruce, iar prin Învierea Lui noi toți am înviat.
Preot Petru PINCA, Blaj

Doi bărbați răniți grav la Arieșeni
    Joi după-amiaza, în jurul orei 16.00, pe DN 75, pe raza comunei Arieșeni s-a produs un accident rutier în care doi bărbați au fost grav răniți. Conducând un autoturism Dacia 1300 pe direcția Gârda-Ari­eșeni, Vasile Chiorean, de 38 de ani, din Aiud a intrat în depășirea unei autoutilitare marca Roman condusă de Lazea Traian, de 44 de ani, din Arieșeni. La revenirea pe banda sa de mers, Chiorean a pier­dut controlul volanului și s-a răsturnat în albia râului Arieș. Șo­ferul a scăpat cu răni destul de ușoare la față în schimb pasagerii din Dacia au fost grav răniți: Ioan Scrobotă, de 34 de ani, din Mi­răslău a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis și o pla­gă frontală iar Victor Mărginean, de 27 de ani, din Aiud a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis cu amnezie retrogradă. Cei doi au fost transportați la Spitalul din Câmpeni și de acolo la Alba Iulia. În cauză, poliția continuă cercetările. (N.I.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.