Prima pagină Ediția din: 24.4.2004
Reconciliere istorică "monumentală" între români și maghiari
•Duminică, 25 aprilie a.c., la Arad va fi inaugurat Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare în care ur­mea­ză să fie amplasată statuia Libertății, monu­ment ridicat în memoria celor 13 generali maghiari uciși aici din ordinul guvernului austriac, dar și Arcul de Triumf - care îl va avea pe frontispiciu pe Avram Iancu - Craiul Munților și alți crai ai re­vo­luției române
      După mai mulți ani de tratative și discuții (pe alocuri destul de aprinse) între guvernul român și cel maghiar, în cele din urmă s-a căzut la pace și reconciliere. În prezent, la Arad, autoritățile locale au intrat în febra pregătirilor pentru inaugurarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare, eveniment ce se preconizează a avea loc du­minică, 25 aprilie. Senatul României a aprobat recent amplasarea în această locație a Statuii Libertății ce îi va avea pe frontispiciu pe cei 13 generali unguri executați de guvernul imperial austriac pentru că s-au ridicat contra orânduirii statului de atunci. În perioada 29 iulie - 11 august 1849, armata ungară cotropitoare a fost zdrobită la Timi­șoara de către o altă armată cotropitoare, cea a imperiului țarist rus. Iar la 13 august, la Șiria (lângă Arad) generalul ungar Gorgey Artur, împuternicit de către Kossuth Lajos, a capitulat în fața armatei țariste condusă de generalul I.F. Paskevici. La fel și românii din Mun­ții Apuseni, conduși de Avram Iancu, au fost somați și siliți de către comandantul forțelor imperiale țariste - Luders - care intrase în Transilvania, să depună armele. Dar aceasta a fost partea de sfârșit a Revoluției...
    ... După cum se știe, Revoluția de la 1848 a însemnat pentru poporul român mii de jertfe pe altarul libertății naționale, al începutului desăvârșirii statului național unitar. Iar cei 13 generali maghiari n-au fost deloc... mielușei. Sub comanda unora dintre ei (generalul Bem) sau a unor subalterni precum maiorul Hatvany, colonelul Kemenyi Farkas, colonelul Czetz sau Vasvary Pal, armatele invadatoare ungare au comis unele dintre cele mai mari atrocități împotriva românilor. În Banat, în perioada februarie-martie 1849, generalul polonez Bem, aflat în fruntea armatei ungare, a înființat "tribunalele de sânge", prin care zeci de mii de români au fost uciși mișelește. La Abrud, armata lui Hatvany i-a ucis pe pre­fecții Petru Dobra și Ioan Buteanu, iar în comuna Luna (lângă Turda) detașamentele armate ale nobililor unguri și secui au săvârșit un groaznic măcel asupra românilor adunați pentru a-și exprima protestul față de hotărârea grofilor și baronilor maghiari din Dieta transilvană de anexare a Transilvaniei la Ungaria. În cele din urmă, în bătăliile crâncene de la Abrud, Mărișel-Fântânele, Albești, Aiud, Turda, Cluj, Cricău, Brad, Uioara, Sălciua, Huedin-Călățele, Iara, Ponor, Băișoara, Buceș și Blăjeni, oștile române, avându-i în frunte pe Craiul Munților - Avram Iancu și pe prefecții săi, luptând cu vitejie au reușit să-i înfrângă și să-i pună pe fugă pe cotropitori, pro­ducându-le pierderi însemnate. Bilanțul teatrului de război a fost însă mai mult decât tragic. În aceste bătălii au fost maltratați și uciși pes­te 40.000 de români, iar peste 200 de sate românești au fost rase de pe suprafața pământului.
    Memoria acestor tragice evenimente este încă vie și, chiar dacă a venit timpul iertării, al reconcilierii istorice româno-maghiare, noi nu trebuie să o ștergem cu buretele. Ea a făcut parte și va face parte din istoria zbuciumată a poporului român în lupta continuă pentru neatârnare și libertate națională.
    Așadar, iertăm, dar nu uităm... Nu mai suntem, desigur, unii în armata lui Iancu și alții în cea a lui Kossuth Lajos, în tranșee, gata de înfruntare. Acest aspect trebuie să țină, într-adevăr, de trecut. După cum se știe, încă înainte de capitularea armatei ungurești în fața celei țariste, însuși Avram Iancu, mereu pacificator, la îndemnul lui Nicolae Bălcescu, care avusese pe 26 iulie 1849 o întâlnire cu Kossuth, a semnat, la Câmpeni, Convenția de neutralitate cu gu­ver­nul ungar, exprimându-și regretul că "în împrejurările actuale nu pu­tem să dezbatem cu frații maghiari restabilirea păcii... Totuși, pentru a vă dovedi sentimentele noastre frățești pe care le nutrim față de armata maghiară, am hotărât să rămânem neutri față de armata ungară în tot timpul acestei lupte, neatacând-o și apărându-ne numai în cazul că am fi atacați"(...) Dacă la începutul Revoluției armata lui Avram Iancu se aliase cu trupele imperiale austriece pentru a lupta contra celor ungurești, invadarea țării de către trupele țariste rusești, fie ea și salvatoare, n-a prea fost pe placul său...
    Așadar, chiar dacă această reconciliere irită încă spiritele în inte­riorul unor formațiuni politice (vezi recenta moțiune a PRM în Par­lament) sau patriotice - viața, ca și istoria, merge înainte, își are cursul ei. Este și acesta, mai mult ca sigur, un pas spre viitor. O nouă bătălie, comună de această dată, (româno-maghiară) pentru integrarea în Europa Unită. Anul trecut, premierii României și Un­gariei, Adrian Năstase și Peter Medgyessy, au semnat împreună, la București, acordul privind aplicarea Legii statutului maghiarilor din statele vecine Ungariei. A fost un prim pas de re­con­ciliere politică. Acum, odată cu inaugurarea Parcului Reconcilierii, se vrea și o re­conciliere cu trecutul, una definitivă, din perspectiva faptului că am­bele țări au intrat deja în NATO și urmează să pășească în casa comună - Europa Unită.
    Apoi, pentru a fi drepți cu istoria noastră, cu faptele eroice ale românilor pașoptiști, zilele trecute Prefectura Arad a anunțat că a fost aprobat de către Guvernul României proiectul Arcului de Triumf care va fi ridicat tot în Parcul Reconcilierii și va simboliza lupta transilvănenilor în timpul Revoluției de la 1848. Potrivit proiectului, Arcul de Triumf va avea o înălțime de 9 metri, iar pe fațada principală vor apărea Avram Iancu, câțiva revoluționari, precum și figuri repre­zentând "România Revoluționară" și "Europa Unită". Realizarea Ar­cului de Triumf va costa aproximativ 90 de miliarde de lei, bani care au fost deja alocați de către Guvern. La inaugurarea de duminică a Parcului Reconcilierii sunt așteptați să participe premierul Ungariei și oficialități ale guvernului român.
Tinu MATEȘ

Regulamentul de gestiune și intervenție pentru Cetatea Alba Iulia - aproape de final
    Realizarea regulamentului de gestiune și intervenție și a Planului Urbanistic Zonal pentru Centrul Istoric Alba se apropie cu pași re­pezi de final, a informat arh. Doina Harda în urma discuțiilor care s-au purtat recent la Alba Iulia și la care a participat și coordonatorul programului de cooperare dintre Ministerul Transporturilor, Construc­țiilor și Turismului și Ministerul Culturii și Comunicării (Franța) - Cris­tina Herția. Trebuie spus că realizarea regulamentului de gestiune și intervenție este parte a unui acord de colaborare existent între minis­terele menționate. Doina Harda a precizat că acest regulament este foarte important pentru că el va stabili până în cele mai mici detalii (fără să fie absurd!) modalitatea de lucru pentru restaurările, sau chiar pentru intervențiile de întreținere curentă a imobilelor (monu­mente istorice sau nu) aflate în perimetrul Cetății Vauban. Se ur­mărește o abordare unitară a tuturor zonelor din Cetatea Alba Iulia și desigur stabilirea regulilor de gestionare a acestui monument istoric de mare importanță. În același timp regulamentul va ușura demer­surile proprietarilor sau beneficiarilor monumentelor istorice atunci când doresc să facă vreo intervenție astfel încât să nu mai tre­bu­iască să bată drumul Bucureștiului pentru orice fleac. Fără îndoială că regulamentul nu înlocuiește, nu suspendă legile în vigoare în do­meniul protejării patrimoniului imobil, ci este realizat în armonie cu acestea. Regulamentul de gestiune și intervenție și PUZ-ul pentru Centrul istoric Alba Iulia sunt realizate în concordanță cu Studiul Pilot de Refuncționalizare a Cetății Vauban și este pentru prima dată când în România se realizează un asemenea regulament.
Anca DINICĂ

Fosta președintă a Curții de Apel Alba Iulia a depus jurământul la Cotroceni
    Judecătorii Emilia Braicău, Iuliana Popescu și Cristina Iulia Tar­cea au depus, joi, jurământul în fața președintelui Ion Iliescu, în ca­drul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni. Având în ve­dere propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cele trei doam­ne au fost numite, prin decret prezidențial, judecători la Curtea Su­premă de Justiție. Șeful statului a ținut să-i felicite pe înalții magis­trați, urându-le succes în activitatea viitoare. Emilia Braicău a fost președinta Curții de Apel Alba Iulia, înainte de a fi numită judecător la Curtea Supremă de Justiție.(F.R.)
Listele electorale la validat
    Președintele PSD Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a declarat presei că în 26 aprilie a.c., Delegația Permanentă și Biroul Executiv vor valida listele pentru alegerile locale. Întrebat fiind cine crede că va reuși să treacă pragul de 5 la sută pentru a intra în Consiliul județean, pre­ședintele PSD Alba a spus: "Este greu de anticipat, mai ales că va conta și prezența la vot. Din sondajele din ultima vreme, care nu știu cât sunt de elocvente, în noul CJ ar putea intra PSD, PNL, PD și PRM, dar niciodată nu se știe", a mai spus liderul PSD Alba.(F.R.)
Ziua muncii sărbătorită în județul Alba
    Prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, ne-a informat că "Ziua internațională a muncii" va fi sărbătorită și la nivelul municipiilor și orașelor din județ. "Este normal să se sărbătorească această zi, care vreau să precizez nu va fi organizată de PSD, ci de primarii de municipii și orașe, dar și de Consiliul județean", a spus Mugurel Li­viu Sârbu.(F.R.)
Investiție BAUMIT de 7,5 milioane de Euro la Teiuș
    Prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, a anunțat în cadrul unei confe­rințe de presă că în orașul Teiuș va fi realizată una dintre cele mai importante investiții din județ. Investiția implementată de BAUMIT A­us­tria este cifrată la circa 7,5 milioane de Euro. În perioada 13-16 mai, o delegație formată din câte un reprezentant al CJ și Prefecturii Alba se va deplasa în Austria pentru a vedea la fața locului cum se lucrează într-o astfel de firmă. Prefectul a făcut precizarea că nici el, nici președintele Consiliului Județean nu vor fi cei care pleacă în A­us­tria. "Apreciem în mod deosebit venirea acestei investiții la Teiuș și acesta este doar începutul. Săptămâna viitoare o delegație a A­gen­ției Naționale a Investitorilor Străini va vizita județul Alba în cău­tarea unor oportunități de afaceri și a depistării unor spații unde să fie dezvoltate noi afaceri. Județul Alba ocupă, dacă nu primul, un loc fruntaș pe țară, în ceea ce privește investițiile străine, și asta se da­torează în special Sebeșului", a spus Mugurel Sârbu. Prefectul a mai spus că investiția va fi demarată în luna mai, dar că încă nu știe câte locuri de muncă vor fi create.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.