Editorial
Voga Ceaușescu
    Nu știu dacă ați observat, dar în primăvara aceasta se poartă Cea­ușescu. În consecință, un număr nu chiar nesemnificativ de pu­blicații dar și de posturi de televiziune sapă din greu după informații referitoare la fostul dictator, scoțând la lumină de-a valma chestiuni arhicunoscute și câte o prospătură numai bună de captat atenția unui electorat din ce în ce mai blazat și mai puțin interesat de politică. În aceste demersuri se ascunde un soi de fals apolitism, care îi scutește pe autorii așa-ziselor dezvăluiri senzaționale de re­flectarea realității cotidiene, al cărei cenușiu n-are nimic de-a face cu triumfalismul discursurilor propagandistice de la lansările în stil american ale candidaților PSD.
    Stilul acesta, ca și alte maniere mimând occidentalizarea so­ci­etății românești i-a lăsat reci pe autorii Raportului "Națiuni în tran­ziție 2003", realizat de prestigioasa organizație americană pentru apărarea democrației "Freedom House". Documentul, referitor la ce­le 27 de țări foste comuniste, analizează principalele domenii care definesc o societate democratică: procesul electoral, societatea ci­vi­lă, independența presei, sistemul de guvernare, cadrul con­sti­tu­țional, legislativ și juridic, respectiv corupția, acordând o notă pentru fiecare în parte. Concluziile, exprimate în note pentru domeniile mai sus menționate, nu sunt câtuși de puțin îmbucurătoare în privința României, excepție făcând societatea civilă care ar fi înregistrat u­nele progrese. Principalul vinovat pentru eșecuri este considerat par­tidul de guvernământ. De altfel, în totalitatea sa, raportul se con­stituie într-un aspru rechizitoriu la adresa regimului Iliescu-Năstase. Astfel, autorii susțin că democratizarea României a fost îngreunată în mod semnificativ de foștii membri ai nomenclaturii comuniste, reuniți în Frontul Salvării Naționale, formațiune devenită astăzi Par­tidul Social Democrat. De asemenea, analiștii americani nu se sfiesc să afirme că, în decembrie 1989, în România a avut loc o lovitură de stat dată de Ion Iliescu, "care s-a autointitulat președinte interimar după fuga lui Ceaușescu". Una dintre principalele con­cluzii ale raportului este că integrarea euroatlantică a României a fost mult întârziată de lovitura de stat din decembrie 1989. Anul 1996 este identificat cu trecerea la democrație, după 2000 procesul electoral fiind dominat de PSD.
    Ca un răspuns, probabil, la acuzațiile americanilor, dl. Ion Iliescu s-a lansat vineri, la sediul Prefecturii Argeș, într-un atac furibund la adresa Opoziției, lăsând baltă echidistanța la care îl obligă prin Constituție ipostaza de șef al statului. Luând în brațe stindardul interesului național, președintele a făcut apel la continuitate politică, indiferent de rezultatul alegerilor din acest an. Mai pe șleau, în e­ventualitatea în care Opoziția ar câștiga scrutinul, liberalii și demo­crații ar da dovadă de "barbarism și sălbăticie", dacă ar demola re­alizările pesediste în domeniul reformelor (?) și ar schimba politica de guvernare dusă de actuala Putere. Nici un cuvânt, însă, despre felul în care politica respectivă a făcut ca România să se confrunte pentru prima oară cu spectrul suspendării procesului de aderare la Uniunea Europeană. În schimb, dl. Iliescu i-a acuzat pe liberali și pe democrați pentru întârzierea procesului de aderare, întrucât în perioada 1997-2000 s-ar fi preocupat numai de denigrarea pre­decesorilor lor și de demolarea mărețelor înfăptuiri ale acestora. În opinia lui Ion Iliescu, nu ar trebui să se repete experiența alternanței la putere din 1996, întrucât aceasta s-a dovedit păguboasă din punct de vedere economic și al "profitului european".
    Faptul că, din 2000 încoace, PSD a invocat drept cauză a tuturor eșecurilor sale "moștenirea grea" a guvernării anterioare a fost, de­si­gur, trecut cu vederea de selectivul președinte al României. Dar electoratul s-ar putea să fie mai puțin amnezic.
Maria Lucia MUNTEANU