Ultima oră
Reconciliere româno-maghiară și nu prea
    Așa se poate constata în urma evenimentelor petrecute duminică inaugurarea Parcului Reconcilierii de la Arad, când mai multe zeci de români nemulțumiți au huiduit și fluierat oficialii care se întreceau în a spune ce car de bine aduce inaugurarea parcului. Numai că românii nu au uitat cu totul istoria. Nici pe cea veche și nici pe cea mai recentă. Prin urmare, își amintesc că cei 13 generali imortalizați în Statuia Libertății or fi fost ei antihabsburgici, dar nu erau nici­de­cum filoromâni. Ba am putea spune că, dimpotrivă, dacă e să jude­căm după faptele lor: au ucis circa 40.000 de români și au ras de pe suprafața pământului circa 300 de sate românești. Desigur că înțe­legem cu toții - români sau maghiari - necesitatea reconcilierii în condițiile unei Europe Unite. Ce nu înțelegem noi este de ce trebuie să fim jigniți în propria țară, pentru că nu ne simțim deloc reconciliați, ci insultați. Așa cum s-au simțit și românii participanți la evenimentul de la Arad și care au strigat la apariția Ministrului Culturii - Răzvan Theodorescu și a președintelui UDMR Marko Bela "rușine" și "trădă­torii". Pentru că, trebuie spus, cele câteva mii de "spectatori" erau ma­ghiari veniți din Transilvania și din Ungaria și nicidecum români. Lipsa lor este semnificativă.
Anca DINICĂ

Primii 5 candidați ai PSD pentru Consiliul local Alba Iulia
    Aseară, în jurul orei 19,00, Delegația Permanentă a PSD Alba urma să valideze lista de candidați ai partidului pentru Consiliul local Alba Iulia. Deși nu s-au făcut publice numele candidaților cu "șan­se", din surse din interiorul partidului am aflat numele primilor 5: Ma­rius Rotar, actualul viceprimar, Dorin Sandea, inspector școlar gene­ral, Constantin Sârbu, director la Casa de Cultură a Sindicatelor, Doina Harda, director general SC Proiect Alba SA și Dorin Dârloșan, ultimii patru fiind în prezent consilieri locali din partea PSD. Aceleași surse ne-au spus că aceasta va fi cel mai probabil și ordinea finală de pe listele validate.(F.R.)
Internet free cu țârâita
    Primăvara a adus o veste proastă pentru abonații Connex: din a­prilie aceștia au numai 10 ore/lună Internet free. Dacă se depășește a­ceastă limită se va plăti suplimentar. Reprezentanți ai companiei au motivat că reducerea navigării gratis (făcând abstracție de costul conectării, care se plătește la Romtelecom) s-a făcut ținându-se cont că este un serviciu pe care nu-l folosesc toți abonații, ceea ce ducea la inechitate. Pe de altă parte, pentru a compensa într-un fel reducerea gratuității serviciului XNet, s-a introdus un sistem de bo­nu­suri. Problema mai spinoasă este în cazul celor care au permis al­tora să se conecteze la Internet folosindu-le abonamentul Connex. Dacă nu-și schimbă parolele, aceștia se pot trezi cu o notă de plată de n-o pot duce. Tocmai de aceea, în aprilie traficul Internet care de­pășește 10 ore nu va fi taxat suplimentar. Însă din mai perioada de grație dispare și se va aplica strict noua politică tarifară. (S.F.D)
Listele PD la CJ Alba
    Deși listele de consilieri județeni ale PD Alba sunt finalizate, "cre­ierul" organizatoric al PD Alba, consilierul Ion Dumitrel, nu a dez­văluit componența acesteia la solicitarea ziariștilor acreditați la CJ Al­ba. El ne-a spus însă ce este mai important, adică ocupanții pri­melor trei poziții: Doru Victor Cetean, Ion Dumitrel și Clement Ne­gruț. (F.R.)
Restructurare de portofoliu la SIF Banat-Crișana
    Săptămâna trecută societățile de investiții financiare și-au făcut cu­noscute planurile de acțiune, unul din principalele obiective fiind re­structurarea portofoliilor. În cazul SIF Banat-Crișana se inten­țio­nează reducerea portofoliului de la 570 la cel mult 500 de companii. Președintele societății, Ioan Cuzman, a precizat că investițiile vor fi de cel puțin 300 de miliarde lei (8,8 milioane de dolari). Plasa­men­tele vor fi direcționate către sectorul turistic și farmaceutic, însă o pondere importantă ar putea să fie alocată și telecomunicațiilor, sec­tor în care SIF B-C deține o participație la Post Telecom. Totodată a­c­ți­onarii au aprobat pentru 2004 un dividend brut de 480 de lei/acți­une, în condițiile în care profitul brut va crește în ritm superior inflației și va atinge 417 miliarde lei. SIF B-C mizează pe majorare cu 6% a veniturilor și intenționează scăderea cheltuielilor. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.