Prima pagină Ediția din: 27.4.2004
La Alba Iulia, creștinătatea continuă să facă istorie
•Ieri a fost inaugurat noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă
     panglicariLa Alba Iulia a avut loc ieri, 26 aprilie a.c., festivitatea de ina­u­gurare a noului sediu al Facultății de Te­ologie Ortodoxă, ce funcționează în ca­drul Universității "1 Decembrie 1918". Tre­buie spus că este cel mai nou, dar și cel mai frumos sediu al unei facultăți al­ba­iuliene și cu greu își găsește rivali și în afara județului. seminarLa construirea impu­nătorului imobil au contribuit fi­nanciar atât Arhiepiscopia Orto­doxă de Alba Iulia cât și Guver­nul României care a alocat su­me frumușele din fondul de re­zer­vă. ÎPS Andrei arăta că inau­gurarea are loc la zece ani de la punerea pietrei de temelie. Au fost ani destul de grei în ca­re au trebuit depășite destule ob­stacole dar avem acum o întreită bucurie: inaugurarea, desfă­șu­rarea lucrărilor simpozionului "Spiritualitate și consumism în Europa unită" și decernarea titlului de Doctor "Honoris Causa" arhiepis­co­pului dr. Antonio Mattiazzo de la Padova. La inaugurare au fost pre­zente înalte fețe bisericești reprezentând Biserica Ortodoxă Română dar și alte culte creștine: PS Lazăr Puhalo (Canada), PS. Visarion Rășinăreanu - episcopul Sibiului, ÎPS Nifon - Arhiepiscopul Târ­go­viștei, PS Petroniu Sălăjanul - episcopul Oradei, dar și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale: Laurențiu Tănase - secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte din Ministerul Culturii și Cultelor, Alexandru Șonea - director general în Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Mugurel Sârbu - prefectul județului Alba, pri­marul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, Cornel Filipescu - se­nator PSD, Ioan Florea - vicepreședinte al CJ Alba, prof. univ. Achim Moise - rectorul Universității "1 Decembrie 1918", Ioan Maier - sub­prefectul județului Alba, preoți, studenți și laici.
    În cadrul festivității ÎPS Andrei a acordat mai multe diplome pen­tru recunoașterea meritelor pentru sprijinirea ortodoxiei și a Arhi­episcopiei de Alba Iulia în special, pentru ridicarea lăcașului inau­gurat, mai multor personalități printre care amintim pe premierul A­drian Năstase (de fapt diploma îi va fi înmânată premierului în cadrul unei vizite pe care o va face în județul nostru cel mai probabil în cursul lunii viitoare), Alexandru Athanasiu - ministrul Educației, Cer­cetării și Tineretului, Laurențiu Tănase - secretar de stat SSC, De­cebal Traian Remeș - fostul ministru al Finanțelor, Mugurel Sârbu - prefectul județului Alba, Ioan Rus - fostul prefect de Alba, Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia, Eugen Popa - președintele Consiliului județean Alba, arh. Florin Voica - proiectantul imobilului. Lor li s-au adăugat reprezentanți ai executanților printre care ing. Gheorghe Crișan, ing. Vasile Gheberta, arh. Daniel Sabău, precum și angajați al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia care au avut me­rite remarcabile în această realizare. Sediul inaugurat ieri cuprinde săli de clasă, sală de muzică, o capelă, două aule, birourile admi­nistrative ale facultății, toate într-o atmosferă guvernată de eleganță și sobrietate.
Anca DINICĂ

Primenirea partidului de guvernământ înainte de alegeri
PSD Alba și-a desemnat candidații pentru Consiliul județean Alba
    În cursul zilei de ieri, Delegația permanentă a PSD Alba a validat lista candidaților partidului de guvernământ pentru Consiliul județean Alba. Lista se prezintă, în ordinea locurilor de pe listă astfel: 1. Cor­nel Filipescu, 2. Georgiana Jurcă 3. Ioan Popa 4. Ioan Florea 5. Con­stantin Selagea 6. Rodica Andronescu 7. Eugen Popa 8. Gheor­ghe Iviniș 9. Sergiu Șolea 10. Daniela Toma 11. Flavius Predescu 12. Sorin Vătăjelu 13. Marius Sepi 14. Mihaela Dehelean 15. Viorel Huțuleac 16. Aurel Mârza 17. Gheorghe Popa 18. Maria Secașiu 19. Lucian Docea 20. Voichița Carabeț 21. Augustin Brad 22. Mariana Făgăraș 23. Mircea Frențiu 24. Vasile Buliga 25. Traian Lazea 26. Voichița Varmaga 27. Eugen Colda 28. Ioan Pașca 29. Eugen Cri­șan 30. Gheorghe Cârja 31. Dorin Dârloșan 32. Ioan Luca Savu 33. Radu Selagea.
    Pe lista de rezerve au fost nominalizați: Anca Maria Itu, Mihai Ovidiu Lazăr, Dionisie Heljoni, Dumitru Pustai, Ioan Tătar, Gheorghe Pașca și Gheorghe Daniel.
    La o privire mai atentă a listei se constată că actualul prefect, du­pă ce a renunțat să candideze la Primăria Alba Iulia, s-a restras și din cursa pentru Consiliul județean, optând, probabil, pentru un post de parlamentar. În schimb, actualul senator Cornel Filipescu, preș­edinte executiv al PSD Alba, a reușit să se impună pe prima poziție. El este urmat de consiliera prefectului de Alba, Georgiana Jurcă, fos­tă ziaristă la "Unirea", semn că rămânem încă o veritabilă rampă de lansare pentru cei care urmează cariera politică sau admi­nis­trativă (Ioan Maier, subprefect de Alba, Augustin Presecan, fost pre­ședinte al Consiliului județean, sunt doar două exemple de ziariști care au lucrat la "Unirea" și apoi au ales drumul spre politică și ad­mi­nistrație). Pe poziția a treia apare Ioan Popa, managerul firmei "Trans­avia", omul care la alegerile parlamentare din 2000 a scos circa 20.000 de voturi. Urmează Ioan Florea, actualul vicepreședinte al CJ, care este și candidat la Primăria Alba Iulia. Pe poziția a cin­cea îl găsim pe deputatul Constantin Selagea și doar pe poziția a șaptea apare actualul președinte Eugen Popa. În top 10 sunt nomi­nalizate două femei, Georgiana Jurcă și Daniela Toma și doi tineri, aceeași Georgiana Jurcă și Sergiu Șolea, fiul primarului de la Blaj.
    Pe lista de candidați a PSD-ului pentru Consiliul județean Alba, la pozițiile 13 și 16 sunt nominalizați doi lideri de sindicat, Marius Sepi de la "Sanitas" și Viorel Huțuleac de la Confederația Meridian. Cei doi lideri sindicali au semnat acorduri de colaborare cu PSD la nivel județean, după ce șefii lor au făcut același lucru la Centru. Semn că scandalurile repetate din plenul CJ Alba, des semnalate în presă, nu au făcut bine PSD-ului, este și faptul că doar actualul președinte și vicepreședintele Florea au șanse să mai prindă un nou mandat de consilier. În rest, foarte puține șanse pentru actualii consilieri PSD. Cei mai în vârstă consilieri PSD dar și alți consilieri județeni din actu­ala legislatură nu sunt pe placul actualei conduceri. Astfel Dionisie Heljoni, Dumitru Pustai, Ioan Tătar sau Sorin Teișan, actu­ali consilieri județeni au fost scoși în afara listei de 33 de candidați. Este și acesta un semnal că organizația PSD Alba nu este mulțu­mită de randamentul dar și de vârsta lor. Lupta se anunță crâncenă, mai ales că în mandatul 2004-2008 numărul consilierilor județeni va scădea de la 39 la 33, din cauza diminuării populației județului Alba.
Florin ROMAN

În calitate de investitor și om de afaceri
Gigi Becali dorește să cumpere Fabrica de produse electrocasnice de la UM Cugir
    Într-o scrisoare de intenție adresată S.C. UM Cugir S.A., domnul Gigi Becali, în calitate de investitor, își exprimă intenția de a cumpă­ra activele aparținând Sucursalei Produse Electrocasnice din cadrul Filialei S.C. Uzina Mecanică Cugir a Romarm.
    "Scopul acestei solicitări - se arată în scrisoare, este de a de­mara o afacere profitabilă și de a crea noi locuri de muncă ce vor a­vea drept consecință diminuarea impactului social pentru persoanele disponibilizate din cadrul UM Cugir". (A.C.)
România - supravegheată preventiv de FMI
    În cadrul reuniunii economice din Washington, la care au parti­cipat reprezentanți ai Băncii Mondiale și FMI, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, a convenit cu conducerea FMI asupra princi­pa­lelor prevederi ale unui nou acord, de tipul "supraveghere preventivă". Tănăsescu a declarat că documentul va conține referiri la conti­nu­area reformelor în perspectiva integrării în UE, la privatizarea PETROM și a companiilor de distribuție a gazelor și energiei elec­trice. De asemenea, România se angajează ca rata inflației să nu depășească 10%/an. (S.F.D.)
Liberalii cred că Nicolae Gavrilă ar fi trebuit să-și piardă mandatul
    Consilierul liberal Teodor Atanasiu, președinte al PNL Alba, a cri­ticat din nou modul în care se desfășoră activitatea Consiliului jude­țean. Deși legea prevede obligativitatea organizării unei ședințe ordi­nare la cel puțin două luni, acest lucru nu s-a întâmplat. În ultimele 6 luni, CJ Alba a avut doar două ședințe ordinare și numeroase "extra­ordinare". "În cele 6 luni, nici consilierul PSD Nicolae Gavrilă nu a mai dat pe la ședințe, iar la a treia "ordinară" care ar fi trebuit să aibă loc astăzi (ieri n.red.), consilierul trebuia exclus. Numai că în loc de trei ședințe cât prevede legea, au fost organizate doar două "or­dinare", iar excluderea nu mai este posibilă acum. Este încă o dovadă a modului în care PSD Alba înțelege să lucreze în admi­nis­trație", a spus Teodor Atanasiu.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.