Prima pagină Ediția din: 28.4.2004
În loc să se afle la Penitenciarul Aiud
Un condamnat pentru deținere de droguri a participat la judecarea recursului său
    Polițiștii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Orga­nizate și Antidrog Alba Iulia în colaborare cu cei din cadul Biroului de Investigații Criminale l-au identificat luni, 26 aprilie pe Aurelian E­nache (născut în 1935, cetățean român cu reședința în Italia), care poseda un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea - 7 ani - pentru deținere de droguri. Acesta a fost condamnat la închisoare în 2002 iar anul acesta a solicitat o întrerupere a executării pedepsei de trei luni, pe motive de boală. În paralel, Enache a urmat toate că­ile de atac a sentinței pronunțată de Tribunalul Alba, recursurile for­mulate fiind pe rolul instanței. Deoarece Enache nu s-a întors în Pe­nitenciarul Aiud la termenul stabilit - în cursul lunii martie - mandatul de executare a pedepsei a ajuns din nou la IPJ Alba, cu mențiunea de a fi căutat condamnatul. De precizat că Aurelian Enache s-a pre­zentat și la o înfățișare la procesul său, aflat pe rol, în timp ce era căutat de poliție pentru a fi condus înapoi la penitenciar. De altfel, în momentul reținerii, acesta nu a opus rezistență afirmând că la ter­menul de judecată nu l-a înștiințat nimeni că este căutat pentru a se întoarce în penitenciar.
    Enache a fot prins în urma unui flagrant realizat în 6 martie 2002, la Alba Iulia, de către ofițerii CZCCOA. Acesta avea asupra sa 84 de pastile de brol-amfetamină (DOB), un drog sintetic de mare risc. Pas­tilele erau ștanțate cu înscrisurile "Tom" și "Jerry". Potrivit cer­cetărilor derulate la acea dată de polițiștii anti-drog, stupefiantele au fost aduse de Enache din Olanda, în luna aprilie 2001, acestea fiind vândute în special în mediul "high-life"-ului albaiulian.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Cetățenii pot avea încredere în Justiție
    În perioada 26-28 aprilie a.c. magistrații Curții de Apel Alba Iulia, cu arie de competență în județele Alba, Sibiu și Hunedoara au parti­cipat la Alba Iulia la două seminarii interesante ca tematică, ședin­țele de lucru derulându-se sub motto-ul "Încrederea pe care trebuie să o inspire instanțele justițiabililor într-o societate democratică se în­temeiază pe perfecta independență și imparțialitate a jude­că­torilor". Seminarul de la Alba Iulia a fost organizat de Asociația Ba­roului American (Programul de Inițiativă Juridică pentru Europa Cen­trală și Euroasia), Institutul Național al Magistraturii și Ministerul Justiției. În prima zi, judecătorii au abordat tematica "Combaterea co­rupției - o prioritate a programului de reformă". A fost propus dez­baterii un studiu de caz imaginar, iar judecătorii, împărțiți pe a­teliere de lucru și-au exprimat opiniile în legătură cu subiectul prezentat. Ma­gistrații au discutat și despre imaginea Justiției, un punct sensibil. Dezbaterile libere au încercat să scoată la iveală cauzele care au dus la actuala percepție a Justiției din partea cetățenilor. Magistrații au adus în discuție și mijloacele care trebuiesc folosite pentru schimbarea acestei percepții. În a doua parte a întâlnirii de la Alba Iulia s-a dezbătut "Codul deontologic al magistraților". Au fost numeroase discuții pe această temă, iar participanții au avansat pro­puneri care vor fi înaintate Ministerului Justiției. În scurta mea par­ticipare la lucrările magistraților de la instanțele de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, am observat o schimbare în bine, în sensul că dezbaterile au fost deschise, democratice și chiar în prezența pre­sei. Este un semn pozitiv față de anii trecuți, iar acest lucru trebuie semnalat. Magistrații depun eforturi pentru a-și îmbunătăți acti­vi­tatea, însă, la fel ca în celelalte domenii, este loc de mai bine.
Florin ROMAN

Pomană și spectacole electorale din bani publici?
    În ultima ședință de consiliu județean, consilierii au aprobat alo­carea sumei de 500 de milioane de lei ca ajutoare sociale pentru locuitorii din Zlatna, la solicitarea Consiliului local Zlatna. Banii au fost alocați din fondul de rezervă al CJ Alba, aflat la dispoziția pre­ședintelui CJ Alba. Opoziția a reacționat imediat, Ion Dumitrel (PD) afirmând că actuala putere este vinovată de închiderea minei și a societății Ampelum Zlatna, iar acum se plătește pomană electorală. Ion Dumitrel a mai acuzat conducerea PSD-istă a Consiliului Jude­țean de faptul că a modificat programul Centrului de creație po­pu­lară, astfel încât unele manifestări culturale să coincidă cu lansarea unor candidați ai PSD, cel mai elocvent exemplu fiind Daia Română.(F.R.)
"Full-contact" cu poliția rutieră
    Peste 700 de șoferi au avut "contacte speciale" cu poliția rutieră în week-endul trecut, în județul Alba. Au fost amendați 367 de șoferi pentru depășirea vitezei legale iar 354 au fost sancționați pentru alte încălcări ale legislației rutiere. Pentru abateri grave, 9 șoferi au ră­mas și fără permise de conducere auto. Polițiștii au reușit să colec­teze pentru bugetul statului circa 460 milioane de lei, bani proveniți din amenzi. (N.I.T.)
Simpozion despre investițiile italiene la Cugir
    Primăria orașului Cugir în colaborare cu Școala Generală nr. 3 Cu­gir organizează miercuri, 28 aprilie 2004, ora 15.00, în sala de ședințe a CL Cugir, simpozionul cu tema "Prezent și viitor în relațiile româno-italiene în zona Cugirului". Acest simpozion vine în comple­tarea programului "Socrates" prin care, la Școala generală nr. 3, își desfășoară activitatea un asistent de limba italiană. La simpozion sunt așteptați să participe oameni de afaceri italieni și români din zonă, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale. (N.I.T.)
La Sălciua
Un octogenar a murit strivit de carul cu lemne
    Ioan Bercea, de 80 de ani, din Sălciua de Jos a murit luni, 26 aprilie, după ce un car încărcat cu lemne a trecut peste el. Împreună cu mai mulți localnici din Sălciua, Bercea plecase luni dimineață la o clacă, în pădure, pentru a strânge lemne pentru biserica din Săl­ciua. La întoarcere, în timp ce încerca să dirijeze un car încărcat cu lemne pentru a-l scoate dintr-un șanț, Bercea a fost surprins de car și a ajuns sub roțile acestuia. Octogenarul a încetat din viață, strivit de roți. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.