Editorial
Dreptul la armă
    Fără să fi stat vreodată pe tușă, senatorul-regizor Sergiu Nicola­escu a fost parcă un pic mai retras în ultima perioadă. Până ieri-alaltăieri, când numele său a fost vehiculat mai întâi în legătură cu intenția lui Gigi Becali de a-i cumpăra filmul "Mihai Viteazul". "M-a inspirat să intru în politică, a trezit în mine sentimente de patrio­tism, de măreție (...) M-a impresionat negocierea pe care Mihai a a­vut-o cu sultanul și cu împăratul Austriei", a declarat patronul Ste­lei. "Dacă Becali are bani și iubește acest film, lucru pe care vi l-a demonstrat și vouă prin citate, poate să-l cumpere" le-a declarat senatorul PSD ziariștilor, deși Gigi își dorește ca filmul să nu mai poată fi văzut decât cu aprobarea lui. De ce oare? Ca să nu se molipsească cineva de "sentimentele de patriotism și măreție" ce i-au fost inoculate lui? În sfârșit, gândirea lui Gigi Becali este totuși specialitatea analistului Dan Pavel, așa că ne vom întoarce la Ser­giu Nicolaescu. Motivul? O idee de-a lui tocmai a trecut lejer prin Comisia de apărare a Senatului, băgându-ne în sperieți.
    Este vorba despre un amendament la Proiectul de lege privind re­gimul armelor și munițiilor. Potrivit acestuia, populația va putea să dețină arme de foc pentru autoapărare. Obișnuit cu tragerile din nu­me­roasele sale filme de acțiune și din timpul revoluției decembriste (soldate cu împușcarea Ceaușeștilor dar și a peste 1000 de oameni nevinovați), dl. Sergiu Nicolaescu poate că nu-și dă seama ce ur­mări ar putea avea înarmarea populației cu arme letale. Virtualele consecințe au legătură cu faptul că poporul român e foarte nervos în anul de grație 2004 din cauza sărăciei, a nedreptăților și a jafurilor de tot felul, a minciunilor fără perdea ale politicienilor, a lipsei de orizont și din multe alte pricini întemeiate chiar dacă surlele și trâm­bițele campaniei electorale au fost puse în funcțiune înainte de începerea oficială a acesteia. Dar, să zicem că cei mai mulți români nu-și vor cumpăra arme de foc din lipsă de bani și pentru că, după cum reiese zilnic din toate telejurnalele românești, toporul, cuțitul de bucătărie, sapa și cu furca pot avea un efect la fel de răcoritor. În acest caz, cei cu dare de mână - afaceriști, politicieni și puzderie de alți bugetari de lux - vor fi cât se poate de expuși, după cum indică temperatura talk-show-urilor în care preopinenții se îm­proaș­că cu vorbe vitriolante, lăsând mereu impresia că le vine să scoată armele de la cingătoare. E drept că pentru relaxarea marilor bărbați ai țării se organizează vânători, cum a fost nefericita împrejurare în care ministrul Agriculturii a fost accidentat, dar la ele participă amici politici, care nu se pot răni între ei decât din întâmplare. Nici nu vrem să ne gândim, însă, că oamenii puterii și cei ai opoziției ieșiți la vânătoare de voturi ar putea intra în contact înarmați nu cu doctrine ci cu puști.
    Oricât de sadică ar putea să pară o asemenea curiozitate, ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă domnii Iliescu și Năstase ar aban­dona înțepăturile verbale și ar pune mâna pe arme? Cine ar câștiga trofeul numit PSD: primul vânător al țării sau țintașul din umbră, a­vând mereu asupra lui câte o armă surpriză, în mânecă, în ciorap și prin alte locuri de taină? Ceea ce am putut constata până acum este că premierul Adrian Năstase se cam teme de duelul cu men­torul său. Pe bună dreptate, întrucât dl. Ion Iliescu este, prin esența lui, un supraviețuitor. Și, mai mult decât atât, un vajnic apărător al celor care într-un moment sau altul al existenței sale i-au fost loiali, chiar dacă jefuirea banului public și "investirea" lui în averi fabuloase ar trebui să le asigure unora dintre aceștia locuri nu în fruntea bucatelor ci în boxa acuzaților. Dar, fiind sărac și cinstit, dl. Ion Ili­escu își poate permite să peroreze la nesfârșit, demagogic și cinic pe tema corupției, fără să miște nici un deget în scopul demolării ei. Câtă măiestrie, câtă artă conține această atitudine populistă și du­plicitară, dl. Adrian Năstase poate aprecia, desigur, mai bine decât oricine altcineva.
Maria Lucia MUNTEANU