Prima pagină Ediția din: 29.4.2004
La 61 de ani a văzut prima dată Alba Iulia
Dramatica poveste a unei moațe din Roșia Montană
    Aurelia Miheț este o moață de 61 de ani din Roșia Montană, a­supra căreia trecerea anilor și-a pus pecetea necruțătoare. Mâinile bătucite și o față brăzdată de riduri proeminente ne arată că viața pe care a trăit-o femeia până acum nu a fost una deloc ușoară. În plus, necazurile nu au ocolit-o, ba mai mult, au adus-o după 61 de ani, pentru prima dată la Alba Iulia, în municipiul reședință de județ. De când s-a născut nu a mai coborât din satul ei - Țarina - la oraș. A văzut pentru prima dată blocuri cu 10 etaje, mașini multe și a rămas "mută" când a ajuns la Alba Iulia, unde a adus-o tot necazul. Din cele patru fete pe care le are soțul ei, cea mai mare, Mariana, de 41 de ani, este handicapată de gradul II, paralizată pe partea dreaptă și suferă de epilepsie. "Capul" familiei, Aurel Miheț, are 65 de ani și a lucrat la mină. Acum este pensionar. A avut, înainte de Aurelia, alte două soții, dar au murit, așa că nu i-a fost ușor cu patru fete, dintre care una grav bolnavă. Trăiesc cu toții într-o căsuță din Țarina cu do­uă camere și un hol.
    Am cunoscut-o pe Aurelia Miheț la spitalul de neuropsihiatrie din Alba Iulia, unde venise cu fata la comisie și am rugat-o să ne spună câte ceva din ce se mai întâmplă la Roșia Montană. "Mamă dragă, îi sărăcie, vai de capul nostru cum trăim. Eu vreau să plec cu orice preț, nimeni nu mă poate opri. Ne-au măsurat casa și terenul, acum așteptăm să ne mutăm. La noi e greu, mai ales iarna, nu avem lem­ne, de toate-i greu. Până la dispensar, biserică, primărie facem o oră bună pe jos. Da' iarna suntem blocați în casă. Nu mai suportăm. Acum ca să vin la Alba Iulia am avut noroc cu cei de la Roșia Montană Gold Corporation că mi-au dat o mașină cu ce să vin, că altfel nu știu ce mă făceam. Particularii mi-au cerut un milion de lei. Ne bate sfântul că nici doctorul nu poate veni la noi, ș-apăi io ce mă fac cu fata asta bolnavă. Vreau să mă mut la sat în Hunedoara și cu banii care-mi rămân s-o ajut pe fată. Să le dea Dumnezeu sănătate la ăia de la Gold și la șoferul ăsta care m-a adus".
    Am întrebat-o pe moață cum văd oamenii investiția de la Roșia Montană. "Cei mai mulți s-au săturat de sărăcie și vor să plece, nu­mai să ne dea banii odată. Mai sunt câțiva care s-or dat și cu David (n.red. președintele Asociației "Alburnus Maior"), că i-o prostit pe oameni că dacă să mută nu le ajung banii de casă nouă și să plă­tească gazul. Da' oamenii cum văd banii pleacă și să nu mai audă de sărăcie. Io plec cu orice preț", a mai spus femeia. Asta este po­vestea scurtă și tristă a unei femei, care la 61 de ani a văzut pentru prima dată Alba Iulia. Așa se trăiește la Roșia Montană, iar moții știu mai bine ca nimeni alții că așa stau lucrurile în comuna unde sărăcia șade pe un munte de aur.
Florin ROMAN

Alertă sporită:
Pesta porcină la granițele județului!
    În cursul zilei de ieri, dr. Ioan Dârzu, director executiv al DSV Alba, ne-a declarat că personalul Direcției a intrat în alertă cu grad sporit de periculozitate. Din informațiile primite rezultă că, după pri­mele cazuri de pestă porcină semnalate zilele trecute în localități din județul Mureș, învecinate cu județul nostru, boala s-a extins și în județele Cluj și Bihor.
    Ca urmare, au fost luate măsuri severe de control al circulației ani­malelor. La toate "porțile" de intrare și de ieșire în județul Alba au fost instituite filtre și s-a intensificat controlul, astfel încât să se pre­vină răspândirea acestei boli și pe teritoriul județului nostru. Starea de alertă se va menține atâta timp cât există pericolul focarului de in­fecție în județele învecinate. Un accent deosebit va fi pus pe în­tă­rirea controlului în târgurile și oboarele de animale. (S.T.)
Candidații - obligați să-și declare averea
    Ordonanța de urgență de modificare a pachetului legislativ anti­co­rupție a fost publicată marți în Monitorul Oficial, instituind astfel obli­gativitatea declarării averilor la BEC sau la birourile de circumscripție pentru candidații la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.
    Ordonanța respectivă a modificat și prevederile ordonanței refe­ri­toare la Parchetul Național Anticorupție (PNA), prin care se scoate această instituție de sub controlul legislativului. Potrivit prevederilor intrate marți în vigoare, candidații la funcția de președinte al Româ­niei, deputat, senator, consilier județean, consilier local sau primar au obligația să își declare averea. Declarațiile candidaților la locale sau parlamentare se publică pe paginile de Internet ale consiliilor ju­de­țene în termen de cinci zile de la data depunerii. (F.R.)
Doi elevi de liceu - suspecți în cazul spargerii redacției Monitorului de Alba
    Polițiștii din Alba Iulia au deja doi suspecți în cazul spargerii co­mi­se în noaptea de 23/24 aprilie a.c. la sediul redacției ziarului Mo­nitorul de Alba. Se pare că "hoții IT" sunt doi elevi de liceu, din cla­sele IX-X. În seara de 27 aprilie, poliția a făcut reconstituirea spar­gerii cu cei doi suspecți, fiind recuperată o parte din prejudiciu. În cau­ză, cercetările continuă. (N.I.T.)
Accident absurd la Câmpeni
Un octogenar și-a găsit sfârșitul sub roata unui camion
    Marți, 27 aprilie, în jurul orei 18.00, la Câmpeni, pe strada "Revo­luției 1848", s-a produs un accident rutier în care și-a pierdut viața Valentin Marc (83 de ani, din Câmpeni). Marc circula pe trotuar, re­gu­lamentar, în timp ce Constantin Pleșa (48 de ani) încerca să scoa­tă o autospecială marca Roman din parcare. Brusc, Marc s-a dezechilibrat și a căzut sub roata dreaptă față a mașinii aflată în miș­care. Victimei i-a fost zdrobit toracele, decedând pe loc. În cau­ză, poliția Câmpeni continuă cercetările. (N.I.T.)
Mizerie cât încape
    Timp de două luni, comisarii Gărzii de Mediu și reprezentanți ai SGA Alba au efectuat controale privind starea de salubritate a lo­ca­lităților, cursurilor de apă și a căilor de comunicație. Au fost contro­late 77 de localități, iar concluziile nu sunt deloc favorabile, în sensul că localitățile și cursurile de apă nu sunt igienizate corespunzător. Comisarii au aplicat 25 de sancțiuni în valoare de 228 de milioane de lei.(F.R.)
Două miliarde pentru străzile Cugirului
    O mare parte dintre șoselele din orașul Cugir au intrat din a­ceas­tă săptămână în reparație. Investiția este cifrată la aproximativ 2 mi­liarde de lei și vizează cele mai circulate străzi din oraș, ne-a infor­mat viceprimarul Cugirului, ing. Cornel Murg. Lucrările vor fi finalizate cel mai probabil la sfârșitul lunii mai a.c.. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.