Ultima oră
Sub deviza "Orice numai să-l șicanăm pe Mircea Hava"
Prefectura Alba confiscă sărbătorirea Zilei Europei
    De câțiva ani și la noi, ca în toată Europa Occidentală, se sărbă­to­rește Ziua Europei, eveniment destinat a sublinia că, dincolo de toa­te diferențele - culturale, economice, de limbă, de etnie, de con­fe­siune, trebuie să fim uniți și solidari pe bătrânul continent. În toți anii precedenți, manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Europei se organizau în comun de către Prefectura județului Alba, Consiliul județean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia și instituțiile de cul­tură și învățământ din municipiu. Așa au început lucrurile și în acest an. Săptămâna trecută a avut loc la Prefectura Alba o reuniune a organizatorilor în care s-au împărțit sarcinile. Primăriei municipiului Alba Iulia îi revenea organizarea spectacolului de muzică pentru ti­ne­ret și focul de artificii. Și au început oamenii să lucreze pentru ca ieri, la o ședință similară, tot la sediul prefecturii, să afle că au mun­cit degeaba. "Domnul prefect s-a răzgândit. Astăzi (ieri - n. red.) ne-a informat că noi, Primăria municipiului Alba Iulia, nu mai suntem prin­tre organizatori. Așa, pur și simplu. Crede probabil că am fi trans­format evenimentul într-unul electoral. Dar nu se gândește că nu eram numai noi organizatori! Acum pot eu presupune că el și PSD vor să confiște Ziua Europei în interes propriu. Vă reamintesc că, datorită consilierilor locali ai PSD, ediția din acest an a Zilelor Orașului a fost amânată, tot de teamă că-și va face Hava campanie, deși în acest caz, ca și în cel cu Ziua Europei, nu Partidul Democrat și Mircea Hava erau organizatori, ci noi cu toții, tot Consiliul local în care sunt reprezentate mai multe partide. Domnul prefect nu a aflat până acum că nu guvernul României și reprezentanții săi în teritoriu se integrează în Uniunea Europeană, ci comunitățile. Dar domnul prefect n-a reușit încă să citească în întregime chiar documentele guvernului, al cărui reprezentant este în județul Alba. Este nefiresc și condamnabil ca tocmai reprezentanții comunității să fie excluși de la sărbătoarea Europei. Noi vom participa la evenimente ca simpli cetățeni", a declarat Mircea Hava. Primăria municipiului Alba Iulia in­vitase în concert trupele Bere Gratis și Desperado și pregătise 250 de pachețele cu dulciuri pentru copiii care participă la eveniment. A­cum toate astea s-au dus pe apa sâmbetei.
Anca DINICĂ

Primarii nu sunt obligați să-și ia concediu în campania electorală
    Președintele Biroului Electoral Județean Alba, judecătorul Nicolae Butan, a declarat că primarii în funcție nu sunt obligați să solicite concediu pe perioada campaniei electorale. În aceeași situație sunt toți aleșii locali, întrucât legea electorală nu prevede restricții de acest gen. Precizările vin la puțin timp după ce, de exemplu, la Bu­curești, primarii de sectoare au anunțat că în perioada campaniei electorale vor solicita concediu, urmând să delege unor subordonați sarcina conducerii primăriilor.(F.R.)
În județul Alba
Investiții străine de aproape 89 de milioane de dolari
    Directorul ADR Centru, Simion Crețu, ne-a declarat că potrivit Le­gii 332/2001, în județul Alba sunt înregistrate 7 investiții mai mari de 1 milion de dolari, realizate sau aflate în curs de finalizare. Este vor­ba de: SC SEPAL SA, producerea plăcilor de PAL pentru fabricarea mobilei-4,5 milioane de dolari; IPEC Alba Iulia, execuția unei hale de porțelan și cuptor tunel ardere-1,37 milioane de dolari; Holzindustrie Schweighofer Sebeș-64 milioane de dolari; SC Alpin 57 Lux, achi­ziționarea utilaje producție-1,1 milioane de dolari; SC Transavia SA, construirea celui mai mare abator de păsări din Europa Centrală și de Est-7,5 milioane de dolari, SC Ciatti HT Sebeș, fabrică de mobilă cu producție de înaltă tehnologie-9 milioane de dolari; SC Pomponio, achiziții și dotări-1,1 milioane de dolari. În total este vorba de 88,5 mi­lioane de dolari.(F.R.)
La intervenția candidatului PSD la Primăria Alba Iulia
Bancomat pentru locuitorii din Ampoi
    Candidatul PSD la Primăria Alba Iulia, Ioan Florea, a declarat că deja a rezolvat una din problemele ridicate la întâlnirile cu cetățenii din cartierul Ampoi. În urma unor discuții cu conducerea Bancpost Alba Iulia, s-a decis amplasarea unui bancomat pentru locuitorii din acest cartier al municipiului. Albaiulienii s-au arătat nemulțumiți de lipsa unui bancomat în zonă, cei care primesc salariile sau au banii pe card fiind obligați să se deplaseze de obicei în centru sau în Ce­tate pentru a scoate diferite sume. Ioan Florea a declarat că banco­matul din cartierul Ampoi va fi montat în cel mai scurt timp. P
Bombe ecologice cu efect întârziat
    Depozitele de deșeuri menajere din orașele Câmpeni, Abrud, Ba­ia de Arieș, Zlatna și Sebeș au amplasamente improprii, sunt aproa­pe de cota de umplere și nu au autorizație de funcționare. Concluzia co­misarilor Gărzii de Mediu este că nici unul din depozitele urbane nu poate fi considerat depozit ecologic. În mediul rural există circa 100 de gropi de depozitare, care nu corespund normelor și care tre­buie desființate până în 2007. (F.R.)
Fertilizarea pajiștilor - în suferință
    Din evidența DADR Alba am reținut că pe ansamblul județului e­xis­tă 20.258 ha pajiști naturale dintre care aproape 70% aparțin do­meniului privat. Un potențial valoros lăsat în grija nimănui. Este re­gretabil că în această primăvară nu a fost însămânțat nici un hectar de pajiște și s-au fertilizat cu îngrășăminte chimice doar 600 de ha. Greu de crezut că au fost fertilizate cu îngrășăminte organice mai mult de 16.000 de hectare, când gunoiul de grajd și târlirile sunt in­suficiente și pentru culturile cerealiere și legumicole. (S.T.)
"Ți-am trimis un esemes"
    Sigur vă amintiți (iar cei ce n-au ce-și aminti probabil au auzit) că înainte de Revoluție noi nu ne îngrijoram că va fi sfârșitul lumii în 2000 fiindcă eram cu 100 de ani în urmă! Dar roata morii se-nvâr­tește și hop și noi în rând cu alții. La telecomunicații. Sigur, încă nu i-am ajuns pe britanici, care cheltuiesc cu mobilul cât cu regia și curentul la un loc (dar nu e vina noastră, ci a regiilor...), dar suntem comunicativi. De pildă, în perioada Paștilor au fost trimise circa 17 milioane de SMS-uri, iar anul trecut numărul lor a fost de 582 de mi­lioane! Dacă mai ținem cont că în România sunt prezente cele mai noi standarde de telefonie mobilă, că numărul de siteuri românești a crescut exponențial din 1993, când erau sub 10 înregistrate cu do­meniul .ro, și că suntem pe locul 18 la televiziunea prin cablu în Europa, putem conchide că sectorul IT este cel cu dezvoltare ex­plozivă, care ne-a adus în rândul lumii. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.