Curier județean
Pensionarii cu venituri mici - o nouă categorie de protejați social în sistemul asigurărilor de sănătate
    În cadrul conferinței de presă lunare - din 27 aprilie - a Casei de Asi­gurări de Sănătate Alba, dl. Gheorghe Ștef, președinte și director general al instituției, a punctat principalele realizări în materie.
    Noul Ordin al ministrului Sănătății nr.269/131, publicat oficial în 18 martie a.c., acordă gratuit pensionarilor cu venituri de până la 1.400.000 de lei medicamente din producția internă. Prin aplicarea acestuia 1297 de asigurați au beneficiat în răstimp de o lună de me­dicamente în valoare de peste 330 de milioane de lei, în județul Al­ba.
    Protecția socială este semnificativă pentru pensionarii cu venituri mici cărora le sunt puse la dispoziție o serie de medicamente indi­gene în regim gratuit. Nomenclatorul medicamentos a fost distribuit celor 63 de farmacii care au încheiat contracte cu C.A.S. Este ușor de apreciat câștigul pe care îl au persoanele vârstnice amintind, spre exemplu, că rețeta cea mai scumpă onorată, în scurta perioadă de la apariția acestei măsuri de protecție, a fost de 1.034.680 de lei.
    Pe fondul scăderii consumului de medicamente, începând cu lu­nile primăverii, majoritatea farmaciilor au rămas cu sume nechel­tu­ite, fondurile fiind reportate trimestrelor următoare. Dialogul continuu între CAS și farmacii permite o aprovizionare mai bună a acestora și, implicit, asigurarea cu medicamente a solicitanților. Pacienții ca­re nu găsesc la una dintre farmacii medicamentul prescris sunt di­rijați către alte unități. În rezolvarea problemelor cu care se con­fruntă, asigurații au la dispoziție un număr telefonic gratuit (verde): 0800800976 al Casei de Asigurări de Sănătate Alba. După informare sau verificare toate apelurile primite au fost rezolvate. C.A.S. Alba înregistrează în acest an cea mai reușită performanță: achitarea datoriilor către farmaciile care distribuie medicamente gratuite sau com­pensate, comparativ cu perioadele lungi de restanțe din anii trecuți.
    De ultimă oră este de notat că locuitorii din Abrud vor avea la dispoziție, începând din luna mai, serviciile farmaciei Romanița, care va onora rețetele gratuite și compensate. Casa de Asigurări de Sănătate Alba va încheia, în perioada următoare, acte adiționale cu sume suplimentare, astfel încât toate farmaciile să poată onora solicitările asiguraților.
Mariana IONAȘ

De 1 mai 2004, la Drâmbar
Ziua crescătorului de animale
    În data de 1 mai 2004, ora 9.00 la târgul de animale din comuna Ciu­gud, localitatea Drâmbar, va avea loc o expoziție în care vor fi pre­zentate peste 40 de bovine de rasă, porci, păsări, parada ani­ma­lelor, firme producătoare de utilaje, furaje, semințe și pesticide. Ani­malele prezentate vor fi de pe raza comunei și de la firmele renumite din județ.
    Prin această manifestare se dorește revigorarea și impulsionarea creșterii animalelor, implementarea unor măsuri în conformitate cu standardele U.E. în domeniul agriculturii, mai ales prin prezența unor firme de consultanță agricolă.
    Buna dispoziție va fi creată prin concursurile de muls, de tracțiune pentru cai, tombolă și un deosebit spectacol folcloric, susținut de ar­tiști consacrați, printre care se numără: Achim Nica, Ana Almășan Cion­tea, Marinela Baba, Nicoleta Beca, Ghiță Groza și mulți alții.
    Organizatorii manifestării: *Proiectul german GTZ *Oficiul de con­sultanță Alba *Direcția agricolă și dezvoltare rurală *Prefectura Alba *Camera de comerț și industrie *Consiliul județean Alba *Asociația cres­cătorilor de bovine Ciugud *Primăria comunei Ciugud.
Primar Damian GHEORGHE

Olimpicii de mâine
    Școala generală nr. 3 din orașul Cugir cu clasele I-VIII a găzduit concursul interjudețean de matematică "Olimpicii de mâine". Aflat la a III-a ediție, concursul organizat de profesorii Dorina și Sorin Brân­dușe s-a bucurat de participarea a 116 elevi din clasele III-IV de la școli din Orăștie, Alba Iulia, Vinerea și Cugir. La festivitatea de pre­miere organizată la discoteca Wake-Up din Cugir, au prezentat un spectacol artistic Călușarii din Vinerea, ansamblul de dans "Garo­fița", grupul vocal "Anastasis" al Școlii generale nr. 3 Cugir, ne-a in­format referentul cultural Eugen Selejan. (N.I.T.)
Porumbul a fost însămânțat pe 70 la sută din suprafață
    Deși timpul n-a fost chiar așa de favorabil, lucrările din campania agricolă de primăvară se înscriu, în bună parte, în graficele stabilite. Din informațiile primite de la DADR Alba rezultă că porumbul a fost însămânțat pe circa 30500 ha din cele 44854 ha stabilite. S-au în­cheiat însămânțările la ovăz, mazăre boabe, orzoaică, floarea-soa­relui, cartofi, plante de nutreț, plante medicinale. La grâu și orz au fost finalizate integral lucrările de erbicidare. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.