Editorial
Temperatură (electorală) în creștere
    Au mai rămas câteva zile până la declanșarea oficială a cam­paniei electorale. Că ea a început mult mai demult, chiar de la pri­ma descindere pe scena publică a parlamentului și guvernului nou rezultate în urma alegerilor din 2000, asta se știe și a simțit-o fie­care român care obișnuiește să citească presa și să stea seara cu ochii pe sticlă. Ăsta e românul, el își apără nevoile și neamul (cla­nul său în țara sa, să ne-nțelegem) dintotdeauna și o va face cât va trăi pe acest pământ. Dar întotdeauna există un moment protocolar, festiv sau oficial, cum vrem să-i spunem, când se destupă sticla de șampanie și se dă citire listelor electorale. Un bărbat și o femeie trăiesc clandestin de multă vreme împreună dar sunt declarați soț și soție abia după semnarea contractului de căsătorie la ofițerul stării civile. Dar să nu ne pierdem în amănunte. Se știe, iar cine nu știe va afla cine e catindatul pentru care se va duce la urne pe data de 6 iunie a.c. Se poartă discuții, negocieri, se iscă scandaluri, ame­nințări cu tot soiul de dezvăluiri în presă, cu procese. Se consumă atâta patimă de ai zice că se stabilesc listele celor care se vor duce în Eden și vor rămâne nemuritori, tineri și cu pușculița plină, iar ceilalți și mulți vor îngroșa gloata amărâților, a celor obișnuiți cu nevoile și sărăcia. Unii au surpriza de a nu se mai vedea trecuți pe noile liste și ripostează vehement, amenință cu șantajul și dacă nu reușesc trec cu bagaje cu tot în barca partidelor de opoziție. Ce mai, tevatură mare, vine luna mai cu caniculă care revoluționează neuronii, afectează gândirea, puterea de judecată. Se pun în balanță ambiții, interese, vanități, orgolii. Unii uită că au mai adăugat ceva ani la vârsta pe care o au și că trebuie promovați oameni tineri, nepătați, cu o imagine mai credibilă. Mulți și-au stricat reputația pe care o aveau și firește nu mai au argumente de a convinge că partidul se poate sprijini pe ei încă un mandat.
    Se face mult tam-tam pe tema așa-zișilor baroni locali care ar fi acumulat averi pe căi oculte. Însuși premierul Năstase a declarat că lupta împotriva corupției nu va ține seama de mărimea peștilor (poa­te rechini) și că guvernul va iniția o lege prin care să fie impozitați cu 90% cei care nu pot dovedi cum și-au agonisit averea. Pe de altă parte, conducerea PSD nu mai pare atât de îngrijorată de situația u­nora dintre liderii care riscau să-și piardă locurile pe listele electo­rale. Aflăm că partidul de guvernământ va lua în calcul pentru a accede pe liste performanțele interne, nu chestiuni exterioare, cum ar fi faptul că aceste persoane se află în atenția PNA. Mai mult, vicepreședintele PSD Ioan Rus a dat asigurări că membrii partidului din această categorie pot să candideze, argumentând că e incorect din punct de vedere a legii și al statului de drept să impui astfel de interdicții atâta vreme cât membrii respectivi nu au fost declarați vinovați de instanțele abilitate. Întrebarea care se pune este cum rămâne cu "baronia" unui Oprișan, Mischie, Bebe Ivanovici, Florin Serac și alții? Nu putem da un răspuns din moment ce organele abilitate nu știu nici ele însele sau se fac că nu știu ce semnifică această "baronie" sau "baroniadă".
    Se recunoaște că există o serie de anchete ale PNA ce se dovedesc neîntemeiate. Mai există posibilitatea ca unele procese să aibă loc încă în acest an, dar cât de multe vor fi ele și mai ales când se vor încheia. Și apoi ce este mai important, cu ce rezultat. Există și posibilitatea ca o persoană să nu fie acceptată pe liste din cauza slabei sale prestații pe linie de partid, dar din punctul de vedere al unui stat de drept atâta timp cât instituția abilitată a statului nu spune că ești vinovat, nu poate să se considere nimeni vinovat. Prin urmare, PSD poate pune pe liste persoane cercetate de PNA iar în cazul în care se dovedește că sunt vinovate, atunci vor fi sancționate conform procedurilor legale.
Gheorghe JURCĂ