Ultima oră
Partidul Social Democrat propune un nou primar la Ocna Mureș
    Printr-o lansare de candidat de zile mari, PSD Alba a făcut cunoscută propunerea sa pentru Primăria orașului Ocna Mureș în persoana actualului diriginte al Oficiului poștal din localitate, juristul Mircea Ioan Leahu. Susținut atât la nivel județean cât și de o listă de consilieri valoroși, candidatul PSD pentru Primăria orașului Ocna Mureș și-a făcut cunoscută oferta către greu încercata localitate, oraș cu mari probleme sub mâna celui încă edil, în fața unei mulțimi de oameni adunate pe platoul din fața poștei. La lansare au par­ticipat pentru a asigura susținerea partidului de guvernământ lideri ju­dețeni între care prefectul de Alba, Liviu Mugurel Sârbu, sub­pre­fectul Ioan Maier, președintele CJ Alba, Eugen Popa ș.a.
    În discursurile rostite s-a regăsit ideea că doar Partidul Social Democrat are pârghiile necesare pentru revigorarea orașului Ocna Mureș, capacitatea de a aduce România între țările civilizate ale Europei, calitate pe care a demonstrat-o în ultimii ani de guvernare. Înaintea recitalului de muzică susținut de Vali Șerban și Hans Knall, Mircea Leahu și-a declarat intenția de a-și pune întreaga capacitate de muncă în slujba cetățenilor orașului, subliniind că a venit timpul unei schimbări de generație la conducerea localității. P
Primarul Aurel Voicu prins cu mâța în sac
    Un demn reprezentant al Partidului Democrat, primarul orașului Cugir, Aurel Voicu, săvârșește un abuz în serviciu, împroprietărind o "pilă" a domniei sale cu un teren la care respectiva nici nu visa vreo­dată.
    Agromec Șibot deține o secție de mecanizare în localitatea Vine­rea, Cugir, pe o suprafață de 7.200 metri pătrați. Proprietatea con­stituită din curți și clădiri a fost atribuită de primarul Voicu, în ca­litate de șef al Comisiei de aplicare a legii 18, unei persoane din Vi­nerea, în vârstă de 83 de ani, Romoșan Maria, care, în cererea sa depusă la Primărie, solicitase să fie pusă în posesie cu teren agri­col. S.C. Agromec a sesizat Poliția în legătură cu abuzul în serviciu al primarului, în prezent desfășurându-se la Poliția din Cugir o an­chetă în acest sens.
    Speriat de amploarea pe care au luat-o cercetările, primarul Voi­cu depune eforturi disperate pentru a-și ascunde ilegalitatea să­vârșită, încercând acum să anuleze titlul de proprietate acordat bătrânei. Precizăm din nou că pe certificat apare inscripționat "curți-construcții", solicitanta fiind îndreptățită să primească teren agricol și nicidecum construcții sau clădiri.
    Isprăvile primarului șugubăț nu se opresc însă aici. Dacă facem haz de necaz, am putea zâmbi, chiar dacă amar, atunci când pri­marul, strângător nevoie mare, adună șampaniile de la cununiile civile pe care le oficiază și le vinde apoi la S.C. Magic Bar, un local din Cugir, proprietate a domnului Boceat Dumitru, membru marcant al organizației locale a PD.
    Nu putem încheia fără a preciza că democrații ne-au acuzat de­se­ori că ne facem campanie pe bani publici. Le-am adresa o în­trebare: cum se cheamă faptul că, la principalele sărbători, primarul sună locuitorii Cugirului pentru a-i felicita. Și aceasta bineînțeles din bugetul Primăriei, pentru că suntem siguri că primarul Voicu nu s-ar dovedi atât de "atent și săritor" dacă ar face-o pe banii proprii. (Bi­roul de presă al PSD Cugir) P
În următorii 4 ani
La Pian(u) "cântă" PD-ul
    Candidatul PD la Primăria comunei Pianu este un tânăr de 35 de ani. Ioan Neagu, căruia localnicii îi spun Onu, este asistent veterinar și fiu al satului. Candidatul PD își propune să redea comunei bu­năstarea și frumusețea de odinioară, să fie primarul tuturor cetă­țenilor, al bătrânilor și tinerilor, al femeilor și al bărbaților. Are avan­tajul că este tânăr, modest, harnic și critic cu tot ce nu este la locul lui. Vine la primărie să muncească și nu să se îmbogățească. S-a săturat să mai stea pe margine, ca alții, să "clevetească". Este hotărât și vrea să pună umărul la redresarea comunei, pentru că sunt încă multe de făcut. Pianu are nevoie de un suflu nou, iar acesta poate fi chiar un tânăr ca Ioan Neagu. El a intrat în politică pentru a face în primul rând politica cetățeanului. Cu Ioan Neagu în frunte, ușa la primărie va fi mereu deschisă pienarilor, indiferent de simpatiile politice ale celor care îi vor cere ajutorul. P
Cine va câștiga alegerile locale în Alba?
    Situația politică în județul Alba, la doar câteva zile până la înce­perea efectivă a campaniei electorale, este nu doar complicată ci și extrem de interesantă. În urmă cu doar 7-8 luni lucrurile păreau destul de clare în condițiile în care PSD Alba își adjudecase cam tot ce se putea dintre consilierii și primarii locali, iar PNȚCD, PUNR și partidele ecologiste nu și-au revenit din ireversibilul con de umbră în care le-a aruncat electoratul. Este foarte clar că șanse de a obține un număr semnificativ de reprezentanți în consiliile locale și județean le au doar PSD, Partidul Democrat, PRM și PNL. Deși o anumită prezență, din varii motive (structura etnică, energia liderilor locali și finanțarea corespunzătoare), s-ar putea să înregistreze și PUR, UDMR sau Partidul Noua Generație format de impetuosul Gigi Be­cali.
    Județul Alba este prin excelență un județ naționalist, motiv pentru care partidul lui Adrian Năstase nu a reușit decât în anul 2000 să câștige la parlamentare un senator și doi deputați, la egalitate cu PRM. Nu a fost o victorie ideologică propriu-zisă întrucât în anul 2000, au apreciat analiștii, votul electoratului a fost mai ales un vot "de respingere" a coaliției CDR. Desigur, Partidul Social Democrat a obținut - și va specula la sânge în campanie acest lucru - câteva rezultate notabile în plan intern și extern: accelerarea privatizării, stoparea declinului economic, anularea vizelor "Schengen", intrarea în NATO, crearea unei perspective reale de a accede la UE în 2007. Dar nu este mai puțin adevărat că, dincolo de aceste realizări coroborate cu populismul agresiv al unor măsuri guvernamentale de protecție socială, tot PSD a instituționalizat corupția, a transformat birocrația într-un instrument de spoliere a agenților economici și a populației, și-a subordonat justiția pentru a-și proteja clientela de partid, a creat o adevărată castă a baronilor locali, atât de atot­puternici încât au ajuns să-i sfideze pe liderii de la București, a scandalizat comunitatea internațională prin politica adopțiilor copiilor români, a aruncat în sărăcie lucie o bună parte a populației.
    Faptul că opoziția, devastată de politica racolărilor practicată de PSD, nu a opus o rezistență convingătoare reprezintă un handicap electoral destul de serios. Există pericolul ca în locul "votului de respingere" să se afirme, vorba unui confrate, un "vot de inerție", pro-PSD. Județul Alba oferă însă oportunități reale pentru ca alte partide, îndeosebi Partidul Democrat să câștige ACUM o supremație politică semnificativă. Un prim argument ar fi degringolada organizatorică (inclusiv scăderea numerică) și căderea liberă de imagine înre­gistrată de PSD Alba după îndepărtarea intempestivă a cunoscutului om politic Ioan Rus și scandalul de plagiat al senatorului Cornel Filipescu. Promovarea fulgerătoare a fostului primar de Sebeș, Mu­gurel Sârbu, atât în funcția de prefect cât și de președinte al uneia dintre cele mai grele dar și mai bine structurate organizații PSD din teritoriu, este doar aparent benefică. Pentru că lipsa de experiență a tânărului prefect-președinte, subliniată deseori de Cornel Filipescu, competitorul său, îl face extrem de vulnerabil în fața jocului politic practicat în culisele PSD Alba, joc ale cărui ițe se regăsesc în mâna energică și ambițioasă a miliardarului Ioan Popa, mentorul său de conjunctură.
    Ascendența PRM în județ este serios periclitată nu numai de absența unor personalități marcante la nivelul filialei ci și de apariția neașteptată a altui partid naționalist, PNG. Dacă informațiile noastre sunt exacte, vizita lui Gigi Becali în Alba s-a soldat cu înființarea a 24 de filiale și pregătirea câtorva zeci de mașini pentru campania electorală. Mai incisiv la nivel local - președintele Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, dar mai ales Simion Crețu, directorul ADR 7 Centru, sunt experimentați în bătălia politică - dar încă neconvingător se prezintă PNL, partenerul coaliției cu PD. Totuși la alegerile par­lamentare, alianța DA (PD-PNL) ar putea să arunce în derizoriu rezultatele PSD. În sfârșit întrucât PUR și UDMR sunt competitive pe o falie electorală destul de restrânsă, singurul partid cu șanse reale la ascendență în județ este, după părerea mea, PD Alba. Președintele filialei, Mircea Hava - primarul municipiului reședință de județ - a rămas singurul lider-locomotivă dintre oamenii politici ai județului (după dispariția lui Ioan Berciu și înlăturarea lui Ioan Rus). Inteligent, fără să epateze, extrem de abil, charismatic și lipsit de complexe, Mircea Hava a reușit să formeze o echipă coerentă, re­lativ bine sudată, cu câteva vârfuri care știu să se mediatizeze: Călin Potor, Alexandru Pereș, Doru Cetean, Ion Dumitrel ș.a. Situația politică unicat oferită astăzi de județul Alba ar permite PD să se impună decisiv la alegerile locale, și nu numai în Alba Iulia.
    Sunt întrebat cu o anumită insistență cine cred eu că va câștiga alegerile în județ. Răspunsul nu poate fi decât unul singur: partidul care va dovedi cu adevărat profesionalism și inteligență în campania electorală.
Mihai BABIȚCHI

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.