Curier județean
Ziua comemorării accidentelor de muncă
    Data de 28 aprilie 2004 s-a înscris în calendarul evenimentelor Or­ganizației Internaționale a Muncii ca "Zi de comemorare a victi­me­lor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale".
    Inspecția Muncii, prin Inspectoratul teritorial de muncă al județului Alba, a organizat o întâlnire cu factorii direct interesați, ocazie cu ca­re a fost expusă situația comparativă a evoluției accidentelor de muncă din anii 2002, 2003 și trimestrul I 2004. În ordine cronologică s-au înregistrat 108; 117, respectiv 18 accidente din care au fost și accidente mortale: 9; 3 și unul în acest an.
    S-au soldat cu invaliditate 18 accidente. Numărul zilelor de inca­pa­citate temporară de muncă a fost de: 8013; 7757 în anii 2002-2003 și 117 în acest an. Cea mai mare pondere a accidentelor o au sectoarele: silvicultură și exploatările forestiere, extracția mine­reu­ri­lor neferoase, prelucrarea primară a lemnului, construcțiile. Indicele de frecvență, care reprezintă numărul de accidentări la 1000 de lu­crători - situat între 0,9 la mie și 1 la mie - plasează județul Alba sub indicele pe țară. O scădere continuă marchează indicatorul de gra­vi­tate, exprimat în numărul de zile de incapacitate temporară de muncă.
    Numărul accidentelor de muncă este relativ egal în ultimii ani, cu o scădere pronunțată începând din acest an. În ceea ce privește accidentele mortale numărul acestora este în continuă scădere, ponderea fiind dată de accidentele de circulație, în care victimele sunt în exercitarea atribuțiilor de serviciu. (M.I.)
Divorț la vârf
    Președintele Partidei Romilor din Comuna Unirea, Costică Ros­taș, ne calcă pragul redacției pentru a nu știm câta oară cu o mai veche nemulțumire: "primarul comunei a rupt orice colaborare cu re­prezentantul Partidei Romilor". Cităm din memoriul adresat ziarului: "Din decembrie 2003 am fost angajat expert în problemele romilor din comuna Unirea; în fiecare dimineață am fost la dl. primar, dar nu mă băga în seamă. Dacă am văzut felul cum mă trata nu l-am mai căutat".
    Din cele relatate spicuim: "Subfiliala Câmpia Turzii a Partidei Ro­milor din România își are sediul în comuna Unirea. Dl. primar Cris­tinel Metea le cântă în strună (celor de la Câmpia Turzii). Dânsul lucrează cu o altă persoană care nu este în evidențele Partidei. În acest caz solicităm intervenția d-lui prefect al județului Alba să facă ordine și sperăm că vor fi rezolvate problemele așa cum trebuie".
    Șirul nemulțumirilor vizavi de primarul din Unirea continuă: "plă­teș­te la Legea 416/2001 persoane care sunt plecate în străinătate"; "refuză toate invitațiile în timp ce le acceptă pe cele ale repre­zentanților din Câmpia Turzii".
    Nu am promis solicitantului o rezolvare grabnică a diferendului nici poziționarea într-un loc vizibil a "articolului" sau respectarea în­tocmai a titlului sugerat, dar credem că se vor găsi soluții pentru re­conciliere. (M.A.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.