Editorial
Gard în gard cu UE
    Deși vremea a fost bună în week-end și ne-am fi putut bucura de zilele de 1 și 2 mai, oricât de mult și-ar fi băgat coada partidele, marea Sărbătoare a Europei Unite, care tocmai a primit 10 noi state membre, ne-a stricat tot cheful. Pentru că am fi vrut să fim și noi acolo, în plutonul cu Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, țări ale căror drapele au fost înălțate la Dublin în vreme ce un cor de 500 de copii a cântat Oda Bucuriei de Ludwig van Beethoven. Ne-ar fi plăcut la nebunie ca în noaptea de vineri spre sâmbătă să ieșim în piețele orașelor noastre și să ne îmbrățișăm, ca în decembrie '89, să bem șampanie și să dansăm în cinstea reprimirii noastre în familia din care am fost scoși cu forța... unor împrejurări istorice mai distrugătoare decât bomba atomică. Ca să nu suferim prea tare, Antena 1 ne-a adus la știri un bătrân maghiar care s-a declarat împotriva extinderii Uniunii Europene dar, slavă Domnului, acesta era un simplu cetățean și nu unul dintre guvernanții Ungariei care, după cum se vede, au făcut tot ceea ce trebuia pentru ca țara lor să intre în selectul club care este UE.
    Printr-o coincidență aproape cinică, taman în preziua extinderii UE, președintele Ion Iliescu și-a reiterat opiniile originale privind economia de piață, afirmând că aceasta are o serie de "virtuți", dar cultivă "individualismul feroce", iar "oamenii devin fiare". El a pre­ci­zat că acest "individualism feroce" se manifestă prin dorința de a acumula bogății, adăugând că este nevoie de mai multă solidaritate umană. Aceste aprecieri au fost făcute la ceremonia de decernare a premiilor concursului "Istoria mea - Eustory", ediția a III-a, la care au participat 399 de elevi. Tinerii se vor fi întrebat, desigur, de ce dau buzna părinții lor și celelalte neamuri în țările cu "individualism feroce", chiar și când acestea sunt atacate cu bombe și amenințate în mod explicit de teroriști?
    În sfârșit, revenind la extinderea UE, trebuie spus că aceasta a de­venit o comunitate-gigant, cei 450 de milioane de locuitori situ­ând-o după China și India. Nota de plată pentru cei 75 de milioane de noi cetățeni va fi de 27,5 miliarde de euro între 2004-2006. Adevărata problemă nu este însă prețul acesta de 25 de euro anual pe cap de locuitor, ci adoptarea noii Constituții europene, în absența căreia întreaga Uniune ar fi paralizată. Un alt motiv de îngrijorare ține de moștenirea comunistă a Ungariei, Cehiei, Poloniei, Slovaciei și Sloveniei. Oficialii de la Bruxelles sunt încă alarmați de nivelul corupției, de birocrația și de infrastructura nesatisfăcătoare din a­ces­te cinci țări care vor avea de trudit între 15 și 40 de ani pentru a fi în pas cu restul Europei. În privința statelor baltice, problema cea mai delicată este moștenirea sovietică, îngreunată de sensibilitatea Rusiei care nu obosește să avertizeze că nu va permite ca UE să-i pună în pericol interesele.
    Dacă la nivelul celor 15 vechi membri ai UE se pun asemenea probleme, nici în grupul nou-veniților euforia nu este totală. Noii mem­bri sunt nemulțumiți în primul rând de faptul că cetățenii lor nu vor putea munci cu drepturi egale în țările dezvoltate din UE decât peste doi ani, în condițiile în care, exceptând Suedia, Irlanda și Marea Britanie, celelalte țări au luat măsuri de natură să le apere piața de "invazia" esticilor. În plus, există temerea că avantajul costurilor mai reduse îi va determina pe marii investitori să se orienteze spre nou-veniți în loc să-și dezvolte afacerile pe care le au deja în Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, și în Paradis sunt probleme. Că am vrea să avem și noi genul acesta de bătăi de cap este însă foarte adevărat. Tot ce putem face în acest moment este să ne bucurăm că gimnastele noastre sunt primele din Europa, că Naționala de fotbal a României a bătut măr Germania și că "Unirea" a învins Bacăul lui Sechelariu, baron PSD, altminteri de neatins nici măcar cu o floare.
Maria Lucia MUNTEANU