Curier județean
Astăzi, la Aiud
Concursul "Poemele luminii", ediția a VIII-a
    Prima acțiune din cadrul manifestărilor care, în fiecare început de mai, îi sunt dedicate poetului și filosofului Lucian Blaga se va des­fășura astăzi, la Casa de cultură "Liviu Rebreanu" Aiud. Este vorba despre ediția a VIII-a a concursului "Poemele luminii", un concurs care se adresează elevilor. Vor participa echipaje de la Colegiul "Ti­tu Maiorescu" Aiud, Grupul școlar "Avram Iancu" Aiud, Grupul șco­lar "Alexandru Borza" Ciumbrud, Colegiul "Bethlen Gabor" Aiud. Ma­nifestarea este organizată de Biblioteca municipală "Liviu Rebreanu" Aiud, Casa de cultură "Liviu Rebreanu" A­iud și Primăria municipiului Aiud.
    Tot astăzi va avea loc, la Sebeș, jurizarea celor peste 100 de lu­crări primite pentru concursul de creație literară (poezie), organizat în cadrul Festivalului Internațional "Lucian Blaga", care se va des­fă­șura la Sebeș în perioada 6-9 mai. (A.D.)
Astăzi, la Cluj-Napoca
Simpozion pe teme de construcții
    Luni, 3 mai 2003, începând cu orele 15.00, la Casa de Cultură a Studenților din municipiul Cluj-Napoca se desfășoară lucrările Sim­pozionului pe teme de cercetare, proiectare și execuție în domeniul construcțiilor, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcții - I.S.C.
    Cu acest prilej, Inspectoratul de Stat în Construcții marchează și împlinirea a 20 de ani de la înființarea inspectoratelor județene.
    Manifestarea este onorată de prezența doamnei ing. Irina Paula Jianu, inspectorul general de stat la Inspectoratul de Stat în Con­strucții și a domnilor Marius Sorin Bota, secretar de stat în Mi­nis­terul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului și Mihai Marinescu, consilier în Ministerul Administrației și Internelor - Corpul de Control al ministerului. Au fost invitați, să onoreze lucrările simpozionului, pre­fecții și subprefecții județelor Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj și Mara­mureș, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și pri­marul municipiului Cluj Napoca.
    Definită ca fiind cel mai important concurs de profil desfășurat pâ­nă în prezent în România, întâlnirea constructorilor de la Cluj-Na­poca va stabili câștigătorii "Premiilor Calității în Construcții" de pe a­ria de activitate a Inspectoratului Teritorial în Construcții Cluj. Com­petitorii vor intra apoi în finala pentru TROFEUL CALITĂȚII, progra­mată în luna septembrie, la București. (Biroul de presă al ISC)
Microfermele zootehnice de bovine sunt cele mai rentabile
    În cursul săptămânii 19-23 aprilie 2004, în cadrul programului de înfrățire România-Olanda RO2002/IB/AG/01, s-a desfășurat în județul nostru o misiune a dr. Ab. Emmerzaal, expert comunitar și dr. Gun­ther Zimmer consilier de Integrare Europeană, specialiști în nutriția animalelor. Programul a început în anul 2003 și va continua până la sfârșitul anului 2005. Experții sunt plătiți de Comunitatea Europeană pentru ca împreună cu MAAPAM să elaboreze o strategie națională privind optimizarea producțiilor animaliere.
    Scopul misiunii a fost de a observa la fața locului modul în care sunt cres­cute animalele, precum și dificultățile întâmpinate de cres­cătorii de animale, implementarea condițiilor impuse de Comunitatea Europeană. La sediul DVSA Alba a avut loc instruirea repre­zen­tan­ților crescătorilor de animale din județ, ocazie cu care specialiștii o­landezi au împărtășit din experiența crescătorilor de animale din O­lan­da și au făcut cunoștință cu greutățile întâmpinate de crescătorii de animale din județul Alba.
    Au fost vizitate fermele de vaci de lapte, aparținând SC Bioterra SRL din localitatea Doștat, microferma aparținând de biserica ro­mano-catolică din Alba Iulia și gospodăria unui crescător de bovine din localitatea Lancrăm. Oaspeții au afirmat că microfermele cu 15-20 de vaci se dovedesc a fi cele mai profitabile în actuala perioadă de tranziție a României. (S.T.)
Alba Iulia interesată de cooperarea culturală în Europa
    În contextul în care dorim cu toții ca Alba Iulia să dobândească tot mai multă notorietate și în afara granițelor, ceea ce ne-ar aduce numai beneficii, nici un aspect al cooperării europene nu trebuie uitat. Astfel, pe lângă acțiunile de înfrățire cu orașe din alte țări, sau participarea la programe și proiecte cu caracter economic sau so­cial, acum vine rândul cooperării culturale. De aceea, Consiliul local Alba Iulia a aprobat participarea domnului Dorin Sava - consilier în cadrul primăriei, la conferința cu tema "Procesul de lărgire a Uniunii Europene - Definirea unui nou peisaj cultural european", care va avea loc la Paris, în perioada 16-18 mai. Conferința este organizată de Relais Culture Europe în parteneriat cu Primăria Paris și Mi­nis­terul Culturii și Comunicării din Franța. Printre problematicile abor­date la conferință se numără rolul administrației publice în sprijinirea inițiativelor culturale în contextul descentralizării, politicile europene de sprijinire a inițiativelor culturale, precum și cooperarea europeană în domeniul patrimoniului cultural. (A.D.)
Elevii cugireni se reîntorc la originile latine
    Miercuri, 28 aprilie, în sala de ședințe a CL Cugir s-a desfășurat simpozionul "Prezent și viitor în relațiile româno-italiene în zona Cu­girului", simpozion organizat de Școala generală nr. 2 și Primăria Cu­gir. La manifestare au participat investitori italieni din zonă, cadre didactice, elevi, autorități locale și profesoara Ana Ritta Taldone, ca­re de 3 luni este asistent de limba italiană la Școala generală nr. 2 în cadrul proiectului Socrates. Directorul școlii, profesoara Gabriela Lupu, a prezentat auditoriului o interesantă comunicare cu privire la Proiectul Socrates și la prezența românilor în Italia prin "Casa Ro­mena" din Veneția. Elevii Rittei Taldone și-au etalat cunoștințele, interpretând sceneta Pinocchio în limba italiană. La rândul său, Ana Ritta Taldone a uimit asistența prin discursul său fluent în limba română. (N.I.T.)
"Fereastra secretă" la cinema Dacia
    Până în 6 mai a.c., la cinema Dacia din Alba Iulia veți putea urmări filmul "Fereastra secretă", o producție SUA, în regia lui David Koepp. Viața lui Mort Rainey devine un adevărat coșmar. Este hăr­țuit de un psihopat care susține că i-a furat cea mai bună idee de po­vestire. În distribuție: Johnny Depp, Kyle Allatt, Maria Bello. Fil­mul poate fi vizionat de la orele 15-17.30-20. Rulează cu preț redus: luni, la toate spectacolele și vineri, sâmbătă, duminică de la ora 22. (N.I.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.