Ultima oră
De 1 Mai - politicienii au muncit din greu
Vineri, la Brașov
Liberalii și-au lansat candidații la primăriile din România cu un virulent atac împotriva baronilor PSD
    Peste 4.000 de liberali au venit, vineri, 30 aprilie, cu autocare și mașini din toată țara, la Sala Sporturilor din Brașov, la lansarea candidaților PNL în alegerile locale. Evenimentul a fost deschis de Nicolae Furdui Iancu, consilier județean al PNL Alba, care a intonat Imnul Național al României. Tema principală a adunării electorale a fost mai puțin victoria PNL în alegerile locale, cât critica virulentă a PSD-ului corupt. Huiduielile la adresa liderilor PSD și a baronilor locali, prezentați într-un film de scurt metraj, în opoziție cu sărăcia din unele localități din România, au depășit în intensitate până și a­plauzele pentru candidații liberali la primării. Sub deviza „Stop baro­niadei!", în câteva secvențe ei au derulat filmul unei Românii guver­nate de Nicolae Mischie, Dumitru Sechelariu, Șerban Mihăilescu, Bebe Ivanovici și Miron Mitrea, toți coordonați de șeful PSD, Adrian Năstase.Vilele somptuoase ale baronilor, suprapuse peste imagini ce descriau o Românie a sărăciei, au fost prezentate sub sloganul „Păzea, Europa! Vin baronii!". Un discurs cu impact la public l-a avut primarul din comuna vrânceană Slobozia Bradului, Valerică Zam­fi­rescu. "Timp de patru ani, am fost supus la presiuni infernale, ame­nințat de Marian Oprișan și forțat să intru în PSD. N-am avut nici o clipă gândul să plec din PNL. Nu vă trădați partidul! Nu treceți la PSD! Aveți forța să rezistați în fața baronilor locali", a spus primarul. Aclamat de participanți, președintele liberal Theodor Stolojan și-a concentrat tirul verbal asupra partidului de guvernământ: "PSD trebuie să plece! Vom învinge în alegeri oligarhia pesedistă. (...) Vă asigur că, în momentul în care voi fi președintele României, mă voi implica personal în lupta anticorupție. Vă dau cuvântul meu că sub guvernarea PNL-PD nimeni nu va scăpa nepedepsit dacă va face avere pe spinarea statului, indiferent dacă va fi liberal, democrat sau pesedist". Stolojan a îndemnat oamenii să muncească în campania electorală și să nu aștepte totul de la centru: "Să nu credeți că ale­gerile locale se câștigă cu poza lui Stolojan".
    Candidații liberali la cele 42 de municipii reședință de județ au fost invitați pe scenă și prezentați de deputatul liberal Mona Muscă. Candidatul PNL la primăria municipiului Alba Iulia, Simion Crețu, a fost susținut la Brașov de echipa sa de campanie, de staff-ul PNL Alba - președintele Theodor Atanasiu, deputatul Dan Simedru, pre­ședintele Tineretului Național Liberal Dan Motreanu (propulsat la "centru" din Alba Iulia), de membrii din Biroul Județean PNL și de candidații PNL (cu suporterii aferenți) din tot județul Alba. După cele trei ore de miting în sală, liberalii s-au încolonat și au plecat în marș către Piața Sfatului, pentru lansarea candidatului PNL la primăria Brașov. În fruntea coloanei s-au aflat Mona Muscă, Varujan Vosga­nian, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și, firește, președintele Theo­dor Stolojan. Pe parcursul drumului de șase kilometri liberalii au scandat: "Nu vă fie frică, PSD-ul pică!" și "Stolojan apare, PSD dis­pare!" și "Veniți cu noi!". În Piața Sfatului au luat cuvântul senatorul N.V. Popa, președintele CJ Brașov, Aristotel Cancescu, primarul Ioan Ghișe și, în final, Theodor Stolojan. Președintele PNL l-a lăudat pe edilul-șef Ghișe, îndemnându-i pe brașoveni să-l voteze din nou, după care și-a încheiat alocuțiunea cu "Un mesaj întregii țări, tuturor cetățenilor României: Victorie! Așa să ne ajute Dumnezeu!".
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Așa-zisul "lider-locomotivă" nu are nevoie de un "Goliat de mucava"
    Vrea nu vrea, lumea trebuie să recunoască că domnul Babițchi face pe analistul, chipurile echilibrat și echidistant, dar în subsidiar nu este decât un fanfaron fără pereche al fenomenului politic jude­țean și expectorează niște fraze de tot hazul în ziarul UNIREA de vineri, 30 aprilie a.c., potrivit cărora președintele PD Alba, Mircea Ha­va, primarul municipiului Alba Iulia, a rămas singurul lider - lo­comotivă dintre oamenii politici ai județului. Se vede și de pe lună cameleonismul abil, drapat în hainele PD-ului, al cărui membru va deveni curând, dacă nu a și devenit între timp.
    Plimbărețul și hărțuitorul atâtor partide, din care vrând-nevrând a plecat ba pe ușa din față, ba pe cea din dos, gârbovit și cu coada între picioare, devine iată tam-nesam sluga PD-ului, care probabil i-o fi promis un post de consilier, că altceva ce să-i dea. Până a fost purtătorul de cuvânt al PSD, pe vremea ex-președintelui Ioan Rus, a fost un maniac și un ditamai troznitor al partidelor din opoziție, ridicând în slăvi partidul sub plapuma căruia călărea caii puterii locale. Iar acum vine în chip de gladiator, de cal troian.
    Sigur, nu negăm, au mai fost și unele mici fricțiuni în sânul par­tidului, pentru că așa e dialectica politică, a vieții în general, iar setea de răzbunare îl absoarbe ca un turbion pe călărețul ce se pierde tot mai mult în ceața anonimatului. Ipocrizia și fariseismul îl fac pe această beizadea a revoluției să consemneze unele realizări ale partidului de guvernământ, nu le mai numim aici, căci se știu și sunt foarte multe, ca apoi să scoată ghioaga și să lovească în stilu-i caracteristic, în același partid, pe care, așa cum spuneam, cândva l-a lăudat. Cităm: "Faptul că opoziția devastată (sîc) de politica raco­lărilor practicată de PSD nu a opus o rezistență convingătoare repre­zintă un handicap electoral destul de serios. Cine i-a devastat d-le Babițchi? Singuri și cu opintelile domniei voastre mai acum câteva luni. Ce memorie scurtă aveți! Cât de repede v-a lovit amnezia!
    Dar să vedem până unde merge cinismul acestui "Goliat de mu­cava". Cităm "Județul Alba oferă oportunități reale pentru ca alte par­ti­de, - în mentalitatea lui de obedient fiind desigur PD, - să câștige acum o supremație politică semnificativă. De ce oare? În virtutea că­rui lucru? Zice yes-manul PD-ului că PSD-ul s-ar afla într-o degrin­goladă organizatorică. Și mai adaugă că s-ar afla în cădere liberă după îndepărtarea lui Ioan Rus și a atletului de cursă lungă Mihai Babițchi. N-am spus-o nimănui și nici nu aveam de gând să o spu­nem, dacă pretinsul analist nu s-ar fi căciulit și ar fi cerșit pe la ușa prefectului să fie reintrodus în structura PSD-ului. A fost refuzat ca­tegoric. Și acum, ajungându-i adrenalina în gât, cârcotește la adresa noastră și dă cu barda. Să vezi, mare sperietoare cum Alianța DA ar putea să arunce în derizoriu rezultatele PSD.
    I-am sugera belicosului analist politic, ale cărui analize nu au nici o noimă, să nu cadă Alianța DA în derizoriu. Megalomania domniei-sale merge până acolo încât a uitat de mult de ceea ce se cheamă bun simț, modestie și discreție și se bate cu pumnii în piept că e întrebat cu insistență să răspundă unora și altora cine va câștiga alegerile în județ? Iar el răspunde fără echivoc și plin de emfază - "Partidul care va dovedi cu adevărat profesionalism și inteligență în campania electorală", adică, citind printre rânduri, nimeni altul decât partidul - umbrelă PD.
    Dacă pronosticul lui se va împlini, PSD Alba promite că-i va în­mâna un con­sistent premiu ce se va numi "PYTHIA" din PD.
    În altă ordine de idei ne miră faptul că PD, un partid cu locul și electoratul lui bine definite, a ajuns să ceară ajutorul acestui "GO­LIAT de mucava". (Biroul de presă al PSD Alba)
Necunoașterea legii, înfierată cu mânie proletară
•Comunicat de presă
      Consecventă principiului comunist de luptă - cu orice mijloace împotriva restituirii proprietății private, confiscate de predecesorii lor în ale politicii și înfăptuită la colectivizare, organizația PSD Cugir acuză cu furie și în necunoștință de cauză acțiunea de repunere în drepturi a foștilor proprietari.
    Primarul orașului Cugir, domnul Aurel Voicu, a devenit principala țintă a PSD-iștilor din zonă, acuzat acum pentru că este garantul a­plicării Legii de restituire a proprietății funciare nr. 18/1991.
    Necunoașterea legii, precum și metodele de înfierare cu mânie proletară practicate de liderii PSD Cugir, cunoscuți activiști de sea­mă ai fostului PCR, nu sunt și nu vor fi o piedică în continuarea acti­vității primarului Aurel Voicu, membru marcant al Partidului De­mo­crat.
    Le reamintim politicienilor PSD din Cugir că în România lucrurile s-au schimbat și se schimbă: încet-încet, interesul legal al cetă­țe­nilor, chiar dacă au 83 de ani (mulți înainte!), este mai presus decât voința partinică "a unui grup de foști lucrători Agromec", instituție ca­re poate nici nu mai există!
    În furia lor oarbă, "reclamanții" PSD-iști omit faptul că titlul de pro­prietate emis este semnat de fapt de prefectul județului, domnul Liviu Mugurel Sârbu, de secretarul general al Prefecturii, doamna Adriana Ursa și de directorul OCOT Alba, domnul Dorin Retegan, persoane care probabil au parafat actul în cauză după verificările fă­cute de cele două comisii de aplicare a Legii 18/1991, respectiv Comisia Locală din Cugir, compusă din 14 membri și cea județeană.
    Indirect, putem spune, Organizația PSD Cugir acuză și preșe­din­tele organizației județene PSD de incompetență!
    Oare așa să fie?
Biroul de presă al PD Alba

Rromii din Alba Iulia votează candidatul PSD Ioan Florea
    În urma acordului încheiat între Partidul Social Democrat și Par­tida Rromilor Social Democrați, respectiv între premierul Adrian Năs­tase și d-l președinte, deputatul Nicolae Păun, candidatul PSD la Primăria Alba Iulia va fi totodată și candidatul rromilor din acest mu­nicipiu. Acesta este d-l Ioan Florea, în prezent vicepreședintele Con­si­liului Județean Alba.
    Astfel, într-o zi de sărbătoare, sâmbătă, 1 mai, începând cu ora 15.00 în zona Talcioc, locuitorii cartierului Lumea Nouă, alături de președinții Partidei rromilor și a Delegației Oficiale PSD, și-au lansat oficial candidatul pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia.
    Dintre reprezentanții PSD, la manifestare a luat cuvântul prefectul Mugurel Sârbu, care a afirmat că partidul de guvernământ a fost mereu alături de etnia rromă, aducând în actualitate Legea 416 prin care se asigură un minim de venit, care să le permită persoanelor defavorizate un trai decent, însă Primăria a tratat cu indulgență această problemă care se dorea rezolvată în special în rândul acestor cetățeni.
    Întâmpinat cu urări de bine și în aplauzele numerosului public, aproximativ 250 de persoane, Ioan Florea i-a asigurat pe simpa­tizanți că, în calitate de primar al municipiului, le va oferi locuri de muncă atât de necesare rromilor, titluri de proprietate și se va ocupa de repararea și modernizarea străzilor din cartierul Lumea Nouă, precum și de introducerea apei curente în această zonă. El a adă­ugat că sunt de neconceput condițiile de trai ale sutelor de familii de rromi din municipiul Alba Iulia și că e necesar să trăiască civilizat, ca orice locuitor al acestui municipiu.
    Alături de secretarul general al Partidului Rromilor la nivel națio­nal, dl. Constantin Pădurean, președintele Nicolae Păun a declarat că va sprijini candidatura d-lui Florea în alegerile locale, deoarece consideră că este un om cu experiență în munca de administrație și că e cel mai în măsură să candideze și să câștige Primăria orașului pentru a aduce un aer și un suflu nou în administrația locală. "Toto­dată, suntem convinși că, prin acordul încheiat cu partidul de guver­nământ, și respectiv, candidatul PSD, problemele comunității rromi­lor nu vor fi neglijate, așa cum s-a întâmplat în ultimii 12 ani, ele putând fi soluționate, oferindu-li-se acestora locuri de muncă și con­diții de trai decente.
    Dl. Florian Cristea, președintele Partidei rromilor la nivel de muni­cipiu, a ținut și el să precizeze că "Partidul Rromilor și Comitetul vor fi alături de viitorul primar, și că e nevoie de schimbare fiindcă ne-am săturat de promisiunile actualului edil al orașului, de cererile la adre­sa Primăriei la care nu primeam nici un răspuns, de ușile trântite în nas atunci când ceream sprijinul acesteia. Consider că dl. Florea a­re o experiență bogată în domeniul administrativ pentru a putea de­ve­ni primarul acestui oraș, al nostru, al tuturor. P
Lansarea unui candidat curat, într-o campanie curată
Vineri, la Aiud, a fost propus un viitor primar PRM: dl. Victor Alexa!
•Manifestarea s-a bucurat de prezența a peste 350 de cetățeni și s-a desfășurat sub semnul de­cenței și patriotismului autentic
      Nu agreez, de regulă, lansările oficiale ale candidaților diferitelor formațiuni politice, pentru că în cei 14 ani de democrație româ­nească post -revoluționară m-am obișnuit cu histrionismul lor, cu lipsa de realism și cu lipsa lor de patriotism autentic. În mai toate campaniile electorale ce au fost organizate până acum am avut ocazia să văd numeroși patrioți "de tarabă", gata să promită marea cu sarea, dar evoluția lor ulterioară a fost cel puțin dezamăgitoare. Și, curios, cu cât s-a făcut lansarea candidatului cu mai multă somp­tu­ozitate și festivism, cu atât s-a dovedit, ulterior, mai slab "ale­sul" respectiv. Așa că m-am deplasat la Aiud, vineri, 30 aprilie a.c., la lansarea oficială a candidatului Partidului România Mare, dl. Victor Alexa, oarecum cu inima strânsă. Mă temeam să nu observ acolo obișnuitul "spectacol" al promisiunilor și al laudelor de sine. Am rămas însă surprins de desfășurarea manifestării respective, în limitele decenței și patriotismului autentic. Așa că, oricât aș fi de "câr­cotaș", nu pot să nu-mi arăt aprecierea față de organizatori.
    Astfel, lansarea candidatului propus de PRM pentru fotoliul de primar al Aiudului, dl. Victor Alexa, a început la ora 19,00, pe terasa "Becom", în prezența staff-ului formațiunii (președintele Emil Crișan, prim-vicepreședintele Ioan Rociu etc.) și, surprinzător, în prezența a peste 350 de cetățeni ai municipiului (evident, veniți din proprie ini­țiativă). Lungile discursuri plictisitoare și lipsite de conținut, de care s-au săturat nu numai gazetarii ci și electoratul, au fost înlocuite de această dată cu alocuțiuni succinte, la obiect, ele fiind în măsură să releve simplitatea și modestia celui lansat, curat, într-o campanie curată. Astfel, după ce deputatul Crișan l-a prezentat pe candidatul la fotoliul de primar al municipiului Aiud, în persoana d-lui Victor Alexa, acesta și-a expus oferta electorală și crezul său politic, precizând că este adeptul unei campanii decente, de bun simț, fără atacuri la adresa altor formațiuni și altor candidați. Personal și profesional, candidatul PRM se poate considera un om realizat, așa că asupra sa nu poate plana nici o clipă bănuiala că s-ar fi aventurat în politică pentru a ajunge "la ciolan". "Ceea ce m-a determinat să candidez este dorința mea fierbinte de a contribui la binele general, la binele tuturor cetățenilor municipiului nostru, a afirmat candidatul. Și m-am angrenat în această cursă electorală alături de un partid ce nu a mai fost la putere, deci un partid ce nu poate fi învinuit de dezinteres față de problemele cetățenilor, un partid care nu este vinovat nici de pauperizarea actuală a populației, nici de escaladarea corupției, nici de alte rele ce marchează azi societatea româ­nească..." La rândul său, după încheierea acestui discurs de bun simț, dl. Alexa i-a prezentat pe viitorii consilieri PRM, oameni valoroși și bine cunoscuți în urbe. În acest context, demn de men­ționat este faptul că pe lista candidaților pentru posturile de consilieri se află și doi... maghiari (ceea ce confirmă faptul că PRM-ul, la Aiud, nu are tendințe extremiste, revanșarde sau xenofobe, mai ales că cei doi maghiari au fost îndelung aplaudați de toți românii pre­zenți). Cât privește credibilitatea crescândă de care se bucură for­mațiunea în municipiul respectiv, este suficient să vă dezvăluim faptul că într-o singură săptămână lucrătoare (26-30 aprilie), în PRM Aiud s-au înscris... 147 de noi membri!!!
    Tot sub semnul decenței și patriotismului s-a desfășurat și reci­talul ce a urmat manifestării politice, de lansare oficială a candi­da­tului, reci­tal susținut de (celebrul, de-acum) Alexandru Pârgaru, copilul minune al scenelor folclorice. Îmbrăcat în costum național, "micul român" a cântat pentru românii cei mari așa cum știe el, stârnind aplauze și lacrimi de bucurie. Iar dacă nu aș fi văzut toate astea, poate că aș fi fost îndreptățit să "cârcotesc", după cum mi-e obiceiul. Așa, însă, am plecat de-acolo bucuros că a mai rămas ce­va curat în țara asta...
Ioan HĂNȚULESCU P

Mircea Hava va negocia achiziționarea Grădiniței nr. 12
    Unul dintre punctele sensibile discutate în ședința de vineri, 30 aprilie, a Consiliului local Alba Iulia a fost cel al Grădiniței nr. 12, care se află în pericol de evacuare. Situația de aici a fost pe larg prezentată și în presă, deci nu vom mai reaminti decât că aici învață circa 300 de copii și că Primăria Alba Iulia nu dispune în prezent de un spațiu similar (cu atât mai puțin în zonă) astfel încât activitatea să poată fi mutată într-un alt imobil. Singura rezolvare este achizi­ționarea de către Consiliul local Alba Iulia a imobilului grădiniței pe care SC Apulum SA dorește acum să îl vândă. Prețul evaluat se situează undeva la 450.000 de euro, bani pe care în prezent admi­nistrația nu-i are. De aceea, Consiliul local Alba Iulia i-a împuternicit pe primarul Mircea Hava și pe alți doi consilieri - Doina Harda și Vasile Voicu Bora să negocieze cu conducerea SC Apulum SA cumpărarea imobilului de către Primărie. Mircea Hava a declarat că, în condițiile în care în buget nu este prevăzută nici o sumă pentru așa ceva, va solicita vânzătorului (pe lângă încercarea de a mai scă­dea din preț) plata în rate. (A.D.)
Conferința județeană a femeilor și tinerilor din PSD
•Comunicat de presă
      Miercuri, 5 mai a.c., începând cu ora 17.00 va avea loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Conferința județeană extraordinară a feme­ilor și tinerilor din Partidul Social Democrat.
    Conferința va întruni, alături de membrele PSD, (având-o ca pre­ședintă pe d-na Ileana Ion) și respectiv membrii Tineretului Social Democrat (TSD), conduși de noul președinte, Ovidiu Jidveianu, și pe președinții organizațiilor locale.
    În cadrul Conferinței vor fi prezentați candidații PSD pentru Con­siliul local Alba Iulia. Din partea Consiliului județean va participa dl. vicepreședinte Ioan Florea, candidatul pentru funcția de primar în mu­nicipiul Alba Iulia. Sunt invitați să participe toate femeile și toți ti­nerii din Alba Iulia.
"Pro-Copilăria" în Munții Apuseni
    Membrii ONG-ului "Pro-Copilăria" din Uioara de Sus (Ocna Mu­reș), însoțiți de învățătoarea Margareta Marcu, s-au deplasat zilele trecute în Munții Apuseni - satul Vidrișoara, unde au donat mai mul­te bunuri alimentare și de uz imediat unei familii nevoiașe cu 10 copii. Transportul a fost asigurat de primarul orașului Ocna Mureș - Vasile Bugnar și de viceprimarul Tudor Chidovăț. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.