Curier județean
Prin Programul FIDA au fost derulate 207 proiecte
    Într-un raport întocmit de DADR Alba se subliniază că această instituție a acordat asistență tehnică de specialitate în derularea a 207 proiecte în valoare de 3.285.000 de dolari. În cursul acestui an s-au derulat 19 contracte în valoare de 349.856 de dolari din totalul celor 207 proiecte. De asemenea, au fost examinate 15 cereri de finanțare din care 9 eligibile din Programul Sapard. Până la ora actu­ală au fost încheiate contracte în valoare de 1.633.345 de euro. A­griculturii și dezvoltării rurale a județului nostru îi sunt alocate și alte surse financiare pentru alinierea la standardele și cerințele Uni­unii Europene. (S.T.)
Concursul de poezie "Ovidiu Hulea"
•Regulament
      Municipiul Aiud va găzdui în perioada 9-11 iulie ediția a XI-a a Colocviilor de literatură "Poezia Secolului XXI", manifestare orga­ni­zată de Casa de cultură "Liviu Rebreanu" Aiud în colaborare cu Pri­mă­ria municipiului Aiud, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba și Centrul județean al creației po­pulare Alba. În cadrul colocviilor se va desfășura și ediția a XI-a a concursului de poezie "Ovidiu Hulea". Concursul este deschis tutu­ror celor care nu au publicat în volum, iar premiul constă în publi­carea volumului câștigător și prezentarea sa în ediția de anul viitor a colocviilor. Concurenții vor trimite volume de 40-50 poeme dactilo­grafiate și semnate cu un motto. Același motto va figura pe un plic închis care va coține datele personale și acceptul, în original, pentru publicarea poemelor în volum. Va fi realizat și un volum colectiv cu­prinzând cele mai bune poeme. Lucrările trimise, premiate sau ne­premiate nu se restituie. Lucrările vor fi trimise pe adresa: Casa de cultură "Liviu Rebreanu", strada Transilvaniei nr. 35 Aiud, cod 515200, județul Alba. Informații suplimentare se pot obține la telefon 0258/861703. (A.D.)
Cărțile - mai ieftine prin Internet
    Încet, încet, obiceiurile bune din Vest ajung și la noi. Probabil că mai puțină lume știe că în momentul de față este, în multe cazuri, mai ieftin să comanzi o carte prin Internet, direct de la editură, decât s-o cumperi din librărie. Fie ea chiar librăria editurii! Sistemele diferă de la editură la editură, dar rezultatul este același. Unele fac re­duceri în funcție de numărul de cărți cumpărate, altele în funcție de suma totală, iar altele pur și simplu pentru că le-ai comandat prin Internet. Bine, bine, dar transportul? În majoritatea cazurilor costul transportului este suportat de editură. În plus, unele edituri au și clu­buri, în care sunt înscriși cei ce-au comandat cărți. Iar aceștia au parte de reduceri suplimentare. Editura Polirom are chiar și o ofertă specială pentru membrii clubului, oferind unele cărți la 1 euro, indi­ferent de prețul lor de catalog! Ar mai rămâne o problemă: cum știu eu dacă respectiva carte comandată prin Internet este cea pe care o vreau? Simplu: dacă nu este suficientă prezentarea din site a cărții, de regulă ea există și-n librării, unde poate fi răsfoită. Iar după aceea o comandați prin Internet, ca să ieșiți mai ieftin! Ce spuneți, că o conexiune Internet este scumpă? Este, dar fiecare are prioritățile lui... Iar de la Internet cafeuri nici nu e chiar atât de scump.
Florin SILEA

Tuberculoza face ravagii și în zootehnie
    Cunoscută ca o boală infectocontagioasă, tuberculoza face rava­gii în zootehnia județului afectând mai cu seamă taurinele, porcii și păsările de curte. Inspectorii de specialitate ai DSV Alba au con­statat că răspândirea acestei boli în județul nostru a fost favorizată de condițiile deficitare de hrănire a animalelor, de adăpostire și în­grijire necorespunzătoare. În anul trecut au fost scoase din efectiv un număr de 9 bovine contaminate de tuberculoză pentru care statul a acordat 41 de milioane de lei despăgubiri proprietarilor acestor animale. În primul trimestru al acestui an au fost eliminate din e­fectiv 13 bovine, iar valoarea despăgubirilor este mai mare de 127 de milioane de lei. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.