Ultima oră
Un succes deosebit al elevei albaiulience Ana Lua­na Pușcaș
Locul I la concursul național de desen organizat de MEC și Stabilo
    picturaAna Luana Pușcaș, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia a obținut locul I pentru cea mai bună lucrare la concursul național "Visează și... desenează" organizat de MEC și fir­ma Stabilo - Germania (una dintre cele mai mari companii producătoare de in­strumente de scris din Europa) prin Bran­dex România. Cele peste 1000 de lucrări de desen, însoțite de texte rea­lizate de copii de toate vârstele, au fost trimise la concurs de peste 130 de școli din România. Creațiile alese - peste 100 - pot fi vizionate de public, în perioada 1-8 mai, într-o expoziție deschisă în foa­ierul Palatului Copiilor din București. Desenul albaiuliencei câști­gătoare a locului întâi, Ana Luana Pușcaș, a fost însoțit de urmă­torul mesaj: "Cred că fiecare din noi ne naștem cu o aripă. Pe cea­laltă trebuie să ne-o făurim singuri. Eu mi-o construiesc zi de zi: din dragoste de acasă, din credință, din cunoaștere, din bucurii, din mun­că și voință așa încât, peste zece ani, va trebui să-mi colorez doar zborul". Bravo, Luana! Ține-o așa mai departe. Felicitări!(N.I.T.)
Olimpici "recidiviști" la Cugir
    "În urma fazei naționale a olimpiadelor școlare, susținute în aprilie 2004, elevii Colegiului Național "David Prodan" din Cugir au «reci­di­vat» cu rezultate deosebite" ne-a declarat directorul Colegiului, prof. Ionică Dâncan. Livia Cristina Eșeanu, din clasa a X-a E s-a situat pe locul I la limba franceză, progresând cu două locuri față de anul 2003 când s-a situat pe locul III. Pe lângă premiul I, în acest an, comisia de examinare i-a acordat și Diploma de excelență cu titlul "Olimpicul anului". Ioana-Isabela Cazan, din clasa a XI-a G, a obținut premiul al II-lea și un "Premiu special pentru viabilitatea demersului logic, capacitatea de sinteză și abstractizare" la limba și literatura română, în condițiile în care premiul I nu s-a acordat la clasa a XI-a. În anul școlar precedent, aceeași elevă a obținut premiul I atât la faza națională cât și la Olimpiada Internațională de Limba și Lite­ratura Română din septembrie 2003 de la Cluj-Napoca. Eforturile și performanțele olimpicelor colegiului vor fi răsplătite prin generoasa sponsorizare a domnului Alexandru Popa, patronul firmai Delpas din Cugir, cu două biciclete performante în valoare de 2,8 milioane de lei fiecare și cu câte un milion de lei din partea Comitetului reprezen­ta­tiv al părinților, a mai precizat directorul Dâncan. (N.I.T.)
Talpeș trebuie să spună adevărul sau să-și dea demisia
    Biroul Permanent al Partidului Umanist, întrunit în Ședință Extra­or­dinară în 29 aprilie 2004, își exprimă indignarea față de atitudinea iresponsabilă a ministrului de stat Ioan Talpeș. Acesta a afirmat că știe de existența unor "pești mari" corupți din România și a declarat că "noi știm foarte multe fără să putem preciza".
    Ce nevoie avem de un ministru care poate descoperi corupția fără a o putea expune? Este ca și cum ți-ar spune cineva că undeva la tine în casă a izbucnit un incendiu, dar că nu îți poate spune unde anume. Pe 6 iunie avem alegeri în toată țara pentru a ne desemna primarii și președinții consiliilor județene. Odată aleși, ei vor fi în func­ție timp de patru ani.
    Este esențial ca ministrul să ne spună cine este corupt ca să avem această informație înainte de a vota pentru oficialii locali. La ce va folosi informația după ce oamenii corupți vor fi realeși?
    Dacă ministrul Talpeș nu ne poate da numele lor, atunci trebuie să-și dea demisia și să cedeze funcția cuiva care este liber să ni le spună. (Biroul Permanent al Partidului Umanist)
Amenințările false cu bombă - pedepsite cu închisoarea
    Proiectul de Lege privind prevenirea și combaterea terorismului a fost dezbătut și aprobat în ședința de Guvern din 29 aprilie a.c. Au fost aprobate măsurile de prevenire și combatere a acțiunilor tero­riste pe teritoriul României. În lege se stipulează expres că și alar­marea fără motiv întemeiat, a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate, prin telefon, prin corespondență sau orice alte mijloace de transmitere la distanță, cu privire la răspândirea sau folosirea de produse, substanțe, materiale, microorganisme sau to­xine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau a ani­malelor ori mediul înconjurător, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani. (N.I.T.)
La Bucerdea Grânoasă
O Dacie s-a răsturnat 4 m într-o râpă
    Postul de Poliție Crăciunelul de Jos a fost sesizat duminică, 2 mai, de Gheorghe C. din Bucerdea Grânoasă că în fața casei sale s-a produs un accident rutier în care au fost implicate șase persoane. La fața locului s-au deplasat polițiștii din Crăciunelul și un echipaj al poliției rutiere din Blaj. S-a constatat că Dacia în care se aflau cele șase persoane a părăsit carosabilul și s-a răsturnat 4 metri într-o râ­pă de la marginea șoselei. Cei șase se deplasau pe direcția Bucer­dea-Șona cu o Dacie condusă de Livia Epure (de 21 de ani, din Șona, studentă la Cluj). În autoturism se mai aflau sora șoferiței și o familie cu două fete, toți din Șona. Din fericire, nici unul dintre ocu­panții mașinii nu au suferit răni care să le pună viața în pericol. Toți au fost transportați la spitalul din Blaj. În cauză, poliția continuă cercetările. (N.I.T.)
Maternitatea - protejată prin lege
    Două pauze pentru alăptare până la împlinirea vârstei de un an a copilului sau înlocuirea acestora cu reducerea timpului de muncă cu două ore zilnic, dar și asigurarea în cadrul unității a unor încăperi speciale pentru alăptat care să îndeplinească condițiile de igienă corespunzatoare - acestea sunt măsurile pe care angajatorii, indi­ferent că sunt instituții de stat sau private, sunt obligați să le asigure începând din această primăvară salariatelor care alăptează. Angaja­torii trebuie să știe că pauzele și reducerea duratei normale a tim­pului de muncă acordate pentru alăptare nu vor diminua veniturile sa­lariale și sunt suportate integral din fondurile de salarii ale anga­jatorului, potrivit Legii privind protecția maternității la locurile de mun­că, intrată în vigoare în martie a.c. Pentru asigurarea securității și sănătății salariatelor care alăptează, în regulamentele interne ale uni­tăților vor trebui să existe măsuri privind igiena, protecția sănătății și securitatea în muncă a acestora. (N.I.T.)
De ziua Europei
Bosquito concertează la Alba Iulia
    Prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că celebra formație Bosquito va concerta la Alba Iulia, duminică 9 mai cu ocazia Zilei Europei. Dimineața vor avea loc concursuri de carting și atletism și va fi organizată o expoziție de pictură, cu lucrări ale copiilor care au participat la olimpiada națio­nală de desen. La manifestări vor fi prezente și majoretele de la liceul militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia. Seara, după spectacolul oferit de Bosquito va avea loc un foc de artificii. Prefectul a declarat că "vom încerca ca potențialii candidați la alegerile locale să nu participe la manifestări culturale plătite din bani publici". Orga­ni­zatorii, Prefectura și CJ Alba, vor oferi par­ticipanților dulciuri, cupe și premii. Mugurel Sârbu a mai declarat că Primăria Alba Iulia nu a fost inclusă printre organizatori, întrucât "primarul Mircea Hava nu a par­ticipat în ultimele trei săptămâni la ședințele Comisiei Consul­tative, care s-a ocupat de pregătirea manifestărilor, cu excepția ultimei în­tâlniri".(F.R.)
Se retrage Shell?
    Se spune că o veste proastă nu vine niciodată singură. Se pare că această zicală e valabilă și-n afaceri. După ce ultimele vești des­pre privatizarea Petrom au fost puțin optimiste, ținând cont de cine a mai rămas în cursă (din cele 3 competitoare cea mai bine clasată pe plan mondial este dincolo de locul 200 între firmele din domeniul petrolului!), în presă au apărut zvonuri despre intenția Shell de a-și vinde stațiile de benzină din România. Concernul anglo-olandez mai are în România 58 de stații, dintre care una ne interesează în mod deosebit, cea din Alba Iulia. După cum se știe, Primăria a încheiat în legislatura trecută o afacere profitabilă cu Shell pentru benzinăria respectivă.
    Anul trecut Shell a vândut 23 de benzinării pe care le avea la noi, iar persoane din industria de profil sunt de părere că retragerea s-ar putea datora faptului că piața carburanților încă nu este liberalizată în România.
    Cert este însă un lucru: Shell este implicată la nivel mondial într-un imens scandal financiar, care a dus atât la demisia președintelui, cât și a altor două persoane din vârf. Nu este exclusă nici intentarea unui proces de către acționari. La fel de sigur este că pentru Petrom nu sunt vești de natură să-i ridice prețul, ținând cont că este asociat cu Shell în Shell Gas România.
Florin SILEA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.